Artikel in het FD:
Leergierige econoom kiest complexe klussen
Een zware klus, in een voor hem nieuwe markt. Hans Janssen stapt in december als financieel bestuurder over naar het geplaagde bouwbedrijf Heijmans in Rosmalen. Hij gaat terug naar onder de grote rivieren.
De slimme, aimabele Janssen weet van aanpakken, leert snel en opereert bij voorkeur op de achtergrond. Op zijn veertigste was Hans Janssen al cfo van Unilever Benelux, na internationale tropenjaren bij het Brits-Nederlandse concern. Hij zat voor Unilever in Maleisië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.
Hans Janssen
Hans JanssenFoto: Mark van den Brink
In 2008 liet Janssen, nu 50, het Unilever-concern achter zich 'om zijn drie kinderen in Nederland op te laten groeien'. Hij ging als cfo naar apotheekbedrijf en pillengroothandel OPG in Utrecht. Het bedrijf kwam al snel in zwaar weer. Bijna vijf jaar geleden liet Janssen een noodkreet horen vanwege financiële problemen bij apothekers en groothandel. Hij greep vervolgens stevig in bij het inmiddels tot Mediq omgedoopte bedrijf. Hij haalde het van de beurs en bracht het in veilige haven bij de Amerikaanse private equity firma Advent. 'Het waren dappere stappen en ze zijn goed uitgevoerd', blikt de huidige voorzitter van de raad van bestuur Christian Wojczewski terug.
Indruk gemaakt
Bij collega-cfo's maakte Janssen indruk met de herstructurering van Mediq tot een goed renderend internationaal distributiebedrijf. Hij kreeg in 2012 de CFO Special Achievement Award toegekend. 'Janssen is een people manager die durft te investeren in mensen, ook tegen de economische stroom in', aldus de jury.
'Janssen is vakinhoudelijk erg scherp, toegankelijk en bescheiden', vult Frans Roozen aan. Hij is directeur van de controllersopleiding aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Janssen volgde zelf die opleiding in zijn beginjaren bij Unilever en is nu een 'zeer betrokken toezichthouder die graag zijn kennis en ervaring deelt'.
Janssen deelt niet alleen met vakbroeders. Op Wereldvrouwendag had hij speeddates met Bredase bijstandsvrouwen. Met de sessie wilden topmanagers de vrouwen helpen hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Janssen hielp een bijstandsvrouw die jaren werkloos was aan een baan in het ziekenhuis.
Op naar de volgende klus
Het is tijd voor een volgende complexe klus. Daarvoor is hij bij bouwbedrijf Heijmans, zijn nieuwe werkgever, aan het goede adres. Heijmans leed een recordverlies van € 110 mln in 2016 en moest op last van de banken onderdelen afstoten. Analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers denkt dat het bed bij Heijmans voor Janssen 'is opgeschud, maar nog lang niet gespreid is.' Heijmans ontsnapte vorig jaar ternauwernood aan een aandelenemissie om aan zijn schulden te kunnen voldoen, wat wel als een 'absolute Houdini-act' werd omschreven. Om te voorkomen dat het bedrijf weer geconfronteerd wordt met verliezen op projecten, is duidelijk waar Janssens eerste prioriteit moet liggen: bij de uitvoering van de grote projecten en het risicomanagement.
Mogelijk kan Janssen de strategische plannen voor Heijmans aan de keukentafel in Breda bespreken. Zijn echtgenote Marjon Wanders is partner bij managementconsultancy Eden McCallum en komt van McKinsey. Janssen en Wanders groeiden beiden op in Limburg. Ze leerden elkaar kennen tijdens de studie bedrijfseconomie in Tilburg eind jaren tachtig.
Toen Janssen en zijn vrouw in het voorjaar hun jarenlange relatie en hun vijftigste verjaardagen vierden, doneerden ze geld aan Stichting Steungezin, een fonds voor mensen in Breda die in armoede leven. Ze steunen als theaterliefhebbers ook theater Carré. Thuis kijkt Janssen graag naar de sketches van Jacobse en Van Es van Van Kooten en De Bie en naar de LuckyTV-filmpjes met Willy.
Na hun internationale omzwervingen in Janssens Unilever-tijd zijn Janssen en Wanders gesettled in Breda en wonen in een monumentaal herenhuis in de wijk Ginneken. Janssen gaf zijn twee dochters en zoon mee dat presteren belangrijk is, op school en op het hockeyveld. Janssen zelf houdt vooral van kíjken naar sport.