Worden beleggers zenuwachtig?
De aandelenbeurzen zitten dit jaar in de lift. Tegelijkertijd worden Nederlandse beursfondsen flink afgestraft voor tegenvallend kwartaalnieuws. Dat overkwam onder meer BAM, buizenmaker Sif en fietsenfabrikant Accell. Worden aandelenbeleggers dan toch een beetje zenuwachtig?
Joost van Leenders, aandelenstrateeg bij Kempen Capital Management
‘Ja, ik denk het wel. En je ziet het niet alleen in Europa, maar ook in Amerika. Missers worden veel harder afgestraft dan positieve resultaten worden beloond.
Dat kan te maken hebben met de verwachtingen voor het derde kwartaal. Die waren niet zo hoog. Het moest dus makkelijk zijn om over dat stokje heen te springen. Als een bedrijf dat al niet haalt?
De winstverwachtingen voor het lopende kwartaal en voor 2018 zijn redelijk ‘steady’. Onderliggend is het beeld nog steeds goed. In Europa is er nog steeds ruimte voor groei. Het beeld is positief, dus als bedrijf wil je natuurlijk aan die winstverwachtingen voldoen. De kans dat een individuele aandelenkoers uitschiet, vooral naar beneden, blijft dus aanwezig.
Wat niet betekent dat je niet in aandelen moet zitten. Wij zitten ook nog ‘overwogen’ in aandelen, omdat het onderliggend dus nog goed gaat. Natuurlijk zit er in de markt nog het gevoel van ‘fear of missing out’, maar overdreven gedrag zien we ook niet echt. En die afstraffingen van individuele aandelen zien wij niet als de voorbode van een grote correctie.
Je moet als belegger altijd goed opletten en de risico’s blijven inschatten. Maar als je nu in aandelen zit, is de kans dat je omhoog gaat nog altijd groter dan dat je omlaag gaat.'
Rob Deneke, partner bij fondshuis Comgest
‘Er is nog geen algemeen paniekgevoel. Maar kijk je naar die koersuitslagen, dan zou je zeggen dat er iets in de markt sluipt. Dit zijn nog kleinere, Nederlandse bedrijven. Maar wat als dit met een aandeel van, bijvoorbeeld, een grote Amerikaanse bank gebeurt?
Dergelijke koersreacties zijn overdreven. Ik denk wel dat het zo blijft. Er zal meer volatiliteit komen. Dat weten we al een paar kwartalen. We maakten ons al zorgen dat de beurzen, in het algemeen, maar bleven stijgen. Maakt niet uit wat er gebeurde.
Tegelijkertijd is het ook zo dat de Europese bedrijfswinsten al een paar jaar niet van hun plek zijn gekomen. Dit jaar werd ineens een plus van 20% ingetekend. Maar 2017 is alweer bijna voorbij en als we kijken naar volgend jaar, dan mikt men op een gemiddelde winststijging van 9%. Volgend jaar wordt dus geen ‘bumper year’ zoals 2017. 9% is een respectabele stijging, maar geen 20%.
Die heftige koersreacties geven ook aan dat aandelen niet echt in ‘sterke handen’ zaten, van mensen die wisten wat ze wilden kopen en wisten wat ze kochten. In plaats daarvan hebben velen lukraak gekocht. Het maakte ze niks uit wat er gekocht werd.
Wat je moet doen als een koers van zo’n aandeel ineens hard onderuit gaat? Als aandelenbelegger heb je het de afgelopen tijd sowieso erg goed gehad. Je kunt dus een tijdje niks doen, blijven zitten en eventueel verlies incasseren. Je kunt eruit stappen, maar waar moet je dan met je geld naartoe, hoor ik mensen al vragen.'
Wim Zwanenburg, beleggingsstrateeg bij Stroeve Lemberger:
Foto Wim Zwanenburg
Foto Wim Zwanenburg
'De kwartaalcijfers waren over het algemeen goed en de macro-economische data zijn ook zeer positief. Maar de laatste twee weken is het sentiment wel tijdelijk gekeerd. Ook is er sprake van winstnemingen.
Maar zulke afstraffingen, zoals we die hier hebben gezien, zijn bijna altijd bedrijfsspecifiek. En dat geldt ook voor aandelen van ondernemingen, die qua koersontwikkeling al behoorlijk waren achtergebleven, maar zelfs dan niet aan de reeds verlaagde verwachtingen konden voldoen.
Dan zijn er ook nog aandelen, waar sprake is van beperkte liquiditeit. Een verkoopgolf leidt dan tot een forse negatieve koersreactie. En er is steeds meer sprake van passief beleggen, in etf’s of index-mandjes. Ook dat beperkt de liquiditeit in individuele aandelen.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de groeiende impact van data op beleggen. Specifiek geprogrammeerde software struint het internet af op beursinformatie op bepaalde kernwoorden. Dan worden automatische verkooporders gegenereerd, zoals wanneer ze signalen opsporen over tegenvallende bedrijfsresultaten of winstwaarschuwingen.
Nu zijn small- en midcaps wel gevoeliger voor dit soort dingen, maar vergeet niet dat ook largecaps kwetsbaar zijn. Beleggers hebben weinig geduld. Het is een sterk ‘momentum’-gedreven markt.
Tegelijkertijd is het fenomeen ‘koopjesjagen’, ‘value’-beleggen, dit jaar eigenlijk afwezig. Wil je beleggen in aandelen van groeiende ondernemingen, die fors hogere bedrijfsresultaten boeken en een flinke groei laten zien ? Of wil je beleggen in bedrijven die van de economische opleving profiteren? Keuze genoeg.'