dino1. schreef op 10 april 2018 17:47:
Even de feiten op een rij:
1. De Europese Postmarkt is al jaren volledig geliberaliseerd
2. De Lidstaten (dus niet het postbedrijf) hebben de verplichting een UPD in stand te houden inclusief een netwerk dat 5 dagen post kan bezorgen. Dit voor met name de consumenten die het recht hebben post te verzenden en te ontvangen
3. In de meeste landen gaat de UPD over de enkele brief van de consumenten en klein zakelijke gebruikers die postzegels plakken, dat is slechts een fractie van het totale volume (in de meeste landen ca 10 %)
4. Postbedrijven kunnen de UPD vrijwillig uitvoeren zonder enige opdracht (dat gebeurt in Duitsland), de UPD verkrijgen via een aanbesteding (dat zou in Nederland kunnen gebeuren en is als optie door het huidige kabinet genoemd) of opgelegd krijgen als er geen alternatief voor handen is (geldt voor de meeste landen en nu ook in NL)
5. Lidstaten kunnen Postbedrijven subsidie geven voor extra kosten. In Nederland gebeurt dit niet en mag PostNL 10% rendement maken
V.w.b. een overname van Sandd door PostNL gelden de normale mededingingswetten op landelijk en Europees niveau. Die laten weinig ruimte voor een instemming door de ACM of Europese commissie. Behalve als Sandd de handdoek in de ring gooit en aangeeft geen toekomst meer te zien, dit heet ook wel "Failling Firm". In de consultatie m.b.t. een mogelijke overname zullen zeker de grote klanten ernstig bezwaar maken tegen de marktmacht die dan volledig bij PostNL komt te liggen. Daar zou dan de politiek extra waarborgen, lees extra toezicht, voor kunnen uitvaardigen....en zou de ruimte voor PostNL kunnen beperken voor prijsbeleid (ca 90 % van het volume)