Züblin, dat vorige week van het Y-Towers-project in Amsterdam is gehaald door de opdrachtgever, is in Nederland zwaar verliesgevend. De Duitsers rijgen verlies aan verlies en ruziën met opdrachtgevers en onderaannemers.
Züblin Nederland heeft in Nederland in 2017 een verlies van 10,6 miljoen euro geboekt, blijkt uit het recent gedeponeerde jaarverslag. Dit jaar krijgt het bouwbedrijf naar verwachting nog eens 10 miljoen euro verlies voor zijn kiezen, vanwege een onderaannemer die op een niet nader genoemd project in financiële problemen is gekomen en niet meer kan leveren. In 2016 werd door Züblin Nederland al een verlies van 3 miljoen euro geleden.
Om het eigen vermogen niet negatief te laten worden, heeft het moederbedrijf van Züblin 4,7 miljoen euro aan schuld overgenomen en een aansprakelijkheidsstelling afgegeven. Volgens de accountants van EY is het voortbestaan van Züblin Nederland daardoor niet in gevaar.
Züblin is sinds 2005 een dochter van de Oostenrijkse bouwreus Strabag, een bedrijf van 73.000 medewerkers en een omzet van zo’n 16 miljard euro. Ter vergelijking: het grootste Nederlandse bouwbedrijf, BAM, boekte vorig jaar een omzet van 7 miljard euro.
Drie van de zes grote projecten Züblin verlieslatend
De Duitsers boekten in Nederland in 2017 een omzet van 81 miljoen euro en hebben 250 miljoen euro aan projecten in Nederland in portefeuille. Zes projecten dragen wezenlijk bij aan de omzet. Drie daarvan hebben grote verliezen opgeleverd: transformatieproject The Cloud, woningbouwproject Oostduinlaan en infraproject Herepoort (Ringweg Zuid Groningen).
Op het in 2017 opgeleverde project The Cloud in Amsterdam, een transformatie van een bestaand kantoorgebouw van 22.000 vierkante meter, werd een verlies van 3,1 miljoen euro geboekt.
In Den Haag werd op het project Oostduinlaan, dat nog in aanbouw is (bouwsom 12 miljoen euro), een verlies van 3 miljoen euro genoteerd. Het project heeft “aanzienlijke tegenslagen” gehad in 2017 door faillissementen bij onderaannemers. Ook lijdt Züblin “aanzienlijke” inkoopverliezen, doordat de prijzen van onderaannemers na het aannemen van het project eind 2015, fors zijn gestegen.
In het eerste kwartaal van 2018 is de financiële schade op het Haagse project verder opgelopen, mede door een conflict met een “cruciale” onderaannemer, die tijdens de bouw is weggelopen. Met de onderaannemer zou geschikt zijn, “het leek of diens problemen opgelost waren”, aldus Züblin. Maar de onderaannemer vertrok in maart van dit jaar, waardoor de oplevering van het woningbouwproject moet worden uitgesteld. Züblin heeft arbitrale procedure tegen de onderaannemer gestart. Deze procedure loopt nog evenals de procedures aangaande wederzijdse beslagnames.
Y-Towers is grootste project Züblin
Het derde project met een wezenlijk verlies is het project Herepoort. Op dit infraproject in Groningen werd een verliesvoorziening van 4,9 miljoen euro genomen. Rijkswaterstaat heeft het definitieve ontwerp voor de ringweg afgekeurd waardoor het project minimaal twee jaar vertraagd is. Het project heeft voor Züblin een aanneemsom van meer dan 100 miljoen euro. Het totale project heeft een opdrachtwaarde van 320 miljoen euro. Züblin heeft een belang van 37,5 procent.
Op hoeveel verlies Züblin bij de Y-Towers af koerst, wordt uit het jaarverslag niet duidelijk. De escalatie van het project vond na de accountantsverklaring van 1 oktober 2018 plaats. Y-Towers is het grootste project van Züblin in Nederland met een waarde van 137 miljoen euro. Vorige week werd Züblin door de Oostenrijkse projectontwikkelaar Oviesa-Torena gesommeerd de bouwplaats onmiddellijk te ontruimen. Beide partijen willen tot op de dag van vandaag niet veel over het conflict kwijt. Volgens een onderaannemer zou de maakbaarheid van het gebouw en de (hogere) kosten die daarbij komen kijken een bron van het conflict zijn.
Züblin ruziede tot voor kort ook met de gemeente Nieuwegein over Theater Nieuwegein, dat niet op tijd is opgeleverd. Dat geschil is eind 2017 bijgelegd.
Züblin krijgt veel werk van Rijkswaterstaat
Züblin Nederland ontstond in 2009 en heeft zo’n veertig projecten op Nederlandse bodem uitgevoerd. De Duitsers probeerden tijdens de crisis een stevige voet aan de grond te krijgen in Nederland. Met succes. Rijkswaterstaat gunt de laatste jaren steeds meer aan buitenlandse partijen. Züblin pikt daarvan een stevig graantje mee. De Nederlandse tak van het bedrijf wil op dit moment “organisch” verder groeien in Nederland, schrijft directeur Patrick Deketele in het jaarverslag. Met de omzet groeide ook het aantal aan afgegeven garanties en borgstellingen: 3,7 miljoen euro in 2016 naar 17,6 miljoen euro vorig jaar.
Het deze zomer in aanbouw genomen nieuwe kantoor van Booking.com op het Oosterdokseiland in Amsterdam is met Y-Towers het grootste project. Het project heeft een omvang van meer dan 100 miljoen euro. Een van de opvallendste bouwprojecten van Züblin staat aan de Wilhelminapier in Rotterdam: De Rotterdam.
Eerste publicatie door Marc Doodeman op 15 okt 2018
Laatste update: 15 okt 2018