kweetoknie schreef op 1 februari 2019 13:23:
Weet iet of dit al eerder gepost is, maar met dank aan de buren:
Nachtzwaluw schreef:
Er is een nieuwe benadering bedacht/onderzocht (in een muismodel) tegen pre-eclampsia; een ET-1 blokker (endothelin-1) (ofwel een IL-6 inhibitor -een anti-IL-6- die ook bij andere ziektes wordt gebruikt/onderzocht). Overigens is er een tweede onderzoek dat adviseert deze blokker tesamen met een complement-blokker (bijv. ruconest) in te zetten bij een andere 'ontstekingsziekte'; glaucoma.
De recente (30-1-2019 !!) studie van de ER-1 rol en blokkade van IL-6 (interleukine 6) waar al mAbs voor zijn en in ontwikkeling zijn:
www.jimmunol.org/content/jimmunol/186... Hier gaat men er dus vanuit dat een verhoogde concentratie endothelin-1 een van de/ de belangrijkste veroorzakers is van oa pre-eclampsia.
Een tweede, oudere studie:
www.jax.org/news-and-insights/2014/se... heeft niets van doen met pre-eclampsia maar met glaucoma, maar men adviseert een combi-therapie. Endothelial cells activeren ook het complement met alle gevolgen van dien.
Je kunt dus de ziekte mogelijk op 2 manieren 'benaderen' en behandelen;
of je pakt ER-1 aan via IL-6 blokkade en daar zijn er nogal wat van, voornamelijk mAbs.
Of je pakt de activatie van het complement aan (wat vaak getriggered kan worden door een endothelial cell) met Ruconest.
Of je doet beide.
Hier staat wat over de anti-IL-6 werking en welke mAbs daarvoor bestaan en ook de ziektebeelden:
en.wikipedia.org/wiki/Anti-IL-6 IL-6 is een cytokine en staat bekend om zijn 'ontstekings'-werking en zelfs vele kankers. Blokkering hiervan zou dat dus kunnen oplossen ware het niet dat dat soms niet zo goed helpt (bij sommige kankers) omdat je complement niet geblokkeerd is en zelfs door metastasen kan worden misbruikt. Het is vaak beter een dual-approach te hanteren.
Een combi-therapie bij PE zou dus ook best wel eens uitkomst kunnen bieden mocht het zo blijken dat alleen complement-inhibitie (met Ruconest) niet voldoende is.
Overigens ben ik persoonlijk van mening dat dit voor veel meer ziektebeelden kan opgaan, inclusief kankers welke niet meer reageren op IL-6 blokkade en welke men mogelijkerwijs kan aanpakken door beide pathways te blokkeren; een ani-IL-6 + een complement-INH zoals Ruconest.
Ik zie hier een tamelijk belangrijke toekomstige potentie voor Ruconest maar misschien wel in een dual-approach (combi-therapie) voor zeer veel ernstige ziektes.
En..... dan komen we dus uit bij de collegae van Galapagos die met hun GLPG1690 IL-6 EN ET-1 blokkeren. Zij werken zeer hard aan het blokkeren van o.a. Il-6 en het zou me persoonlijk niks verbazen als een combinatie-behandeling dus 1+1=3 zou opleveren. Ze komen dichter bij elkaar: Galapagos en Pharming......
Korte aanvulling welke ik zelf even 'vertaal' en niet copy-paste neerzet van ''Down under' (dan weet iedereen wel genoeg neem ik aan);
Endothelin (ET-1) is inderdaad ‘the cry of the ‘dying’ endothelial cell’ maar ook heel vaak teratogeen. Teratogeen betekend: zeer schadelijk voor de ongeboren vrucht; het gaat namelijk de placenta door en richt (mogelijk grote) schade aan aldaar en dat is al sinds 1990 bekend (VU). mAbs zouden een optie zijn, al dan niet gecombineerd met een C1 INH. Dat laatste zou ook een optie kunnen zijn.
De study gaat straks uit van ca. 20 patienten en alle bepalende parameters worden gemeten en meegenomen (sFlt-1, PLGF, and s-Eng). Zie het als een fase I/II study welke relatief klein van opzet is (n=20) maar bij goede resultaten snel opgekrikt kan worden tot een veel hoger nivo. Hoe eea in NL zijn gang zal gaan is mij nog niet bekend. Ik heb er -gezien het werkingsmechanisme Ruconest/complement en de gevonden afbraak-produkten complement bij pre-eclamspia en dus hypothetische verwachtingen- vertrouwen in.
Zoals netjes aangegeven op de nieuwe website verwacht men Q1 te kunnen beginnen. Maar zoals bij eenieder bekend is men afhankelijk van goedkeuringsinstanties dus kan je nooit exact aangeven wanneer je kan starten. Ik neem nu wel aan dat dat Q12019 gaat worden. Daar experts op dit gebied reeds lang weten dat ET-1 blokkers teratogeen (kunnen) zijn is dat voorlopig geen optie.
Even een klein verzoekje trouwens; indien dit (en mijn overige posts) wordt/worden 'overgeheveld' naar de buren graag met kleine bronvermelding (kleine moeite toch?).
Bij deze.