Uit de tijd:
Op de Brusselse beurs is de notering van Nyrstar maandag geschorst. Er is een reddingsplan in de maak dat de huidige aandeelhouders waarschijnlijk grotendeels zal wegvagen.
De opschorting gebeurde op vraag van Nyrstar zelf en tot een persbericht is verspreid.
De koersopstoot van Nyrstar NYR30,78% met 34 procent doet op het eerste gezicht verbazen. Bloomberg meldde vrijdagavond dat Nyrstar dicht bij een akkoord staat over de langverwachte herschikking van zijn schuldenlast.
Nyrstar zou volgens dat bericht van het bankroet worden gered en na een verse kapitaalinjectie zo goed als volledig in handen komen van de grootaandeelhouder Trafigura. Met andere woorden: voor de huidige aandeelhouders zal er volgens dat bericht zo goed als niets overblijven, een scenario waar Nyrstar zelf al voor waarschuwde.
Tegelijkertijd meldde de groep dat ze geen geld had om 31,6 miljoen rente op twee obligaties te betalen. Nyrstar stelde die betaling 30 dagen uit. Als de groep tegen 15 april niet over brug komt, is ze officieel in wanbetaling.
Shorters
Waarom stijgt de koers dan toch? Een mogelijke verklaring is dat shorters hun positie afbouwen. Volgens de laatste FSMA-melding zitten vijf partijen gezamenlijk voor 5,73 procent van de aandelen short.
Om die shortpositie te sluiten - om met andere woorden winst te nemen - zijn zij verplicht aandelen te kopen. Een shorter verkoopt immers geleende aandelen en moet die terugkopen om de lening af te lossen.
GSA Capital Partners heeft dat gedeeltelijk gedaan. Op 15 januari zat die groep nog voor 0,89 procent short, en op 3 april was de positie afgebouwd tot 0,79 procent, leert de informatie op de FSMA-website.
Een andere verklaring is eenvoudig de theorie van de grootste gek. Beleggers kopen vaak een centjesaandeel tegen een 'zotte' prijs omdat ze ervan overtuigd zijn dat er later nog een grotere gek zal opduiken die een nog zottere prijs wil betalen. In dat spel is het zaak niet als grootste gek achter te blijven.