Zelf maar even wat huiswerk gedaan: De Rabo cert. zijn dus obligaties.
Zij het achtergestelde obligaties en ook nog eens onderhevig aan dagelijkse koersschommelingen. (IPV zoals vroeger alleen 1X per kwartaal verhandelbaar op vaste prijzen)
Ik zie dus tov andere bankaandelen geen enkel voordeel om RABO aan te schaffen.
En al helemaal niet gezien het dan relatieve magere opbrengsten.. slechts 5% tov 8% en bijna 10% rendement tov de andere 2 grootbanken waar je in kunt beleggen. Zei het dat je over dus de rentecoupon van deze obligatie volgens mij geen dividendsbelasting alla 15% hoeft af te dragen.. Verder geeft RABO mij niet echt redenen TOV de andere Grote 2 om in te stappen.. Zelfde mate van schandaaltjes onderhevig als de andere 2 en zelfde winsten ongeveer op jaarbasis.
Ik vind eigenlijk dat de RABO-bank de RC om moet dopen tot aandelen.
Want dit is zo misleiding. de RABO heeft de obligaties dezelfde eigenschappen en risico's feitelijk gegeven als aandelen, alleen ze noemen ze obligaties die doorgaans veel veiliger en minder risico brengen als aandelen.
Nl. bij faillsement krijg je bij een obligatie je geld nog gewoon terug omdat het geen eigendomsbewijzen zijn van een bedrijf zoals aandelen, maar een obligatie is feitelijk een lening aan het bedrijf. Alleen niet bij de RABO bank omdat ze achtergestelde obligaties zijn. Je staat dus ook gewoon achter in de rij na de belastingdienst, banken en andere grote schuldeisers. Ergo geen geld bij een failliete Rabobank..
Wat zijn aandelen en wat zijn obligaties precies?
Een aandeel is in feite gewoon een bewijs van deelname in een bedrijf. Heb je een aandeel of ben je van plan er één aan te kopen , dan betekent dit dat je voor een deel mede-eigenaar bent/word van een bedrijf. Hoe meer aandelen u heeft, hoe groter uw aandeel in het betreffende bedrijf is. Heeft u een eigen bedrijf en heeft u 100 procent van de aandelen, dan bent u voor 100 procent eigenaar. Heeft u aandelen van een bedrijf van iemand anders en betreffen uw aandelen 30 procent van de totale aandelen, dan bent u in feite voor 30 procent eigenaar van het betreffende bedrijf. U kunt aandelen eenvoudig kopen, zowel voor kleine bedrijven als voor grote, internationale bedrijven.
Wat zijn obligaties?
Als je geld belegt door middel van aankoop van obligaties, leen je in feite geld uit aan een onderneming of andere instantie. Deze vorm van leningen worden bijvoorbeeld vaak aangeboden door de overheid, wat betekent dat je als belegger geld kan verdienen door geld uit te lenen aan de Staat. Als je een obligatie verkoopt, ben je niet voor een deel eigenaar van het betreffende bedrijf of de betreffende instantie. Het enige wat je namelijk doet, is een rendement opstrijken door het uitlenen van jouw kapitaal.
Wat zijn nu de verschillen tussen aandelen en obligaties?
Er zijn enkele belangrijke verschillen te ontdekken tussen aandelen en leningen aan bedrijven of overheden.
1. Dividend of Rente ?
Het eerste verschil tussen aandelen en obligaties is het feit dat je met een aandeel geld verdient door winstuitkeringen te krijgen en bij verkoop van het aandeel(indien het gestegen is). De winstuitkeringen worden ook wel dividend genoemd. Leen je geld uit aan bedrijven of overheden, dan krijg je geen winstuitkering of dividend. Bij een obligatie verdien je namelijk geld door middel van een vast of variabel rentepercentage, dat als beloning voor het uitlenen van jouw kapitaal wordt uitgekeerd.
2. Eigendom
Een ander verschil tussen aandelen en leningen aan bedrijven en overheden, is dat je bij aandelen eigenaar wordt van het bedrijf en bij een obligatie niet.
3. Risico
Er is ook een verschil in het risico van beleggen in aandelen en het risico van beleggen in obligaties. Zo hebben obligaties een veel lager risico, dit omdat obligaties voor de aandeelhouders worden terugbetaald indien het bedrijf failliet gaat. Bij staatsobligaties is dit risico vaak zelfs bijna minimaal.
Echter zijn er ook andere voorbeelden . Denk bijvoorbeeld maar een Griekenland, Portugal en Italië ten tijde van de crisis. Heb je echter een aandeel in een bedrijf, dan sta werkelijk als laatste op de lijst van schuldeisers om jouw geld terug te krijgen. Maar theoretisch gezien loop je met een aandeel altijd het risico dat er geen geld meer over is om aan jou uit te betalen bij een faillissement.
Welke risico’s zijn er verbonden aan obligaties?
4. Rendement
Omwille van het risicoverschil zal over het algemeen het te verwachten rendement lager zijn bij obligaties dan bij aandelen.
Wil je zo min mogelijk risico lopen bij beleggen, dan is het verstrekken van een lening middels aankoop van obligaties over het algemeen interessanter dan het kopen van een deel van een bedrijf.