Shell moet nadenken over opvolging van Van Beurden.
Beleggers zeggen in de Sunday Telegraph dat Shell zich moet bezinnen op positie topman.Britse krant publiceerde verhaal op basis van anonieme bronnen.Shell heeft het zwaar: vorige week werd het dividend voor het eerst in decennia verlaagd.
Een van de grootste aandeelhouders van Shell heeft geopperd dat het olie- en gasbedrijf moet gaan nadenken over de opvolging van topman Ben van Beurden, daags nadat Shell voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog het dividend heeft verlaagd. Dat schrijft de Sunday Telegraph. De Britse krant heeft twee beleggers uit de top-20 van grootste aandeelhouders gesproken, waarvan één zegt dat het tijd wordt voor een 'changing of the guard'.
De aandeelhouders spraken op basis van anonimiteit. De beleggers snapten wel dat Shell fors sneed in de winstuitkering. Die ging van $0,47 per aandeel naar $0,16 per aandeel, zo maakte het bedrijf afgelopen donderdag bekend bij de eerstekwartaalcijfers. De aandeelhouders zeiden in de Sunday Telegraph dat het bedrijf een nieuw tijdperk tegemoet treedt. Daarin zou er meer zichtbaarheid moeten zijn over de toekomst van het management, aldus de anonieme Shell-beleggers.
'Moeilijke dag'
Van Beurden is topman sinds januari 2014. 'Geen bestuursvoorzitter wil dit op zijn trackrecord, maar het is verstandig om te doen', zei hij, toen Shell vorige week sneed in de winstuitkering. Hij sprak over 'een moeilijke dag voor het bedrijf'.
Vanwege de coronacrisis en omdat Rusland en Saoedi-Arabië het aanvankelijk niet eens werden over een beperking van de productie, is de olieprijs de voorbije maand enorm gedaald. In de VS werd één termijncontract zelfs negatief: handelaren waren bereid ervoor te betalen, om maar geen olie geleverd te krijgen. Dat is nog nooit eerder vertoond.
-43%
Gevolg is dat de inkomsten van grote oliemaatschappijen enorme klappen krijgen. Om zich daar tegen te wapenen moeten ze hard bezuinigen: investeringen schrappen of uitstellen, mensen ontslaan. Door het dividend te verlagen, bespaart Shell jaarlijks $10 mrd.
Toch behoort het bedrijf wel tot de grootste dalers van de AEX. Koers dit jaar: -43%. Voor een bedrijf met de omvang van Shell is dat ongekend. Er zijn tientallen miljarden aan beurswaarde verdampt. Toen Shell donderdag meldde te snijden in het dividend, daalde de koers ruim 10%.
Groen profiel
Daarbij staat Shell ook steeds meer onder druk om iets te doen aan het zogeheten groene profiel van het bedrijf. Vijf jaar geleden kocht Shell het Britse BG Group, voor meer dan €50 mrd. Daarmee werd het aandeel gas belangrijker binnen Shell.
Gas is weliswaar een fossiele brandstof, maar ten opzichte van andere brandstoffen bevat gas weinig CO2. Van Beurden wil dat Shell weer wordt gezien als een bedrijf dat een positieve bijdrage levert aan de samenleving, een ‘force for good’, zo zei hij toen in een interview met deze krant.
Investeringen
Dat is ook wat Shell te horen krijgt van de buitenwereld. De groene ambities zijn er wel degelijk. Shell investeert tot $4 mrd per jaar in nieuwe vormen van energie: onder meer in elektriciteit uit zon en wind. Daar tegenover staat dat het bedrijf er voortdurend op hamert dat de wereld nog olie en gas nodig heeft. Dus daarin investeert Shell jaarlijks tientallen miljarden.
'Terwijl de olie- en gasindustrie een uitdagende periode doormaakt, zullen investeerders zich afvragen of de olie-industrie in de toekomst ook een belangrijke rol blijft spelen', zei Nick Stansbury, hoofd grondstoffen onderzoek bij Legal & General Investment Management, tegen de Sunday Telegraph. 'Of weerspiegelt het snijden van de dividenden een meer structurele verandering?'
En voor aandeelhouders is het dividend juist een reden om toch te investeren in Shell en de overige 'oil majors'. Dividend is een inkomstenbron die decennialang stabiel was.
FD