Drukt dit momenteel (tijdelijk) de tech-aandelen? Daling rond de middag....
Inflatie in eurozone naar hoogste peil in negen jaar
11:36
Vooral de energieprijzen stegen in augustus fors.
Vooral de energieprijzen stegen in augustus fors. Foto: ANP
De inflatie in de eurozone is in augustus opgelopen tot 3% in vergelijking met het prijspeil een jaar eerder, zo blijkt uit een voorlopige raming van Eurostat. Economen die voorafgaand waren bevraagd door persbureau Reuters, hadden gerekend op een inflatie van 2,7%. In juli stegen de consumentenprijzen nog met 2,2%.
Vooral de energieprijzen stegen in augustus alweer fors, met 15,4%. De kerninflatie, die geen rekening houdt met de volatiele voedsel- en brandstofprijzen, beliep in augustus 1,6%, tegenover 0,9% in juli.
De inflatie is met 3% beland op het hoogste peil in bijna tien jaar tijd, wat de vastberadenheid van beleidsmakers op de proef kan stellen. De Europese Centrale Bank (ECB) houdt vooralsnog vast aan de stelling dat de hoge kostendruk na de crisis tijdelijk zal zijn.
Problemen met toelevering
Het aanbod kan door de normalisering van de economie niet altijd zomaar de vraag volgen, ook al omdat er soms problemen zijn met de toelevering uit landen die nog flink worstelen met de coronapandemie. Dat stuwt de prijzen omhoog. Verder spelen ook eenmalige factoren zoals de vergelijking met twaalf maanden eerder, het zogeheten basiseffect. Vorig jaar was de economische bedrijvigheid vanwege de pandemie een stuk lager dan nu.
Economen verwachten dat de hoge inflatie, die beduidend boven de 2%-doelstelling van de ECB ligt, in de loop van het jaar waarschijnlijk nog verder zal oplopen vooraleer weg te smelten. De importinflatie in Duitsland, de grootste economie van de regio, bedraagt 15%. Detailhandelaren in de hele muntunie zijn van plan de prijzen in de komende drie maanden op te krikken. Consumenten hebben zich daar al op ingesteld, aangezien uit peilingen blijkt dat ze het komende jaar waarschijnlijk minder grote aankopen zullen doen.