Onderstaande uit de Tijd van vandaag. Belangrijke uitspraak voor Telenet komende maand. Tot die tijd zal er weinig rek in de koers zitten.
De politiek heeft een unieke kans om het duopolie van Telenet en Proximus en de hoge telecomprijzen te doorbreken. Nieuwe concurrentie toelaten voor 5G is een must.
Terwijl 5G in andere landen in volle ontwikkeling is, zit het dossier in België al jaren vast in politiek drijfzand. Komende maand wordt de knoop eindelijk doorgehakt: laten we een nieuwe telecomspeler toe die het duopolie van Telenet en Proximus kan bekampen? Of blijft de telecomfactuur van zes miljoen Vlamingen voor eeuwig de hoogste van Europa? Dat is de enige politieke vraag die rest voor de 5G-veiling kan beginnen.
De essentie
De auteur: Maurits Vande Reyde, Vlaams volksvertegenwoordiger Open VLD
De kwestie: Het toekennen van de 5G-licentie biedt de mogelijkheid om het duopolie Proximus/Telenet te doorbreken.
Het voorstel: Politici moet concurrentie mogelijk maken.
Die veiling is nodig om op grote schaal het ultrasnelle mobiel internet uit te rollen. Het is hoog tijd de kant van de consument te kiezen, met meer concurrentie en lagere telecomprijzen. Dat laatste lijkt voor iedereen een no-brainer als je de telecomprijzen in ons land ziet. Die behoren al decennia tot de allerhoogste van Europa. Onze telecommarkt is een zeldzaam duopolie. Telenet en Proximus verdelen de koek en zijn de enige die alle telecomdiensten op een eigen netwerk kunnen aanbieden. Ze beconcurreren elkaar daarin niet op prijs. Sterker nog: de prijzen worden elke jaar verhoogd.
Vanuit hun oogpunt is dat logisch: zolang er geen ruimte is voor extra concurrentie en prijsbrekers, kan je torenhoge winstmarges behouden met stijgend prijzen. Een ongelofelijke luxe. Het is alsof je bij de supermarkten enkel een Carrefour en Delhaize hebt, zonder Lidl, Aldi en Colruyt te moeten vrezen.
Daardoor heb je in ons land de hoogste prijzen voor televisie, internet en mobiele data. Doorgaans zitten die in hetzelfde pakket. Iedereen die internet en tv heeft en een beetje mobiel surft, betaalt volgens de recentste onderzoeken van Eurostat elke maand al gauw 40 procent meer dan in Frankrijk of in het Verenigd Koninkrijk. Vergeleken daarmee is de recente stijging van energieprijzen klein bier.
De introductie van 5G is een unieke kans om de hoge prijzen in telecomland te doorbreken. Tenminste: als de politiek ervoor kiest extra concurrentie toe te laten.
De introductie van 5G is een unieke kans om de hoge prijzen in telecomland te doorbreken. Tenminste: als de politiek ervoor kiest extra concurrentie toe te laten.
Laat dat nu net zijn waar de overheden in dit land al jaren over kibbelen. Vlaanderen en Wallonië staan sceptisch tegenover de komst van nieuwe concurrentie. De federale regering heeft nu een finaal voorstel op tafel gelegd. Daarin is er ruimte voor een nieuwe speler. Dat kan een prijsbreker zijn, die de markt grondig door elkaar schudt en de prijzen doet zakken.
Vlaanderen en Wallonië moeten nu kleur bekennen: kiezen ze voor het behoud van de macht van Telenet en Proximus? Of kiezen ze de kant van de consument, zes miljoen Vlamingen? Enkel de laatste optie valt te verdedigen.
De 5G-veiling biedt een unieke kans. Ze gaat veel verder dan alleen de mobiele markt. De mogelijkheden van 5G zijn eindeloos. Voor veel toepassingen wordt het een vervanger in plaats van aan aanvulling op vast breedbandinternet.
De veiling is even cruciaal als de introductie van breedbandinternet of mobiele technologie. De politiek moet het belang van de consument vooropstellen. Er is geen enkele rechtvaardiging om extra concurrentie voor de twee historische operatoren uit te sluiten. We hebben toch ook niet maar twee volwaardige supermarkten, kledingketens of vliegtuigmaatschappijen?
Als Vlaanderen en Wallonië blijven weigeren prijsconcurrentie toe te laten, zadelen we zes miljoen Vlamingen opnieuw voor 20 jaar op met een te hoge telecomfactuur. Laten we met de huidige generatie politici deze historische vergissing niet begaan.