Uit een artikel van de VEB:
Shells kasoverschot-dilemma: Uitkeren of investeren?
- Shell heeft vier prioriteiten. Nu het concern in rustiger vaarwater is gekomen en prioriteit één (minimaal 19 miljard dollar investeren om toekomstbestendig te zijn) en twee (een kredietoordeel van AA, momenteel A+) veilig zijn gesteld, komen de laatste twee prioriteiten op de radar.
- Shells derde prioriteit is het teruggeven van 20 tot 30 procent van de operationele kasstroom aan aandeelhouders (via dividend en aandeleninkopen). Blijft er daarna nog cash over, dan is er ruimte voor ‘gedisciplineerde investeringen’, vooral in groen, of verdere schuldreductie (prioriteit vier).
- Meer dividend of extra investeringen, dat is Shells belangrijkste dilemma. Enig rekenwerk laat zien dat het – bij de olieprijsniveaus van vandaag – om serieus geld gaat. Analisten denken dat Shell tot 2025 jaarlijks 50 miljard dollar operationele kasstroom kan bijschrijven. Nemen we daar 30 procent van, dan valt er circa 15 miljard dollar te verdelen onder aandeelhouders. Dat is circa 7,5 procent van de beurswaarde van ruim 200 miljard dollar.
- Maar gaan we uit van een maximaal investeringsniveau van 23 miljard dollar en de uitkering van 15 miljard dollar, dan blijft er nog een hoop cash over. Bijna 60 miljard dollar in de komende vijf jaar om precies te zijn.
-Veel analisten wilden na de cijferpresentatie weten of Shell niet nog meer kapitaal naar aandeelhouders moet terugsluizen. Cfo Uhl liet zich verleiden om te zeggen dat er ‘redenen zijn om een andere kapitaalallocatie te overwegen’. Bovendien werd benadrukt dat de bandbreedte van 20 tot 30 procent als ondergrens moet worden gezien. ‘Er is niets wat ons weerhoudt om meer dan 30 procent uit te keren, maar alles hangt af van marktomstandigheden’, aldus Uhl.
- Uhl liet ook weten dat Shell vanaf het eerste kwartaal meer (financiële) gegevens gaat delen van de groene activiteiten die nu zijn weggestopt in de gas-tak. ‘Beleggers moeten meer inzicht krijgen in prestaties van deze business’, aldus Uhl. Zeker als Shell besluit extra cash te gebruiken voor investeringen in duurzame proposities is dat het minste dat de energiereus kan doen.