Gewoon tussendoor een grappig verhaal hoe het in België blijkbaar gaat,
BRUSSEL - Een opvallende Belgische blunder als het gaat om geroofd antiek, is de zaak rond een in Nigeria gestolen levensgroot bronzen hoofd. Het beeld is meer dan vijf eeuwen oud, is miljoenen waard en werd door de Belgische overheid in 2007 verkocht voor een luttele 240 euro. Nigeria vraagt het erfgoed terug, maar de Vlaamse antiquair die het voor een schijntje kocht, weigert het nu zomaar af te staan.
België blijkt dé plek voor handel in antiek
In de antiekwereld was het jaren een bekende truc: voor schimmige handel in antiek moet je in België zijn. Ondanks dat België, net als Nederland, met de ondertekening van een Unesco-verdrag in 2009 toegezegd heeft om alle in- en uitvoer te controleren van erfgoed uit landen die gebukt gaan onder plunderingen, is het land populair voor ’de handel’.
Ook de Belgische douane zou maar amper „culturele goederen” onderscheppen. Het aantal is beperkt - slechts 19 vorig jaar en in 2018 zelfs maar één - en de voorbije jaren was er maar één inbeslagname
Eén rechercheur, één assistent
Het geld dat in antieksmokkel omgaat, wordt evenmin gedetecteerd. Bij de autoriteiten zijn de voorbije jaren amper verdachte transacties aangegeven. In 2017 en 2018 was er even meer aandacht voor, uit vrees dat de terreurorganisatie IS erfgoed vanuit Syrië en Irak zou smokkelen, maar de interesse bij de politie slonk snel.
Nadat de onderzoekscel ART, die bij de Belgische federale politie kunstcriminaliteit onderzocht, werd opgedoekt, bleven vanaf 2015 voor heel België maar één rechercheur en één assistent over om de strijd tegen dat soort criminaliteit te coördineren. „De kunst- en antieksector in België heeft geprofiteerd van die laksheid”, zegt een kenner. „Er zijn ons geen gevallen bekend die tot een veroordeling van een antiekhandelaar hebben geleid.”