BRON De Standaard 07/06/22 Pascal Dendooven
Colruyt start inhaalrace in de steden
Met nieuwe winkels, e-commerce en thuislevering wil de Colruyt-groep haar marktaandeel sterk opkrikken in de steden, waar die traditioneel laag is.
Op een toelichting voor journalisten en analisten kondigde de top van Colruyt aan een inhaalslag te starten in de steden. Die boodschap komt één week voor Colruyt de jaarresultaten van zijn gebroken boekjaar bekendmaakt, die naar verwachting slecht zullen zijn. De supermarkten van Colruyt hebben af te rekenen met toenemende concurrentie, waardoor het gestegen kosten onvoldoende kan doorrekenen.
Colruyt, dat het bekendst is om zijn retailactiviteiten, kreeg de jongste tijd de kritiek dat zijn strategie niet helder is. Op de toelichting vandaag, dinsdag, probeerde de top de aanwezigen te overtuigen dat er wel degelijk een samenhangende langetermijnstrategie is. Zo zegt Colruyt dat het wil inzetten op de steden door er de aanwezigheid te verdichten met de opening van fysieke stadswinkels. Op dat vlak voert het her en der al experimenten uit. Zo opende de afhaaldienst Collect & Go recent in de Brusselse gemeente Elsene een afhaalpunt voor voetgangers en fietsers. In Gent ging dan weer een volledig geautomatiseerde stadswinkel open van de formule Okay die de klok rond open is. In de eerste plaats mikt Colruyt op Antwerpen en Brussel.
Parallel zal Colruyt sterker inzetten op thuislevering. Tot nu werden klanten vooral aangepord om hun online bestelde boodschappen zelf op te pikken in een afhaalpunt. In weinig bevolkte gebieden zal ingezet worden op thuisbezorging door particulieren die voor pakweg hun buren boodschappen doen. ‘Volgende week zullen we meer details over onze aanpak inzake thuisleveringen bekendmaken’, zegt Jo Willemyns, die sinds 1 april verantwoordelijk is voor de food retail van de groep.
Loonkloof
Willemyns zegt dat de retailer meer winkels wil openen in de steden, omdat de bevolking er in de toekomst nog sterk zal toenemen, terwijl er in provincies als West-Vlaanderen en Limburg eerder sprake van ontvolking zal zijn. Colruyt is historisch minder aanwezig in de stadscentra. Het wil zijn aanwezigheid opvoeren door er winkels van de buurtsupermarktformule Okay te openen. Maar om van Okay een moderne convenience-winkel te maken, zal nog wat werk nodig zijn.
Een ander probleem is dat Colruyt de stadswinkels in eigen beheer wil houden, wat betekent dat die op zondag niet open zullen zijn. De concurrentie werkt vooral met zelfstandigen, die werken via een goedkoper paritair comité. ‘De loonkosten in geïntegreerde winkels zijn 18 procent hoger dan in zelfstandige winkels’, zei voorzitter en ceo Jef Colruyt. ‘Dat verschil in paritaire comités is niet houdbaar. Als wij op zondag een winkel openen, is het loon 300 procent van een normale werkdag, terwijl dat in een zelfstandige winkel 100 procent is.’ Zowel Delhaize, Albert Heijn, Carrefour als Jumbo werkt maximaal met zelfstandigen.
Digitaliseren
Willemyns, die een verleden heeft als marketingdirecteur, wil ook nadrukkelijker inzetten op digitalisering. De kortingkaart en -app Xtra wordt opgeschaald tot een groepsapp met meer functionaliteiten. De app zal worden ingezet om de fysieke winkels te ondersteunen en productinformatie op maat te geven. Colruyt wil er ook een systeem van klantentrouw aan koppelen. Hoe het systeem eruit zal zien, is nog niet duidelijk. ‘Iets dat aansluit bij onze missie en visie.’
De andere formules, zoals Collect & Go en Dats24, worden eveneens in de app geïntegreerd, waar ook externe partners op kunnen toetreden. Voor eigen formules zoals ZEB, Dreamland en Newpharma komt er initieel een wat lossere integratie.
Jef Colruyt stond ook lang stil bij de groepsvisie van Colruyt. Hij probeerde zo de kritiek te weerleggen dat Colruyt in uiteenlopende activiteiten investeert waarvan de samenhang onvoldoende duidelijk. Colruyt is van oudsher gericht op duurzaamheid en voegt daar nu de notie gezondheid aan toe. De fitnessketen Jims en de aankoop van de online apotheek Newpharma passen daarbinnen. Ook fietsenwinkel Bike Republic zet mensen aan te bewegen.
Colruyt blijft ook meer inzetten op hernieuwbare energie. Tegen eind volgend jaar zou de productiecapaciteit van energiedochter Virya opgeschaald worden van 1.200 MW naar 2.000 MW. Terwijl de retailactiviteiten van Colruyt in essentie een Belgisch verhaal zijn, heeft Colruyt met zijn offshore-energie een internationale strategie.