Mijn bijdrage was misschien onduidelijk en mogelijk zie ik het ook verkeerd. Vooropgesteld ik ben ook maar een gewone 'amateur belegger'. Hier mijn volledige mening:
Ik denk dat het volgende gaat gebeuren. We zien nu hoge energieprijzen, reeds opgelopen rente (geld is niet meer gratis) en een psychologische effect van onzekerheid/oorlog wat mensen op allerlei manieren beinvloedt in het bestedingsgedrag. Hierdoor gaan we vraaguitval zien, dalende huizenprijzen, meer faillissementen, oplopende werkloosheid en hierdoor zal hopelijk de inflatie weer afnemen. Dit zijn argumenten voor de ECB om de rente toch niet zo agressief te verhogen. Naast dus het feit dat een hogere rente voor zowel zuid-europese landen alsook Nederlandse huizenbezitters niet op te brengen is. De huidige hypotheekrente is nu (bij onze vrienden van de rabobank) voor 10 jaar vast met NHG 4.2%. Bereken eens je maandlasten bij een hypotheek van 400.000 wanneer deze rente verder op zou lopen naar 5-6%. Dat is voor veel mensen echt niet meer op te brengen.
Daarnaast krijg je nu op een rabobank spaarrente 0.1% rente (waarom blijft dit zo laag???) en wanneer je ledencertificaten koopt nu rond 7%. Er is een risico op het opschorten van couponbetalingen. Dat is niet prettig, maar ook niet problematisch. In de corona periode is de koers op het laagste punt rond 89 geweest. Daarnaast dan nog het risico op een faillissement/nationalisatie, dat is wel erg problematisch, want dan ben je waarschijnlijk je volledige inleg kwijt. Rabobank heeft een AA2 rating (Moody's), dit is een hoge kredietwaardigheid. Maar we weten ook dat banken in verhouding tot uitstaande leningen nog steeds weinig eigen vermogen hebben (hoewel na kredietcrisis wel iets verbeterd). Mocht er een stortvloed aan faillissementen komen en mochten de huizenprijzen sterk dalen, dan zou het kunnen dat Rabobank hierdoor enorme verliezen krijgt. Hoewel de rabobank steeds 'slaagt' voor de 'stresstest' van de ECB, hebben we nu wel te maken met zeer onzekere/uitdagende tijden. Aan de andere kant, als de rabobank omvalt, dan zijn er waarschijnlijk al veel andere beursgenoteerde bedrijven omgevallen en ook andere banken. De vraag is hoe de samenleving er dan uit zou zien en of je uberhaupt nog met euro's kunt betalen....
Uiteindelijk is het denk ik altijd belangrijk om een goed gespreide aandelenportefeuille te hebben en niet alleen maar rabocertificaten te kopen. Er zijn denk ik op dit moment ook genoeg andere bedrijven die laag gewaardeerd zijn.