“Dit gaat puur over wie 100% de controle heeft”: wat zijn de gevolgen voor klanten en aandeelhouders als Telenet van de beurs wordt gehaald?
Het Amerikaanse telecommunicatiebedrijf Liberty Global lanceerde vandaag een bod op Telenet. De onderneming wil Telenet zo volledig van de beurs halen. Per aandeel biedt het bedrijf 22 euro. Maar wat betekent dat precies voor jouw telecomfactuur? En wat moet je doen als je zelf een aandeel hebt van Telenet? Wij vroegen raad aan onze geldexpert Pascal Paepen. “Besef dat er ook zoiets bestaat als een uitrookbod.”
Telenet staat al sinds vorige week in het middelpunt van de belangstelling. Afgelopen donderdag werden de aandelen van het bedrijf plots geschorst. Het was op dat moment niet meer mogelijk om aandelen van Telenet te kopen of verkopen. Er deden toen al geruchten de ronde dat het Amerikaanse bedrijf boven Telenet, Liberty Global, het bedrijf van de beurs wil halen. Die geruchten bleken vandaag ook te kloppen. Liberty Global biedt 22 euro per aandeel. In totaal zijn er 42 miljoen aandelen, waardoor het om een forse investering van 930 miljoen euro gaat.
Waarom is er een bod op Telenet?
“Telenet, dat van oorsprong een Mechels bedrijf is, is op dit moment al grotendeels in handen van Liberty Global. De Amerikaanse speler bezit nu 59,18 procent van Telenet”, zegt geldexpert Pascal Paepen. “Als ze het voor elkaar krijgen om de andere aandelen op te kopen, is het bedrijf volledig voor hen. Ze zijn dan alleenheerser, en dan is het gemakkelijker om beslissingen door te voeren. In 2012 probeerde Liberty ook al om een bod te doen op Telenet, maar dat mislukte toen door verzet van enkele leden van de raad van bestuur.” Het bod bedroeg toen 35 euro per aandeel.
Wat doe je best als aandeelhouder?
“Je hebt drie opties als aandeelhouder. Je kan je aandeel op voorhand verkopen, akkoord gaan met het bod of afwachten. Je ziet nu dat het aandeel van Telenet al met 40 procent is gestegen, tot 21,24 euro. Dat is een mooie stijging, dus als je snel geld nodig hebt, zou je ervoor kunnen kiezen om het aandeel nu te verkopen. Je hebt dan onmiddellijk cash. Het enige nadeel is dat je dan wel nog altijd taksen en kosten aan je broker moet betalen. De tweede optie is om te wachten tot het bod officieel ingaat en dan te verkopen. Liberty Global biedt 22 euro, dat is zo’n 40 procent meer dan de laatste beurskoers. Ook een mooi bedrag. Als je dus nog even kan wachten, zou ik dit zeker aanraden.”
“Vind je het bedrag toch te weinig? Dan kan je kiezen voor de derde optie, en niet akkoord gaan met het bod. Als veel aandeelhouders je daarin volgen, bestaat de kans namelijk dat Liberty een nieuw bod zal doen. Je krijgt in dat geval dus meer voor je aandeel. Spijtig genoeg schat ik die kans in dit geval heel klein in. Bovendien moet je weten dat er ook zoiets bestaat als een uitrookbod. Dat betekent dat iemand die meer dan 95 procent van de aandelen van een bedrijf bezit, de andere aandeelhouders voor een ultimatum mag stellen. De minderheidsaandeelhouders krijgen dan nog één kans om hun aandeel tegen een redelijke waarde te verkopen. Als je weigert, verlies je je eigendomsrecht.”
Maar is 22 euro echt niet te weinig voor een aandeel?
“Vroeger was Telenet echt een populair aandeel. Het was Vlaams en zette zich een beetje af tegen bedrijven zoals Belgacom (het vroegere Proximus, nvdr.). Ik ben er dan ook zeker van dat duizenden mensen een aandeel van Telenet zullen hebben. Maar tegenwoordig heeft de telecomsector het niet meer zo makkelijk. Er is veel concurrentie op de markt. Wisselen tussen abonnementen is heel gemakkelijk geworden voor klanten. Bovendien staat de sector voor heel wat grote investeringen, denk bijvoorbeeld aan het 5G-netwerk. Het is daarom logisch dat de aandelen van bedrijven zoals Telenet wat zijn gezakt in waarde.”
Heeft dit alles impact op mijn gewone factuur?
“Die kans schat ik relatief klein. Je zou kunnen zeggen dat Liberty de kosten voor het bod wil laten betalen door de klant, maar dat is geen goed idee. Er is zoals eerder gezegd al veel concurrentie op de markt, en zo’n beslissing zou klanten eerder wegjagen naar de concurrent.” Iets wat Tom Simonts, financieel econoom bij KBC, vandaag ook nog bevestigde bij HLN Live: “Telenet zit in een zware concurrentiestrijd verwikkeld. Dit gaat puur over wie 100 procent de controle heeft, en niet over de consument. Vandaag heeft Liberty Global al de meerderheid van de stemmen in handen. Ze kunnen eigenlijk al doen wat ze willen”, klinkt het.
Bron:"HLN"