Cédrics vooruit- en terugblik op de beurs
10:45
In deze blog kijkt jonge belegger Cédric Proost terug naar de afgelopen beursmaand mei en blikt hij ook vooruit op wat je als belegger in de maand juni kan verwachten.
Aandeelhoudersvergadering Berkshire Hathaway
In het begin van de maand mei vond de langverwachte aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway plaats. Het moment waarop duizenden beleggers naar Omaha reizen om de visie van Warren Buffett en rechterhand Charlie Munger te aanhoren. De opvallendste transactie van de holding was de overname van de Amerikaanse verzekeraar Alleghany voor 11,6 miljard dollar. Het was immers al een tijd geleden dat Berkshire Hathaway nog een grote overname had gedaan. De jaren zonder grote overnames deden de cashberg wel stijgen tot 150 miljard dollar waardoor het bedrijf sterk gepositioneerd stond om de crisis in te gaan.
Een ander opvallend gegeven waren de toegenomen investeringen in de energiesector die het, sinds de energiecrisis begonnen is, voortreffelijk hebben gedaan. Dat leverde naar goede gewoonte ook weer positieve resultaten op voor Berkshire Hathaway. De kritiek die Warren Buffett vaak krijgt, is dat zijn beleggingsstijl ouderwets is: hij doet maar weinig investeringen, veelal in duurzame bedrijven en industrieën.
Door de grote omvang van Berkshire Hathaway wordt het ook jaar na jaar moeilijker om de indexen te kloppen. Toch wist Warren Buffett sinds begin 2022 een positief rendement van 8,6% te behalen, nochtans een moeilijke beursperiode, getuigt de daling met 11,8% van de S&P 500. Buffetts sterke prestatie valt voor een groot stuk te verklaren door de sectorrotatie van groeiaandelen naar waardeaandelen, een groep aandelen waar Berkshire Hathaway sterk in is vertegenwoordigd.
Zowel de Japanse Nikkei 225-index als de Duitse Dax-index bereikten in de maand mei een alltime high. De start van het Europese resultatenseizoen is ook zeer succesvol gebleken. Drie kwart van de bedrijven klopten de analistenverwachtingen, een uitzonderlijk goed resultaat. Desondanks de vele prijsverhogingen die bedrijven in 2022 en 2023 hebben moeten doorvoeren, slagen ze er dus toch in om de winstmarges te behouden zonder aan te veel verkoopvolume te moeten inboeten.
Analisten van Bloomberg hadden een daling van de WPA (winst per aandeel) van 1% voorspeld, maar op basis van de al gepubliceerde cijfers blijkt er gemiddeld een stijging van 4% te zijn. De sterkst stijgende winsten zijn te vinden in de technologiesector en die van de financiële diensten. De grootste dalingen zijn te vinden in de grondstoffen- en energiesector. Niet verwonderlijk na de uitzonderlijke goede cijfers van die sectoren in het voorbije jaar.
Deze trend zien we ook terug op de Amerikaanse beurzen. In Amerika slaagt maar liefst 80% van de bedrijven die hun resultaten al gepubliceerd hebben, erin om beter te doen dan de analistenverwachtingen. 74% klopt ook de omzetverwachtingen. Het grote verschil met Europa is de dalende WPA.
Apple, het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld, deed ook beter dan de verwachtingen. In mijn vorige blogpost verwees ik naar de publicatie van de cijfers. Sinds Apple de verwachtingen wist te kloppen, flirt het aandeel met de grens van haar alltime high.
Op de jaarlijkse Worldwide Developers Conference, een ontwikkelaarsconferentie stelde Apple deze week zijn langverwachte headset voor augmented reality voor, de Vision Pro. Het toestel kost minstens 3.499 dollar en is daarmee drie keer duurder dan de duurste variant van AR-marktleider Meta. Apple introduceerde ook een reeks nieuwe producten en functies, waaronder een 15-inch MacBook Air, een krachtige chip met de naam M2 Ultra en verbeteringen aan de iOS-software. Naast een processorupgrade voor de Mac Studio kreeg de Mac Pro een inwendige make-over. De Mac Pro is het laatste toestel uit de Mac-familie dat de overstap naar Apple’s eigen processoren kreeg.
De marktwaarde van Apple bedraagt door de recente stijgingen 2.800 miljard dollar. Een overzicht van de top 10 waardevolste bedrijven ter wereld:
Apple - $2796 miljard
Microsoft - $2462 miljard
Saudi Aramco - $2033 miljard
Alphabet (Google) - $1568 miljard
Amazon - $1232 miljard
Nvidia - $968 miljard
Berkshire Hathaway - $699 miljard
Meta Platforms (Facebook) - $673 miljard
Tesla - $626 miljard
TSMC - $512 miljard
Opvallendste stijger in deze top 10 is Nvidia. Begin dit jaar kende het bedrijf een beurswaarde van ongeveer 360 miljard dollar. In de maand mei bereikte het aandeel als eerste chipbedrijf ooit de kaap van 1000 miljard dollar. Nvidia is sterk voorzien in de speciale computerchips die moeten gemaakt worden om de opkomende AI-producten te doen werken.
Een opvallende stijging op onze Belgische beurs zagen we bij het aandeel Colruyt. Na een kort persbericht begin deze maand steeg het aandeel met maar liefst 20%. Het persbericht liet beleggers weten dat het boekjaar minder somber zou zijn dan dat het zelf eerder voorspeld had in een winstwaarschuwing. Colruyt verwacht nog steeds slechtere resultaten, maar dus minder erg dan de eerdere winstverwachting deed uitschijnen.
De Belgische inflatie daalde de voorbije maand verder naar 5,2% en ook in Amerika dook de inflatie onverwacht onder de 5%. Na tien renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank (Fed) lijkt de inflatie eindelijk onder controle en stapsgewijs te dalen. In Europa is dat nog niet het geval. Een mogelijke verklaring is dat de Europese renteverhogingen vier maanden na de Amerikaanse renteverhogingen van start gegaan zijn.
In de maand mei bleek ook dat de inflatieverwachtingen van Europese consumenten sterk zijn toegenomen. Daardoor laat de situatie het voorlopig nog niet toe om de rentevoeten te verlagen. Het omgekeerde lijkt waarschijnlijker. In Amerika gaat de markt uit van een rentestop die komende maand ingevoerd zou worden om vervolgens, in de loop van het jaar, de rente stilaan te verlagen. Het mogelijke verschil in monetair beleid de komende maanden, de ECB met renteverhogingen en de Fed met een rentestop, is iets om als belegger rekening mee te houden, omdat het zeker een invloed kan hebben op de financiële markten.
Een verschillend monetair beleid leidt op de financiële markten vaak tot toegenomen volatiliteit op de aandelen-, obligatie- en valutamarkten.
Als de renteverhogingen van de ECB worden verdergezet en de Fed de renteverhogingen pauzeert of ze verlaagt, wordt de euro relatief gezien interessanter. Beleggingen in euro worden hierdoor aantrekkelijker voor buitenlandse investeerders.
Beleggers zullen meer zoeken naar groeiaandelen op de Amerikaanse beurs en waardeaandelen op de Europese beurzen.
De Amerikaanse technologiesector heeft desondanks de snelle renteverhogingen sterke resultaten kunnen voorleggen. In het scenario waarbij de Amerikaanse rente dit najaar zou kunnen dalen, zou dat een enorme boost kunnen betekenen voor de waarderingen van die groeibedrijven. Het opvolgen waard!