Franse uitdager bereid 3.300 Bpost-mensen over te nemen
08 juni 2023 23:26
Proximy, de verrassende kandidaat voor het nieuwe krantenbedelingscontract in ons land, is desnoods bereid 3.300 werknemers van Bpost, de huidige contractant, over te nemen.
Het was een verrassing donderdag; naast Bpost en de kleinere Belgische distributeur PPP dook er onverwacht een derde kandidaat op om in de periode 2024-2028 in opdracht van de federale overheid kranten en tijdschriften te bussen in België. Het gaat om de Franse persverdeler Proximy, hoofdzakelijk actief in Parijs en een onderdeel van de familiale mediagroep Riccobono.
Franse concurrentie voor Bpost voor nieuw krantencontract
De groep wou aanvankelijk enkel haar kandidatuur bevestigen, maar kwam daarna al vrij snel met meer uitleg over haar plannen. Als Proximy het haalt schat het 3.800 tot 4.000 werknemers nodig te hebben om dagelijks een half miljoen kranten te verdelen en een beetje meer dan 3 miljoen magazines per week. Voor de verdeling gaat het om zo'n 3.300 mensen (uitgedrukt in voltijdsen) en de rest is voor de ondersteunende diensten. Volgens Proximy is 3.300 ook het aantal personeelsleden van Bpost voor het huidige bedelingscontract.
Flexibel
CEO Jérôme Mancellon van Proximy zegt dat het bedrijf zich flexibel en pragmatisch wil opstellen om al dat personeel te vinden. 'Er zijn verschillende mogelijkheden voor de 3.300 mensen. We kunnen die overnemen van Bpost met een aangepast contract, maar er kunnen ook andere oplossingen zijn, hybride bijvoorbeeld zoals werknemers van Bpost enkele uren meer laten presteren.'
4.000
WERKNEMERS
Proximy schat 3.800 tot 4.000 werknemers nodig te hebben voor het Belgische distributiecontract.
De werkgelegenheid bij Bpost en het behoud ervan bleek tot nu toe een teer punt in het dossier, zeker ook voor de regering en bij de omstreden toekenning van het huidige contract. Ook PPP is bereid Bpost-mensen over te nemen. Voor de ondersteunende diensten staat Mancellon eveneens open voor samenwerking met Belgische logistieke of andere bedrijven. 'We zijn bereid te praten met iedereen in het belang van het betrokken personeel en van de goede uitvoering van het contract.'
Bescheiden
Volgens de Franse manager is een belangrijk element in de positionering van Proximy bescheidenheid. 'We willen niet de Fransen zijn die zich zomaar even komen inplanten in België en onze kandidatuur is geen aanval op Bpost of PPP. Maar we willen ons nederig en bescheiden opstellen en streven naar consensus en het sluiten van partnerschappen.'
We willen niet de Fransen zijn die zich zomaar even komen inplanten in België, maar we willen ons nederig en bescheiden opstellen.
JÉRÔME MANCELLON
CEO PROXIMY
Een argument voor Proximy om mee te dingen naar het contract, buiten de expansie van de groep Riccobono, zijn de subsidies van de staat voor de distributie van kranten en tijdschriften. Het gaat volgens het bedrijf vanaf volgend jaar om 55 eurocent per krant en 24 cent per tijdschrift. Dat is aanzienlijk meer dan in Frankrijk, al zijn er plannen in Parijs om de kloof te verkleinen.
Beter dan het lastenboek
Opvallend is dat de Fransen voorstellen om 90 procent van de kranten te bussen voor 07.30 uur op weekdagen, waar dat in het lastenboek is bepaald op 80 procent. 'We willen ons bod zo natuurlijk attractiever maken', geeft Mancellon toe. 'Maar we weten ook uit onze ervaring met de Franse uitgevers dat vroeg bussen belangrijk is voor de sector.'
Proximy wil bij winst in de aanvangsfase ruim 15 miljoen euro uitgeven om klaar te staan met onder meer een informaticasysteem. Het wil werken met 28 distributiecentra verspreid over het land die terugvallen op twee hubs waar de uitgevers hun publicaties kunnen leveren.