Bitcoin stijgt in waarde, grootste vermogensbeheerder ter wereld gaat instappen
De bitcoin stijgt als een malle in waarde. De afgelopen weken verdubbelde de koers tot ruim 30.000 euro en aan de koersstijging lijkt voorlopig geen einde te komen.
Peet Vogels 01-11-23, 14:00 Laatste update: 16:33
De wederopstanding van de cryptomunt is opmerkelijk, maar wel verklaarbaar. De koers van de munt stortte eind vorig jaar in na het faillissement van cryptohandelsplatform FTX, van Sam Bankman-Fried. Dat faillissement, waarvoor Bankman Fried nu terechtstaat in de VS, leidde tot een miljardenstrop voor beleggers. Zeker acht miljard dollar aan klantgeld was verdwenen.
Dat deed het vertrouwen in cryptomunten geen goed, om het maar voorzichtig te zeggen. De koers van de bitcoin, met afstand de belangrijkste cryptomunt, stortte in elkaar. De waarde daalde met ruim een kwart tot zo’n 15.000 euro. Niet alleen de koers, ook de handel zakte in. In de sector werd al over de ‘cryptowinter’ gesproken.
Einde aan winterslaap
Maar aan die winterslaap is nu een einde gekomen. ,,We zien meer enthousiasme bij beleggers. Er wordt meer in cryptomunten gehandeld. Bestaande klanten investeren meer en er komen nieuwe klanten bij”, ziet Lucas Wensing, directeur van Amdax, een bedrijf dat handelt in cryptomunten in opdracht van klanten. ,,Zeker nu de munt weer boven de 30.000 euro waard is. Dat is toch een psychologische grens.’’
De belangrijkste reden dat de koers stijgt, is de verwachting dat de vraag naar bitcoin flink zal stijgen. Algemeen wordt verwacht dat grote financiële partijen actief worden in bitcoin. BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, wil met een ETF (een beleggingsfonds) in bitcoin komen. Als zo’n grote gerenommeerde partij in bitcoin stapt, geeft dat vertrouwen bij beleggers.
Die ontwikkeling zal zorgen voor veel nieuw geld dat in bitcoin wordt geïnvesteerd, zowel van kleine particuliere beleggers als van grote institutionele beleggers als pensioenfondsen. En hoe groter de vraag, hoe hoger de koers wordt. Sommige analisten voorspellen al prijzen van 120.000 of zelfs 180.000 dollar voor een bitcoin. Beleggers lopen daar alvast op vooruit door nu te kopen en straks te profiteren van de koersstijging.
Beloning
Tegelijkertijd speelt de zogenoemde halving. Partijen die de transacties op de blockchain mogelijk maken, krijgen daarvoor een beloning in de vorm van nieuwe bitcoins. En elke vier jaar halveert de hoeveelheid bitcoins die je krijgt. ,,Zo’n halving staat gepland voor april volgend jaar. In de aanloop daarnaartoe zie je altijd een stijging van de koers’’, aldus Wensing.
Dan speelt de rente ook nog een rol bij de koers van bitcoin. Nu de Europese Centrale Bank pas op de plaats maakt met de renteverhogingen, komen de financiële markten tot rust. Beleggers durven nu weer naar meer risicovolle beleggingen te kijken. En daar passen beleggingen in cryptomunten prima in.
Wensing ziet dat de bitcoin steeds meer geaccepteerd raakt als belegging. ,,We werken veel met private banks, die vermogens beheren voor rijke klanten. Dat vermogen wordt belegd in aandelen, obligaties, vastgoed en steeds vaker ook in cryptomunten.’’
De koersstijging blijft vooralsnog beperkt tot bitcoin. Bij andere munten, zoals de ether, is veel minder beweging. Wensing denkt dat het tijdelijk is. ,,Je ziet vaker dat eerst bitcoin stijgt en daarna andere munten.’’