Betalingsverwerker Adyen is weer enigszins op de weg terug op de beurs. Het bedrijf dat in augustus nog keihard onderuit ging, is nu zo'n 6,5 miljard euro meer waard dan gisteren. Beleggers reageren positief op de extra beleggersdag die Adyen organiseerde. Het is voor het eerst dat de betalingsverwerker buiten coronatijd een kwartaalupdate deelt.
Een aandeel Adyen is nu ruim 900 euro waard, grofweg 221 euro meer dan gisteren. "Dat lijkt een flinke stijging, maar er moet veel meer bij, ten opzichte van de hoge koers in 2021", zegt RTL-beurscommentator Jacob Schoenmaker.
In juni 2021 betaalden beleggers ruim 2700 euro voor een aandeel. "Als je op die high hebt ingekocht, heb je nog altijd een flink verlies. Het is ook echt koffiedik kijken wat het aandeel nu gaat doen. Blijft het stijgen? Wel is duidelijk dat de beleggersdag van gisteren aandeelhouders vertrouwen heeft gegeven."
Omzetstijging
Het bedrijf maakt normaliter alleen halfjaarcijfers bekend, maar gaf nu ook een update in het derde kwartaal. Dat deed het bedrijf eerder alleen tijdens de coronaperiode.
Analisten en beleggers mochten gisteren bij een speciale beleggersdag in San Francisco vragen stellen aan de leiding van het bedrijf.
Die gaf daarbij aan dat een omzetgroei van meer dan 35 procent, zoals het bedrijf in het verleden kende, verleden tijd is. "Een omzetstijging van 20 tot 30 procent is reëler, nu er concurrenten zijn opgestaan", aldus Schoenmaker. In het derde kwartaal steeg de omzet van Adyen met 22 procent.
Concurrenten
Het bedrijf moet het in de Verenigde Staten onder meer opnemen tegen het Amerikaanse Stripe en tegen Paypal, dat vergelijkbare diensten goedkoper aanbiedt.
Schoenmaker: "Adyen was ooit de disruptor, toen ze de strijd aangingen met banken. Maar inmiddels zijn er concurrenten die ook whizzkids in dienst hebben en een goed platform kunnen bouwen."
Koers
Lees ook:
Koers Adyen keihard onderuit: 18 miljard euro in rook op
Adyen regelt de betalingstechnologie bij winkels en webshops zoals De Bijenkorf, Coolblue en Spotify. Via de systemen van Adyen kunnen klanten hun betalingen ontvangen en verwerken.
Koersval
In augustus van dit jaar werd het bedrijf in één dag 18 miljard minder waard door een extreme koersval. Dat kwam omdat de resultaten over het eerste halfjaar tegenvielen. De afgelopen jaren steeg het aantal verwerkte betalingen en daarmee stegen ook de omzet en de winst van Adyen sterk.
Maar de forse groei van de afgelopen jaren vlakt af. In het eerste halfjaar namen het aantal verwerkte betalingen met 23 procent toe en de omzet met 21 procent. Voor veel andere bedrijven zou dat prima zijn, maar Adyen en haar beleggers waren meer gewend. Zo steeg de omzet in de eerste helft van vorig jaar nog met 37 procent.