Aandelenliefhebber1 schreef op 4 juli 2024 12:41:
[...]
Ik zag het ja, BoA die nu flink verkoopt in de slotveiling, maar later de koers wel ondersteunt, mocht het nog een keer wat wegzakken.. Ben benieuwd hoe ver ze zijn met afbouwen tot 40%..
Ik denk dat het maar zo eens goed mogelijk kan zijn dat het dan een tijdje stopt..
NLFI denkt ook; als we wachten, rente daalt, dan kan er maar zo eens een bod vallen tussen sept. en feb 2025..
Lagere rente maakt het allemaal wat makkelijker, er is dan wat meer vertrouwen in de economie..
Denk dat NLFI dan ook niet meer als 40% wil weggooien op deze lage prijzen.. Zal dan zeker 1 jaar stoppen..
Verder blijft staan dat de NL Staat een order van 4 duikboten ter waarde van 5.6 miljard heeft neergelegd bij frans staatsbedrijf NAVAL.. Franse Staat zit voor 62% in NAVAL. De Franse Staat is voor 6% grootaandeelhouder bij BNP Paribas.. De nederlandse staat wil graag haar 40% verkopen in ABN AMRO. BNP Paribas heeft interesse en verkennende gesprekken gevoerd met ABN AMRO om de Bank compleet over te nemen..
Belangen belangen, gaat tot iets leiden.. Ik denk dat het gezegde: "De ene hand wast de andere" hier wel eens van op toepassing kan gaan zijn.. En dan moet je ze wel op de plank hebben liggen natuurlijk, als je mee wilt doen.. ;-)
11 juni 2024 16:45
Kabinet kan door met Franse onderzeeërs na draai PVV
Cor de Horde
Deel artikel
Deel via Twitter
Deel via Facebook
Deel via LinkedIn
Bewaar artikel in Mijn Nieuws
Demissionair staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat, half maart bij de bekendmaking welke werf de nieuwe onderzeeërs mag leveren. Foto: ANP / Ramon van Flymen
In het kort
De voltallige nieuwe coalitie steunt de aankoop van Franse onderzeeërs.
Eerder waren PVV en BBB kritisch, waardoor aanbesteding in gevaar kwam.
De PVV maakte dinsdag een draai, nadat eerder al BBB ‘om’ was.
De Tweede Kamer steunt de aankoop van vier onderzeeërs voor de Koninklijke Marine bij de Franse scheepswerf Naval. Na een draai op het allerlaatste moment van de PVV was er een brede meerderheid om verder te gaan met de Franse boten.
Lange tijd was de definitieve gunning onzeker. Onder aanvoering van de SGP groeide het verzet tegen de uitkomst van een openbare aanbesteding, waarbij het bod van Naval als beste uit de bus kwam. Naval bouwt de schepen voor €5,6 mrd, naar verluidt anderhalf miljard minder dan de andere biedingen.
De SGP, aanvankelijk met steun van aanstaande coalitiepartijen PVV en BBB, heeft echter een voorkeur voor Saab uit Zweden. In het Zweedse voorstel zou nauw worden samengewerkt met de werf van Damen in Vlissingen. Volgens de SGP waarborgt dat bod dat er zo veel mogelijk werkgelegenheid in Nederland blijft. Nederland heeft geen scheepswerven meer die volledig op eigen kracht een onderzeeër kunnen ontwerpen en bouwen.
‘Politiek spelletje’
Ook wanneer deze partijen bij hun standpunt waren gebleven, was er in beginsel een Kamermeerderheid om de uitkomst van de aanbesteding door te zetten. Maar onlangs stelde de op een na grootste partij, GroenLinks-PvdA, de order niet te willen steunen als niet de volledige nieuwe coalitie zich erachter zou scharen. Woordvoerder Jimme Nordkamp noemde het dinsdag ‘onverantwoord’ om zo’n grote order, die jarenlange begeleiding vergt, te laten doorgaan met een verdeelde coalitie. Andere partijen, waaronder BBB en CDA, noemden die opstelling een ‘politiek spelletje’.
Het kabinet kan zelfstandig besluiten tot de aankoop van de onderzeeërs. Alleen met een motie uit de Kamer om dat tegen te houden, zou dat lastig worden. De SGP diende deze motie in. Toen bleek dat steun van de PVV en BBB uitbleef, verklaarde ook GroenLinks-PvdA voorstander te zijn van de order.
Met deze brede steun in de Kamer is een belangrijke hobbel genomen om een handtekening te zetten onder het Franse bod, maar nog niet de laatste. Een andere mededinger, de Duitse werf Thyssenkrupp, heeft een kort geding aangespannen tegen het verloop van de aanbestedingsprocedure. Het kabinet zal eerst de uitkomst van dat proces afwachten.
Vertraging
Demissionair staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie, VVD) is ‘blij’ met de uitkomst van de stemming en ‘kijkt met vertrouwen uit naar het vervolg’, aldus zijn woordvoerder. Als de Kamer het SGP-voorstel had gesteund om alles over te laten aan het nieuwe kabinet, had de order enorm kunnen worden vertraagd. Het nieuwe kabinet zit er immers nog niet en binnenkort verloopt de geldigheid van de ingestuurde biedingen. De afgewezen werven hadden dan bovendien een claim kunnen indienen.
Tijdens het debat vorige week en ook dinsdag bij de stemmingen bleek dat de Kamer er wel aan hecht dat een groot deel van het defensiebudget, dat de komende jaren sterk zal stijgen, bij Nederlandse bedrijven belandt. De aanvankelijke tegenstanders van de order voor Naval lieten zich mede overtuigen tijdens een achtergrondbriefing, waarin ze te horen kregen dat bij alle drie de biedingen voor de order hetzelfde percentage in Nederland belandt.
Dinsdag steunde de Kamer een motie om een aanstaande order voor enkele nieuwe oppervlakteschepen niet aan te besteden, maar rechtstreeks te gunnen aan Damen. Verder kregen moties steun die oproepen tot het ‘versnellen van maritieme projecten met aandacht voor het economisch belang van Zeeland’ en tot het ‘herijken van de Nederlandse defensie-industrie’.
Lees het volledige artikel: fd.nl/politiek/1519762/kabinet-kan-do...