Inpost wordt de hemel ingeprezen. Alle zorgen zijn weg en vooruitzichten zijn uitmuntend. Geen enkel minpunt te bespeuren. Er zijn wel door een hedgefund onlangs nog 20 miljoen stukken verkocht.
Na moeilijke tijden en een dieptepunt van iets meer dan 4 euro begin 2022, wist InPost in de afgelopen jaren de weg naar herstel in te zetten. Alleen dit jaar al steeg het aandeel van de Poolse aanbieder van pakketkluisjes met ruim 35 procent, waarmee het een van de sterkhouders is in de AMX.
Bij een slotkoers van 16,92 euro op vrijdag handelt InPost ruim een euro boven de uitgifteprijs van 16,00 euro waarvoor het aandeel in januari 2021 naar de Amsterdamse beurs ging. De piek ligt echter op bijna 21 euro, een koers die werd bereikt in februari 2021, en daar is InPost nog wel een stukje van verwijderd.
Een verlies van ruim vijf procent afgelopen week helpt dan niet mee. Kon InPost vorige week nog profiteren van sterke kwartaalcijfers, die werden beloond met een winst van dik 7 procent op weekbasis, reageerden beleggers deze week minder enthousiast op het nieuws dat een van de, tot dan toe, grootaandeelhouders hun belangen heeft verkleind, wat suggereert dat men wellicht minder geloof heeft in een verder herstel.
Afgelopen week werd duidelijk dat AI Prime & Cy, een onderdeel van Advent International, bezig was om 20 miljoen aandelen InPost te verkopen, ofwel een belang van circa 4 procent. Vervolgens meldde InPost zelf dat het belang van Advent in het kluisjesbedrijf was verkleind van 15,02 naar 10,98 procent. De aandelen werden verkocht voor 17,00 euro per stuk.
Het lijkt een strategische actie van de grootaandeelhouders, omdat analisten InPost nog altijd koopwaardig vinden, zeker ook na de sterke kwartaalcijfers die op 6 september bekend werden gemaakt.
Bank of America noemde de resultaten zelfs indrukwekkend. De goede cijfers waren vooral te danken aan de divisie International, die 38 procent beter presteerde dan de consensusverwachtingen.
Jefferies verhoogde na de resultaten zijn EBITDA-verwachtingen met 2 procent en zit nu 4 procent boven de consensus voor 2025. Ook het koersdoel dat Jefferies hanteert werd verhoogd, van 20,00 naar 21,00 euro en het koopadvies werd herhaald. Ook Bank of America heeft een koopadvies en koersdoel van 21,00 euro.
InPost denkt dit jaar de volumes sterker te kunnen laten groeien dan de marktgroei, zodat het marktaandeel stijgt, zei het bedrijf bij de kwartaalcijfers vorige week. De omzetgroei zal daarbij tot circa 5 procent sterker zijn dan de volumegroei.
Verder zal de aangepaste EBITDA dit jaar in lijn met de omzet stijgen. Daarbij zal de marge in Polen iets teruglopen, maar internationaal juist stijgen. Met de aangepaste EBITDA verwacht Inpost dit jaar in alle kernmarkten winstgevend te zijn.
Verder zal het Poolse bedrijf dit jaar circa 1,3 miljard zloty investeren. En de vrije kasstroom zal positief zijn, terwijl de schulden zullen dalen.
InPost versnelde in het tweede kwartaal de uitrol van zijn postkluisjes, met 1.900 stuks ten opzichte van 1.600 in de eerste drie maanden van dit jaar, zag Bank of America. Dit tempo denkt InPost tot in 2025 te kunnen aanhouden, wat de zorgen van beleggers zal wegnemen.
Maar belangrijker, volgens analisten van de Amerikaanse bank, zo vergroot InPost de kloof met zijn concurrenten.