FRANKFURT/BERLIN (dpa-AFX) - Na de verrassende entree van de grote Italiaanse bank Unicredit wil Duitsland voorlopig geen aandelen Commerzbank meer verkopen. Dit heeft de verantwoordelijke stuurgroep in Berlijn besloten, zoals het Bundesfinanzagentur bekendmaakte. Dit geldt ook voor eventuele inkoop van Commerzbank aandelen.
Commerzbank AG is een stabiele en winstgevende instelling, aldus de verklaring. "Haar strategie is gericht op onafhankelijkheid." De federale overheid zal dit tot nader order blijven ondersteunen door haar belang te behouden.
Sinds de financiële crisis is de federale overheid de grootste aandeelhouder van Commerzbank. Zij was echter begonnen met het verkopen van aandelen. Een paar dagen geleden profiteerde Unicredit van de geleidelijke uitstap om een verrassend grote investering te doen in de DAX-genoteerde groep. De Italianen hebben nu iets minder dan 9,2 procent van de aandelen in handen, de Duitse overheid 12 procent.
Unicredit overbood alle concurrenten
De Duitse overheid verkocht de 4,49 procent van de aandelen op 10 september in een versnelde orderboekprocedure. Alle geïnteresseerde partijen werden gelijk behandeld, zoals vereist door de Europese wet op staatssteun, aldus een verklaring van het federale ministerie van Financiën op vrijdag. Aan het begin van het veilingproces zag het er nog naar uit dat meerdere kopers succesvol zouden zijn. Die avond bleek echter dat Unicredit alle te koop aangeboden aandelen zou krijgen, omdat de Italiaanse bank een aanzienlijk hoger bod had uitgebracht dan haar concurrenten.
De toewijzingsprijs was 13,20 euro per aandeel, wat 60 cent meer was dan de aandelen bij het sluiten van de handel op 10 september waard waren. De federale overheid ontving 702 miljoen euro uit de verkoop. Pas nadat het aandelenpakket aan Unicredit was toegekend, werd bekend dat de Italianen nog eens 4,7 procent van de Commerzbank-aandelen op de beurs hadden bemachtigd, deels via zogenaamde derivaten - daarom werd volgens de geldende regels de meldingsdrempel van 3 procent in eerste instantie niet gehaald en bleef de aandelenaankoop verborgen.
Vakbondsverzet tegen overnamepoging
Voorafgaand aan de verklaring van het Agentschap van Financiën hadden de vakbond Verdi en de algemene ondernemingsraad van de Commerzbank verzet van de federale overheid geëist tegen een overname door Unicredit. In een gezamenlijke verklaring zeiden de werknemersvertegenwoordigers dat de federale overheid moet opkomen voor een sterke, onafhankelijke Commerzbank. "De federale regering mag geen verdere aandelen in de Commerzbank verkopen, maar moet een duidelijk standpunt innemen ten gunste van het behoud van de Commerzbank als onafhankelijke instelling, ook en vooral in het belang van de Duitse economie," eiste Verdi-baas Frank Werneke.
Als er een deal met Unicredit komt, zou tweederde van de banen verloren kunnen gaan, vertelde de voorzitter van de algemene ondernemingsraad van de Commerzbank, Uwe Tschäge, aan persbureau Bloomberg. Eind juni had Commerzbank naar eigen zeggen wereldwijd ongeveer 38.700 voltijdbanen, waarvan meer dan 25.000 in Duitsland.
Met de aankoop van het aandelenpakket is Unicredit de op twee na grootste aandeelhouder van de bank. Nummer twee met ongeveer zeven procent is de Amerikaanse vermogensbeheerder Blackrock, die de aandelen via verschillende fondsen houdt en daarom geen strategisch belang heeft. Unicredit wordt in Duitsland al vertegenwoordigd door HVB./bf/DP/zb