OCI « Terug naar discussie overzicht

OCI 2024

2.803 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 133 134 135 136 137 138 139 140 141 » | Laatste
BultiesBrothers
0
quote:

Jantje van Amsterdamned schreef op 10 december 2024 13:44:

[...]

Als dat zo is..

Denk ik wel dat jij gelijk krijgt Bert..;))
Joh....;)
BultiesBrothers
0
Hoe een activistische aandeelhouder op het Damrak niet helemaal kreeg wat hij wilde

Albert Wagenaar
Met zijn eigen manier van activistisch beleggen wilde Jeff Ubben geld verdienen en de wereld aan een duurzamere toekomst helpen. Ook op het Damrak kiest hij twee bedrijven. Bereikt hij daar zijn doel? Dat valt te betwijfelen. 

Deel artikel

Deel via X

Deel via Facebook

Deel via LinkedIn

Bewaar artikel in Mijn Nieuws

Het industrieterrein Chemelot in Geleen. Jeff Ubben kocht zich in bij het chemiebedrijf OCI, dat een fabriek heeft op het 800 hectare tellende terrein. Foto: Rob Engelaar/ANP
In het kort
Activistische belegger Jeff Ubben wilde met zijn Inclusive Capital rendement halen en duurzame doelen bereiken.
Hij kocht zich ook in bij twee bedrijven op de Amsterdamse beurs en drong aan op verandering.
Volgers betwijfelen of hij zijn doelen bij die bedrijven wist te halen, vooral op het gebied van duurzaamheid.
Een activistische aandeelhouder die niet activistisch wil heten. Maak kennis met de Amerikaan Jeff Ubben, een eigenzinnige belegger die weinig opheeft met hoe zijn collega-activisten op Wall Street tekeergaan.

Mannen als Charles Icahn en Bill Ackman kopen zich met veel bombarie in bij beursbedrijven, spelen hun klachten via de media en eisen een plek op in het bestuur van het bedrijf. Dit alles om verandering voor elkaar te krijgen, die tot het uiteindelijke doel leidt: een hogere beurskoers en daarmee een beter rendement voor hun belegging.

Ubben moet niet veel hebben van deze werkwijze. ‘Ik heb een lage dunk van activisten die campagne voeren via de media en een bestuur kapen om zo eisen te stellen. Eisen voor de korte termijn’, zei hij een aantal jaar terug in een interview met CNBC.

Werkwijze
Eerlijk is eerlijk, Ubben hanteert een andere modus operandi dan bovengenoemde showbinken. Hij lobbyt achter de schermen. Stuurt een brief naar het bedrijf en probeert vooral verandering teweeg te brengen door gesprekken met het bestuur.

Jeff Ubben
Wat is dan Ubbens aanpak? En waarom doet hij het anders? En het allerbelangrijkste: heeft hij succes?

Te beginnen met zijn aanpak. Ubben lobbyt achter de schermen. Hij stuurt wel een brief, maar probeert vooral verandering teweeg te brengen door gesprekken met het bestuur. Jaren doet hij dat aan het hoofd van ValueAct Capital, dat hij mede oprichtte.

Met dat fonds koopt hij zich regelmatig voor langere tijd in bij een beursfonds. Bekendste wapenfeit: een succesvolle belegging in Microsoft, waar hij met een belang van minder dan 1% een stoel in het bestuur krijgt en, volgens geruchten, een rol speelt in het opstappen van topman Steve Ballmer.

‘Purpose’ na winst
De laatste jaren is een tweede doel steeds belangrijker geworden voor Ubben: duurzaamheid. De Amerikaan is sterk betrokken bij het lot van de wereld, blijkt ook tijdens voorgenoemd CNBC-interview.

Geïnspireerd door Silent Spring, een boek uit 1962 dat waarschuwt voor de ondergang van biodiversiteit, richt hij in 2020 een nieuw fonds op: Inclusive Capital Fund. Met dat fonds belegt Ubben in nieuwe stijl: ‘ESG 2.0’ zoals hij het noemt. De stijl verschilt wezenlijk van ESG 1.0.

Ubben investeert weliswaar wel met oog voor milieu, maatschappij en bestuur (Environment, Social, Governance), maar doet dat niet alleen door zijn geld te steken in bedrijven van de duurzame toekomst. Nee, Ubben wil ook instappen bij vervuilers om daar verandering teweeg te brengen.

Hij steekt bijvoorbeeld geld in oliegigant ExxonMobil, waar hij ook een plaats in het bestuur krijgt. En er gaat geld naar het Duitse chemieconglomeraat Bayer, dat verwikkeld is in een groot juridisch geschil rondom onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat.
BultiesBrothers
2
vervolg...

Verborgen waarde
Ubbens oog valt ook op twee bedrijven op de Nederlandse beurs. Allereerst OCI, een chemiebedrijf dat kunstmest en methanol maakt. Het bedrijf is Egyptisch, in handen van de vermogende familie Sawiris, maar heeft ook voet aan de grond in Nederland. Zo baat het een fabriek uit op het Limburgse chemieterrein Chemelot. Ubben neemt een belang van 5%.

Maart vorig jaar stuurt hij een brief. Daarin klinkt zijn dubbele missie door. OCI is ondergewaardeerd en kan beter herstructureren, luidt de boodschap. Maar ook: OCI bezit onderdelen die beter af zouden zijn bij grote olie- en gasbedrijven, zodat het chemiebedrijf kan vergroenen.

Ruim een half jaar later volgt een brief naar onderneming nummer twee. Dit keer is het Corbion, een biochemiebedrijf, voorheen bekend als de Centrale Suiker Maatschappij. Ubben neemt een belang van 10%, de koers maakt een sprong.

Op de beurs is Corbion, na een relatief goede periode tijdens de coronacrisis, afgezakt. Als Ubben zijn brief stuurt, heeft het bedrijf in een jaar tijd de helft van zijn beurswaarde verloren. Het bedrijf doet keer op keer onder voor verwachtingen vanuit de markt. Omzet en verkoopvolumes vallen tegen. Onder andere de activiteiten op het gebied van zijn bioplastic draaien slecht.

Volgens de activistische aandeelhouder zit ook in Corbion verborgen waarde. Ook hier klinkt een duurzame boodschap, zij het in een korte passage van de brief. Corbion heeft een belangrijke rol bij ‘het vervangen van fossiele grondstoffen in conserveringsmiddelen en verpakkingen’. En met zijn algenproducten kan het de gezondheid van mensen en oceanen verbeteren. Maar deze kwaliteiten kan het beter benutten met een andere structuur, bijvoorbeeld buiten de beurs, vindt Ubbens fonds.

Sappelende aandeelhouders
Bij beide is veel veranderd in de periode nadat Ubben instapte. OCI is begonnen met een uitverkoop van vrijwel alle onderdelen. Het deed al een groot belang in een kunstmestbedrijf uit de Emiraten van de hand en verkocht een kunstmestfabriek in de VS. De opbrengst werd gebruikt voor een superdividend.

Corbion ging kort na de brief van Inclusive Capital herstructureren. Met minder divisies en minder personeel sneed het in de kosten.

Over de rol van Ubben bij die veranderingen zijn de meningen verdeeld. ‘Een katalyserende factor’, noemt David Tomic van beleggersvereniging VEB de activist. ‘Bij OCI was het jarenlang sappelen voor aandeelhouders. Daar is verandering in gekomen. Misschien was de kritische blik van buiten noodzakelijk om de laatste zet te geven.’ Hetzelfde geldt volgens hem voor Corbion. ‘Ook daar was een grote kritische aandeelhouder nodig om het bestuur in actie te krijgen.’

Ook aandelenanalist Reginald Watson van ING denkt dat Ubben ‘zeker’ invloed heeft gehad op het bestuur van Corbion. ‘Ik denk niet dat het bedrijf bijvoorbeeld het dividend had verhoogd zonder Ubben. Andere aandeelhouders zijn niet activistisch genoeg om dit af te dwingen.’

Anderzijds zet Wim Hoste, analist bij KBC, een kanttekening bij de rol van Ubben. ‘Meer en meer beleggers vroegen al voorzichtig om een andere koers. Veel mensen waren het erover eens dat de herstructurering die Corbion doorvoerde een logische richting was.’

Kapitalisten willen geld verdienen
Ditzelfde geldt voor het duurzame oogmerk waar Ubben eveneens op inzette, vindt Hoste. ‘Corbion is al lang een ESG-georiënteerd bedrijf en zijn ESG-agenda heeft zich doorgezet.’ De Amerikaanse activist heeft daar volgens hem weinig aan veranderd. ‘Ook de structuur is vergelijkbaar gebleven’, verwijst hij naar de verandering van eigenaarsstructuur die Inclusive Capital voorstelde.

Watson van ING ziet eveneens niet in hoe een andere eigenaarsstructuur Corbion had geholpen. ‘Ik zie het vooral als een ingewikkelde manier om te zeggen dat Corbion de ‘sexy duurzame activiteiten’ met een hogere waarderingsgraad zou moeten afsplitsen.’ Dit zou Ubben als aandeelhouder dan veel opleveren, beargumenteert hij.

En ook bij de belegging in OCI is van een ‘ESG-invalshoek’ weinig te zien, vindt Christian Faitz, die het bedrijf namens Kepler Cheuvreux volgt. ‘OCI houdt uitverkoop van zijn onderdelen. Daar zie ik geen ESG-argument in.’

Volgens Tomic van de VEB kan het zijn dat Ubben met zijn fonds voor een uitruil stond. ‘Ik weet niet wat bij Ubben leidend is geweest, maar behalve een ideëel motief zal het financiële rendement vermoedelijk de doorslag hebben gegeven. Hij heeft deelnemers in zijn fonds die rendement zullen willen zien.’ Watson: ‘Uiteindelijk willen kapitalisten geld verdienen, of ze de wereld willen redden of niet.’

Vertrouwen verloren
Het is inmiddels meer dan een jaar geleden dat Ubben aankondigde zijn fonds te gaan afwikkelen. Van de gehoopte $8 mrd haalde hij slechts $2,3 mrd binnen. Dat gaat terug naar de deelnemers aan het fonds.

Het waarom van de opheffing hield Ubben destijds kort. Het fonds zag dat beleggers het vertrouwen in de strategie hadden verloren, tekende Financial Times op uit een brief. Verdere toelichting bleef uit. De website van Inclusive Capital is al meer dan een jaar offline.

Inclusive Capital heeft nog altijd belangen in vijf bedrijven, waaronder Corbion en OCI. Wanneer Ubben van het Damrak vertrekt, blijft ongewis. Corbion heeft hier ‘geen informatie over’, laat het desgevraagd weten. OCI is niet bereikbaar.

Faitz van Kepler Chevreux doet een suggestie over de exit van Inclusive Capital bij OCI. ‘Ik denk dat ze nog wachten op een koper voor de Nederlandse onderdelen in Geleen (op Chemelot, red.). Als dat is gebeurd, verwacht ik dat het snel zal uitstappen.’
Rens
1
Vind het nog altijd raar dat hij er 50% naast zou zitten.. en Oci zelf zag ook heil in deze strategie. Je ziet ook dat investeringsfondsen/banken hun belang uitbreiden. Er word door hen ook veel met het aandeel gespeeld (short enz)
Ze hebben een plan, dat kan niet anders bij zoon onderneming.
Methanex keert dit jaar 1,01 ca dollar uit, er van uit gaande dat dit constructief is is dit volgend jaar voor oci ook €0,32
Dus ik denk dat er nog wel meer in het vat zit.

We gaan het zien. Rens
Kruimeldief
0
quote:

Rens schreef op 12 december 2024 19:26:

Omdat het Canadese dollars zijn
1 Canadese dollar is 0,76€
mike65537
0
quote:

Rens schreef op 12 december 2024 21:39:

Precies, 9,9 mio aandelen x 1,01 / 212mio Oci
Mvg Rens
=9900000*1.01/212000000*0.76 = 0.036 euro

Dus per aandeel OCI komt er van Methanex 3.6 eurocent dividend binnen.
Drieklezoor
0
De kapitaals-teruggave heeft voor de aandeelhouder meer negatief en positief gebracht.
BultiesBrothers
0
quote:

Drieklezoor schreef op 13 december 2024 09:09:

De kapitaals-teruggave heeft voor de aandeelhouder meer negatief en positief gebracht.
Als je het in het licht plaatst dat de AMX dit jaar negatief het jaar uit gaat dan doet OCI gewoon mee en presteert er niet verre ondermaats. De hele strategische aanpak heeft nog niet tot outperformance geleidt iig...
Take a break
1
Daarom komt er in het nieuwe jaar weer een flink dividend / kapitaalsteruggave aan en is de verwachting dat de diverse onderdelen nog verkocht gaan worden om deze onderwaardering er eindelijk eens uit te krijgen. Kwestie van geduld. Shortposities zijn de laatste tijd weer wat afgebouwd, ook een positief signaal normaal gesproken.
biobert
0
BultiesBrothers
0
quote:

biobert schreef op 13 december 2024 16:13:

Het aandeel OCI is al met kerstvakantie want er zit geen beweging meer in.
Zeg dat ....
alida1
1
quote:

biobert schreef op 13 december 2024 16:13:

Het aandeel OCI is al met kerstvakantie want er zit geen beweging meer in.
ook die vakantie heeft een eind.
Money Never Sleeps
0
Er gaat straks natuurlijk wat gebeuren zoals een bekendmaking en dan zijn er heus een paar partijen die "op tijd" instappen. Die hebben echt geen zin om een - onbepaalde - tijd hun geld in een aandeel te stoppen. Huidige koers van 10,98 gaat omhoog tot 11,35 en weer terug tot er nieuws komt.
BultiesBrothers
1
Flink wat volume. Ik heb putjes geschreven. Kan toch bijna niet dat we nog verder afdalen....
Money Never Sleeps
0
quote:

BultiesBrothers schreef op 16 december 2024 17:42:

Flink wat volume. Ik heb putjes geschreven. Kan toch bijna niet dat we nog verder afdalen....
Voorlopig heb je (een beetje) gelijk.
2.803 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 133 134 135 136 137 138 139 140 141 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 31 jan 2025 17:37
Koers 11,135
Verschil -0,245 (-2,15%)
Hoog 11,420
Laag 11,135
Volume 496.583
Volume gemiddeld 713.093
Volume gisteren 422.678

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront