Misschien is dit iets.
Mitsubishi herziet bouwplannen voor drie Japanse windparken, dat bedreigt Van Oords contract.
Van Oord ondersteunde Mitsubishi in de beginfase van de projecten, maar de daadwerkelijke bouw moet nog van start gaan.
De markt voor zeewind staat al langere tijd onder druk, ook de komst van Trump naar het Witte Huis doet de sector geen goed.
Een offshore installatieschip van Van Oord bezig met het plaatsen van een windmolen op zee. Foto: Van Oord
Mitsubishi heroverweegt de bouw van drie grote windparken voor de kust van Japan. Een grote opdracht voor het Nederlandse Van Oord staat daardoor onder druk. De maritiem dienstverlener won in 2022 het contract voor de ontwikkeling van het offshore park.
Donderdagochtend maakte Mitsubishi bekend dat het 52,2 mrd yen (€330 mln) moet afschrijven op de parken. Ook worden de bouwplannen ‘herzien vanwege economische veranderingen’. De markt voor offshore wind is veranderd na de corona- en energiecrisis door inflatie, een krappe toeleveringsketen en stijgende rentes, zegt Mitsubishi. Ook Chubu, een groot Japans energiebedrijf, kondigt een afschrijving aan op de parken van 18 mrd yen (€110 mln).
Klus nog in beginfase
Van Oord ontwikkelt de Japanse parken met een van zijn installatieschepen. Het levert alle ondersteunende componenten die nodig zijn voor de bouw, behalve de windturbines. Van Oord doet dat in een joint venture met de grootste bouwgroep van Japan, Kajima. Het is de eerste klus van dit formaat in Japan, zei het bedrijf in 2022. Van Oord heeft Mitsubishi ondersteund in de beginfase van de projecten, maar de daadwerkelijke bouw moet nog van start gaan. Hoeveel het contract waard is en of Van Oord een annuleringboete heeft bedongen, is niet bekend. Van Oord wil geen commentaar geven en verwijst naar Mitsubishi.
De dochteronderneming van de Japanse automaker kondigde in 2021 de bouw aan van twee parken in Noord-Japan en één voor de kust van Tokio. Eén van de noordelijk gelegen parken moet het grootste windpark van Japan worden. Samen hebben zij een vermogen van 1,7 GW, ongeveer net zo groot als het grootste offshore windpark in Nederland. Oplevering was gepland uiterlijk 2030. ‘Op dit moment is het niet mogelijk om iets te zeggen over de opleverdatum of de start van de bouw’, zei ceo Katsuya Nakanishi donderdag tegen persbureau Reuters.
Offshore sector onder druk
De offshore windsector staat al langer onder druk. Equinor, het Noorse oliebedrijf dat ook in wind investeert, kondigde gisteren aan zijn investeringen in hernieuwbare energie te halveren. Ook Ørsted, de grootste windparkontwikkelaar ter wereld, schroeft investeringen terug, maakte het donderdag bekend.
Afgelopen december stelde Denemarken een nieuwe tender uit. Op een eerdere tender schreef geen enkele partij in. Zeewindbedrijven waarschuwden eerder het FD dat de investeringen in de parken niet meer uitkunnen door de gestegen rente en inflatie. Vorige week maakte de topman van Ørsted, de grootste windparkontwikkelaar ter wereld, bekend te vertrekken. Het bedrijf heeft grote verliezen geleden doordat het bouwcontracten voor nieuwe windparken moest annuleren.
Ook de overwinning van president Donald Trump in de VS doet de sector geen goed. Hij zet alle nieuwe vergunningen voor windparken voorlopig op pauze. In Amerika staat de bouw van grote offshore windparken nog in de kinderschoenen, maar grote Europese spelers als Ørsted zagen er groeikansen. Ook Nederlandse spelers als Van Oord, Boskalis, Fugro en Sif zijn betrokken bij de bouw van offshore windparken in de VS.
Nederland heeft veel spelers actief in de toeleveringsketen voor offshore windenergie. Volgens analist Thijs Berkelder van ABN Amro – Oddo BHF zouden de grote spelers als Van Oord en Boskalis het moeten kunnen redden. ‘Die hebben eigen installatieschepen en een vrij sterke balans, waardoor ze zich door deze neergaande markt moeten kunnen slaan.’
Doe er je voordeel mee.