De Tijd deze ochtend:
Ekopak gaat mogelijk aanvullende financiering onderzoeken
Bert Broens
Vandaag om 08:11
Het beursgenoteerde waterzuiveringsbedijf Ekopak onderzoekt een reeks initiatieven om zijn balans te versterken. Daarbij hoort mogelijk ook aanvullende financiering.
Twee dagen na de schorsing van de notering van Ekopak op Euronext Brussel in afwachting van een mededeling van het bedrijf, komt Ekopak woensdagochtend voor de opening van de beurs naar buiten met het langverwachte persbericht. Daarin staat dat Ekopak een reeks opvallende maatregelen treft om het gehavende vertrouwen van de markt in het bedrijf, dat Marc Coucke als voornaamste aandeelhouder heeft, op te krikken.
De raad van bestuur van Ekopak meent volgens het persbericht dat het bedrijf, op basis van bestaande budgetten en kasstroomprognoses en rekening houdend met de bestaande financieringsfaciliteiten, 'over voldoende liquiditeit beschikt om zijn strategie uit te voeren en op koers te blijven'.
Mogelijk liquiditeitstekort
Maar in bepaalde scenario’s zoals verminderde eenmalige inkomsten of extra WaaS-groei die voorfinanciering vereist - WaaS of Water-as-a-Service is een belangrijke productpijler van Ekopak met een abonnementsformule voor water voor bedrijven - 'kan de liquiditeitsbuffer afnemen en kan er in sommige gevallen zelfs een liquiditeitstekort ontstaan'. In deze scenario’s 'kan er materiële onzekerheid bestaan over de capaciteit van Ekopak om de lopende zaken voort te zetten', heet het voorts.
De raad van bestuur zegt deze risico’s te erkennen en 'onderzoekt actief een reeks initiatieven om de balans van Ekopak te versterken'. Mogelijke maatregelen zijn 'onder andere efficiëntieverbeteringen en optimalisatie van de werkkapitaalnoden, het verkrijgen van extra werkkapitaallijnen en het onderzoeken van aanvullende financieringsopties'.
Verwatering
Ekopak geeft niet aan op welke manier er mogelijk aanvullende financiering wordt aangetrokken. Maar het is in het geval van dat scenario niet uitgesloten dat dat leidt tot verwatering van de kleine aandeelhouders. Bijna 21 procent van het bedrijf bestaat uit vrij verhandelbare aandelen, de rest zit bij Alychlo van Marc Coucke (42,5%) en bij CEO Pieter Loose (36,75%).
Het valt dan ook te verwachten dat het aandeel bij de hervatting van de notering, waarschijnlijk bij de opening van de beurs woensdag, opnieuw onder druk zal komen te staan. Een van de redenen van de sterke daling van de koers, met sinds de jaarstart al meer dan 40 procent verlies, is de onzekerheid over het voor Ekopak erg belangrijke Antwerpse waterzuiveringsproject Waterkracht. Met name de communicatie van Ekopak deed twijfel ontstaan over de uitvoering van het project.