Pharming Group N.V.
T.a.v. Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen
Postbus 451
2300 AL LEIDEN
TEVENS PER FAX: 071 - 52 47 494
Den Haag, 2 juni 2010
Betreft Vragen betreffende onderhandse emissie
Geachte heer/mevrouw,
Naar aanleiding van de op 28 mei jongstleden bekendgemaakte onderhandse plaatsing van aandelen Pharming Group N.V. (“Pharming”) bericht de Vereniging VEB NCVB (“VEB”) u als volgt.
De VEB heeft geconstateerd dat de emissiekoers van de nieuw uitgegeven aandelen met € 0,12 per aandeel significant lager was dan de slotkoers op Euronext Amsterdam van donderdag 27 mei (€ 0,40). De forse uitbreiding van het geplaatste aandelenkapitaal met 100 miljoen aandelen tot 272.447.697 aandelen heeft geleid tot vele reacties van zowel leden als niet-leden.
Tijdens de Buitengewone Vergadering van Aandeelhouders (BAvA) d.d. 31 maart 2010 hebben aandeelhouders ingestemd met uitbreiding van het maatschappelijk kapitaal. Bij die gelegenheid wenste Pharming echter nog niet in te gaan op de mogelijkheid van een emissie.
In het kader van transparantie van Pharming richting het beleggend publiek en bij het ontbreken van een uitgebreid persbericht verzoekt de VEB Pharming haar aandeelhouders meer informatie te verschaffen door middel van het beantwoorden van onderstaande vragen.
A. Besluitvormingsproces onderhandse emissie
1. Heeft Pharming nog andere opties overwogen die in haar financieringsbehoefte zouden kunnen voorzien dan de onderhandse plaatsing?
2. Zo ja, welke alternatieven zijn onderzocht en waarom is daarvoor uiteindelijk niet gekozen?
3. Indien nee op vraag 1, om welke reden(en) heeft een onderhandse emissie de voorkeur gekregen?
B. Vaststelling emissieprijs
4. Op welke wijze heeft het prijsstellingproces bij de onderhandse plaatsing plaatsgevonden?
5. Welke inspanningen heeft Pharming zich getroost om de verwatering zo gering mogelijk te laten uitvallen door een zo hoog mogelijke emissieprijs per aandeel vast te stellen?
6. Op welke datum is Pharming – in samenwerking met de door haar ingeschakelde financieel adviseur(s) - gestart met het peilen van de voorwaarden waartegen beleggers de nieuwe aandelen zouden willen opnemen?
7. Hoe hoog was op dat moment de kaspositie van Pharming?
C. Toewijzigingsprocedure nieuwe aandelen
8. Op basis van welke criteria is bepaald welke partijen door Pharming zijn benaderd om hun interesse in de nieuwe aandelen kenbaar te maken?
9. Naar verluidt kon op de emissie worden ingetekend vanaf een bedrag van 50 duizend euro. Waarom is voor deze drempel gekozen?
10. Hoe zijn deze aandeelhouders vervolgens geselecteerd?
11. Bij welke partijen zijn de nieuw uitgegeven aandelen uiteindelijk geplaatst?
12. Hoeveel grote beleggers hebben geparticipeerd?
13. Hebben de ten tijde van de onderhandse emissie zittende grootaandeelhouders tevens geparticipeerd. Zo ja, welke partijen zijn dit en hoeveel nieuwe aandelen hebben zij verworven?
14. In hoeverre hebben huidige bestuurders, personeelsleden en commissarissen
geparticipeerd?
15. In hoeverre heeft voormalig bestuursvoorzitter Francis Pinto (eventueel via zijn beleggingsvehikel) invloed gehad op de prijs en heeft Pinto danwel zijn beleggingsvehikel ook geparticipeerd?
16. Is overwogen om kleine aandeelhouders (< 50 duizend euro) ook in staat te stellen nieuwe aandelen op te nemen? Indien nee, waarom niet?
D. Overige vragen
17. Waarom heeft Pharming geen lock-up periode voor de nieuw geplaatste aandelen bedongen en kunnen deze aandelen 3 werkdagen na plaatsing worden verkocht?
18. Profiteren de in de uitgifte participerende partijen van een anti-verwateringsclausule die niet voor de overige aandeelhouders geldt?
19. Wat heeft Pharming gedaan om koersmanipulatie tegen te gaan en/of handel met
voorkennis te voorkomen?
20. Kunnen aandeelhouders nog een (onderhandse) plaatsing in de komende 6-12
maanden verwachten?
Uw antwoorden op bovenstaande vragen ziet de VEB graag op de kortst mogelijke termijn tegemoet.
Ten overvloede melden wij nog dat de VEB uw reactie op haar website plaatsen zodat alle aandeelhouders van uw antwoorden kennis kunnen nemen.
Hoogachtend,
Vereniging van Effectenbezitters