gerrit 69 schreef op 6 juni 2016 12:48:
www.iex.nl/Column/177519/BAM-doet-ove...BAM doet oversluiten
Door Nico Inberg op 6 jun 2016 om 12:30 | Views: 104 | Categorie: Beurs vandaag | Onderwerpen: bouw & infrastructuur, Converteerbare obligaties
BAM doet oversluiten
Bam maakt vandaag bekend een converteerbare obligatie uit te geven ter waarde van 125 miljoen euro:
Koninklijke Bam Groep announces approximately 125 million euros ($141.74 million) subordinated unsecured convertible bonds.
Bonds convertible into ordinary shares of BAM with nominal value of 0.10 euro each, annual coupon in range of 3.00 pct and 3.75 pct
In gewone jongenstaal: ‘subordinated unsecured’ betekent achtergesteld, en dat betekent achteraan in de rij bij eventuele problemen. Niet helemáál achteraan natuurlijk, daar staat de aandeelhouder al, maar vlak in de buurt. De voorwaarden dan:
Rentevergoeding van 3 a 3,75%
Looptijd tot 13 juni 2021
Omwisselverhouding 30-35% boven gemiddelde koers komende week
Kan vanaf 2019 opgevraagd worden tegen 130%
Wat is een convertible?
Een converteerbare obligatie wordt tegenwoordig niet meer zo vaak uitgegeven. Dat is jammer, want ik vind het prachtige producten. Het geeft enerzijds een vast rendement, en in geval van grote voorspoed, kunt u alsnog met de aandeelhouders meeliften.
Een convertible bestaat uit twee andere financiële producten:
een obligatie (het vastrentende gedeelte)
en een calloptie.
In dit geval gaat het ruwweg om een obligatie met een rentevergoeding van 3 a 3,75% met daarbij een calloptie juni 2021 5,30 (ik ga even uit van een gemiddelde koers van 4 euro en een omwisselopslag van 32.5%).Die calloptie die erbij gegeven wordt heeft natuurlijk een waarde. Die waarde wordt uitgedrukt in de lagere rente die Bam op deze obligatie moet betalen. Normaal gesproken (maar wat is normaal in deze rare rentetijden?) zou BAM niet kunnen lenen tegen deze voorwaarden. En daar hebt u meteen de reden waarom de bouwer uit Bunnik voor een convertible kiest.
Waarom deze obligatie?
Momenteel staat er voor 124,5 miljoen aan achtergestelde leningen uit bij de huisbankiers van Bam. Die lopen in 2017 af, en vaak wordt aflossing dan wel verlenging al ruim een jaar vantevoren in gang gezet.
Reden 2 is natuurlijk de lage rente. BAM betaalt nu ruim 6% rente over die bijna 125 miljoen van de oude obligatie. Met deze nieuwe convertible bespaart ze ca. 3 miljoen euro per jaar aan rentelasten. Een gevalletje oversluiten dus.
Omdat ze resterende looptijd nog maar kort is, en de huisbankiers maar wat graag, in verband met de Basel-regelgeving, van achtergestelde leningen op hun balans af willen, hoeft Bam voor het vroegtijdig aflossen geen boeterente te betalen.
Waarom gaat de koers vandaag omlaag?
Daarvoor zijn twee redenen. Ten eerste wordt in de komende dagen de omwisselkoers bekendgemaakt. Die wordt 30 a 35% boven de gemiddelde koers van de aankomende dagen. Hoe lager die koers, hoe lager de omwisselkoers straks.
U ziet aan de grafiek uit Reuters van de afgelopen 5 jaar dat niets onmogelijk is.
Stel dat we de komende week rond de 4 euro blijven koersen, dan zal de omwisselkoers straks rond de 5,20-5,40 liggen. De partijen die gaan inschrijven op deze convertible, zijn dus gebaat bij een lage koers nu.
Daarnaast wordt er wellicht al wat geld vrijgemaakt bij de aspirantkopers en een hedge opgezet. Bam gooit nu eenmaal het equivalent van een flink aantal aandelen op de markt en dat geeft koersdruk.
Kleine coupures, grote coupures?
Het is nog even wachten op de exacte voorwaarden. De verwachting is echter dat de coupures die men gaat uitgeven eerder in de order van grootte van 100.000 euro zullen zijn. Plaatsing zal dan ook geschieden bij een 10, 15-tal grote banken/instituten. De kleine retailbelegger kan er dus, in eerste instantie weinig mee.
Behoorlijke verwatering
Mocht het binnen 5 jaar zover komen dat de koers hoger uitkomt dan die 5,30 euro, dan zal het aandelenkapitaal van BAM behoorlijk verwateren. Momenteel staan er dik 270 miljoen aandelen uit. Als de 125 miljoen euro aan convertibles worden omgezet in aandelen tegen een koers van 5,30 komen daar 23,58 miljoen aandelen bij, oftewel bijna 8,7%.
BAM zelf schiet er dus het meest mee op. De huidige lening wordt vervangen en weer voor 5 jaar verlengd, de rentelasten gaan aanzienlijk omlaag en op termijn zou het zelfs kunnen leiden tot extra eigen vermogen.
Plakje worst
Vanochtend mocht mijn zoontje trakteren op school. Hier in 't Gooi sloven we ons dan behoorlijk uit, wat heet: de lat komt steeds hoger te liggen. Ik vroeg mijn vrouw wat er eigenlijk mis is met een blokje kaas en een plakje worst.
Bam haalt die figuurlijke worst wél uit de kast. Dat is namelijk de échte bestaansreden van een converteerbare obligatie. Beleggers een lekkere worst voor de neus hangen in ruil voor een lagere rentevergoeding.
Met de huidige nulrente ziet zo'n plakje worst er al gauw lekker uit. En die verwatering, dat is iemand anders' probleem.
Mvrgr. van Gerrit en bedankt Nico Inberg