Nieuwe grootaandeelhouder is spook uit verleden
Kwelgeest teistert ABN
Foto: ANP
Ruben Eg en Edwin van der Schoot
AMSTERDAM - Bij ABN Amro stond vandaag als donderslag bij heldere hemel een plaaggeest uit het verleden op de stoep.
De melding dat de Britse durfinvesteerder Parvus Asset Management als een duveltje uit een doosje een belang 3,06 procent in ABN Amro heeft verkregen, leverde vandaag een behoorlijke schok op bij de bank. De nieuwe aandeelhouder is de grootste na de Nederlandse staat. Dat Parvus nauw verbonden is met de kwelgeest die in 2007 aan de wieg stond van de ineenstorting van het oude ABN Amro, bezorgde de bankiers aan de Amsterdamse Zuidas een ongemakkelijk déjà-vugevoel.
Brief
Een brief met ‘Dear mr. Zalm’ als aanhef is nog niet op de mat gevallen. Maar de top van ABN Amro vreest ongetwijfeld de dag wanneer de bekende scene uit de tv-serie De Prooi zich opnieuw in de praktijk afspeelt. De toenmalige topman Rijkman Groenink kreeg later enorme spijt van het terzijde schuiven van de brief, waarin de kleine aandeelhouder verkoop of opsplitsing voor de hoogste prijs eiste. Nog geen half jaar later werd zijn bank namelijk niet de vierde bank van de wereld door een fusie met het Britse Barclays, maar in stukken gescheurd door Fortis, Santander en Royal Bank of Schotland.
De zorgen over Parvus, die nu 7,5 procent van de momenteel verkrijgbare aandeelcertificaten bezit, komen voort uit de directe link met The Children’s Investment Fund (TCI). Dit beleggingsfonds van Christopher Hohn stelde in 2007 de bewuste brief op, die de ineenstorting van het oude ABN Amro in gang zette.
Link
Officieel hebben de twee partijen niets met elkaar te maken, maar een grote link is er wel degelijk. Hohn blijkt een van de investeerders in Parvus, dat geleid wordt door Edoardo Luigi Raphael Mercadante. Extra saillant is dat beide beleggingsfondsen kantoor houden in hetzelfde gebouw in hartje Londen. Dat de twee oprichters elkaar nogal eens spreken bij het koffieapparaat is op zijn minst erg waarschijnlijk.
Hohn lijkt daarbij nog altijd de ‘aandeelhoudersactivist’ van toen. Zo begon hij onlangs nog een campagne tegen de hoge beloning van de leiding van Volkswagen.
Hoewel van puur toeval nog altijd sprake kan zijn, heersen er volgens ingewijden grote zorgen bij ABN. Het is namelijk niet duidelijk of het beleggingsfonds voor naar schatting 500 miljoen euro een enorm belang heeft genomen als investering voor de lange termijn, of op korte termijn kabaal gaat maken om bijvoorbeeld meer winstuitkering.
Contact
De afdeling van de bank waar aandeelhouders of geïnteresseerde beleggers voor vragen terecht kunnen, heeft tijdens de aandelenkoop contact gehad met Parvus, laat een woordvoerder weten. Toch is niemand van Parvus begin deze maand even langsgegaan toen de top van ABN Amro in New York en Boston presentaties gaf voor beleggers.
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën benadrukte bij de beursgang van de staatsbank dat hij het belangrijk vindt dat aandeelhouders de koers en missie van ABN Amro als stabiele en redelijk ‘saaie’ op Nederland gerichte bank te onderschrijven. Of de komst van de durfbelegger hem zorgen baart is niet bekend. In een officiële reactie laat zijn ministerie weten: „23 procent van de aandelen ABN Amro is beursgenoteerd en vrij verhandelbaar. Iedereen heeft de mogelijkheid aandelen ABN Amro te kopen.”
Belang
Hohn had in 2007 met TCI een belang van 1 procent in het oude ABN Amro, dat poogde een echte wereldspeler te worden door een fusie met ING of Barclays. Net als toen, mogen ook bij het nieuwe ABN Amro aandeelhouders die ten minste 1% van de aandelencertificaten in handen hebben een punt op de agenda van een aandeelhoudersvergadering plaatsen en zelfs een vergadering uitschrijven. Dat betekent dat de kantoorgenoten van oude spook TCI ook nu alle aandeelhouders bijeen mogen roepen.
Bron: DFT Premium