Geen mens weet wanneer de markt precies is uitgebodemd en daar zou ik me ook niet zo druk om maken. Natuurlijk kun je nu tegen een verlies aankijken (en dat doe ik nu ook), maar zorg dat je NU in de markt zit. Als je het grote plaatje voor ogen blijft houden (termijn van ca. 5 jaar) dan is het nu al best aantrekkelijk om op deze niveaus bij te kopen. Les 1: ALTIJD wat cash achter de hand houden.
Zelf zou ik niet meer in de 'trademodus' willen zitten, d.w.z. bijvoorbeeld 10% winst en dan verkopen. Vraag: als je ervan overtuigd bent dat de markt ooit een keer explodeert, wanneer ga je dan weer kopen, oftewel ben je in staat op de rijdende trein te springen? Ik geef je op een briefje dat je daar nauwelijks de kans voor zult krijgen. Zorg dat je meedoet. Prijsvorming van de fysiek markt "will happen overnight". Een waarschijnlijk scenario: de papiermarkt (ETF's en andere derivaten) blijkt op enig moment 'waardeloos' en bezitters ervan zullen worden gesettled: op een vrijdagavond als de markten sluiten wordt de prijs opgemaakt voor papier en fysiek tezamen in Londen (alles wordt nu nog steeds op een hoop gegooid). In het weekend daaropvolgend wordt een zekere deal gesloten, op de maandagmorgen erna blijkt er alleen fysieke handel te bestaan in Shanghai of Hongkong (deze markt wordt steeds belangrijker en daar zal in de toekomst de feitelijke prijsvorming van fysiek bepaald gaan worden), waarbij de spotprijs opeens veel, veel hoger ligt (en dan gaan natuurlijk de zilvermijnaandelen ook mee). De bezitters van papier worden keurig uitbetaald op de geldende prijzen van de eerdergenoemde vrijdagavond. Deze mensen zullen niet gelukkig zijn en worden, ze zullen zich bekocht voelen en hun gedachte zilver in bezit te hebben blijkt onterecht en dat is dan echt achteraf praten. Hoe kom je dan nog aan fysiek zilver (of mijnaandelen) voor een redelijke prijs? Vergeet het dan maar.
Les 2: zorg dat je zilver (en goud) in fysieke vorm (hieronder vallen dus ook - met meer risico - mijnaandelen) in bezit hebt, koop voorzichtig wat bij op de dips zoals momenteel en zit de rit gewoon uit.
Mijnaandelen: ik ga niet op de stoel van adviseur zitten, maar zorg voor een goeie mix. Wijlen Rienk Kamer heeft mij ooit eens uitgelegd, dat als je overtuigd bent van de trend, verdeel je portefeuille in olietankers, coasters en speedboten.
Je begint dan met een stevige basis (olietanker), die het grootste deel van de portefeuille vertegenwoordigt met relatief weinig risico en dividend uitbetaalt. Kortom, Silver Wheaton (SLW) als 'major' is een van de beste 'olietankers' in zilver die je kunt bezitten. Als de markt tegenzit, dan heb je nog altijd inkomsten. Ook heeft dit aandeel een hefboomwerking op de Ag-spotprijs.
Dan, een kleiner deel van de zilverportefeuile zouden mid-tier aandelen moeten zijn; ze reageren sneller op veranderingen, de hefboomwerking is groter en het koersrisico is uiteraard ook groter (omlaag en omhoog), maar de winsten zullen percentueel ook groter zijn (als de markt eindelijk omhoog wil :-) ==> First Majestic is een goeie mid-tier.
Tenslotte, de speedboten zijn dan de juniors, waarvan er enkele goeie besproken zijn op dit forum. Juniors zijn weer onder te verdelen in o.a. exploratie, permitting en productie. Van deze laatste is SilverCrest een goed voorbeeld; hierin zit veel potentieel is is eigenlijk al een beetje mid-tier.
Tot slot, dit verhaal is ook bruikbaar voor de goudmarkt. Overigens, mijn voorkeur heeft zilver, omdat deze markt t.o.v. goud een achterstand heeft in te lopen; Au:Ag ratio is nu ca. 70 en dient op enig moment weer op zijn langjarige normaal van pakweg 15 terug te keren. Succes! (dan heb ik het ook)...