Overigens noemt "the internet" ook een faillissementsrisico door lage olieprijzen als verklaring voor de discount, alhoewel op dezelfde pagina "the internet" tevens wordt beweert dat er geen verschil is.dat in de praktijk iets zou uitmaken.
Er zijn wel meer noteringen met optiefondsen die geschikt zijn voor long-short hedging. Heineken en Heineken Holding, KBC en KBC Ancora, UCB en Tubize. Wie bijvoorbeeld alleen Tubize kocht vanwege een hefboompje en in historisch perspectief hoge discount, die ervoer weleens dat niet Tubize steeg maar dat UCB (ook) daalde.
Mijn "aanbeveling" voor Shell is "onderwegen", en om een positie eventueel aan te vullen met synthetisch dividend. RDSA, dus. Onderwogen (of afblijven) omdat de klassieke business van Shell eindig is, en daarmee underperformance t.o.v. veiliger AEX-indexbeleggen al wat langer blijkt. Dat zei ik al voor de koersval van Shell, met dat (alle behalve) "mooie" dividend van toen, dus ik heb in mijn visie een voorsprong die het zinloos maakt om te melden dat vandaag Shell de AEX versloeg of zo.
Olieprijzen mogen van mij trouwens wel veel hoger, maar dat is nu niet aan de orde, en mijn
"aanbeveling" of primaire uitgangspunt is ook niet voor eeuwig in beton gegoten. Het verklaart vooral de (alles behalve) lage koers, en wees eerder op de red glag van een niet-marktconform dividendrendement. Hoog dividendrendement, laag of zelfs negatief koersrendement. RDSB koop ik niet zomaar, en elders kan een discount relatief groter zijn.
Wie Shell koopwaardig vind, moet dat vooral doen. Met inderdaad een verschil tussen A en B bij het dividend voor Belgen, omdat het dividend uit een ander land komt. Bij een economisch herstel vind ik een ritje interessanter dan nu, omdat aanjagers anders teveel ontbreken.