50Hertz (Elia) verdubbeld de investeringen in netwerkinfrastructuur tot € 5.6 miljard, om energietransitie te versnellen in de Oostzee.
De beheerder van het elektriciteitstransmissienet 50Hertz verhoogt de investeringen in de infrastructuur die nodig is voor het transport van hernieuwbare energiebronnen. Een focus van 50Hertz ligt op netaansluitingen voor grote offshore windparken in de Oostzee en de Noordzee. 50Hertz wil de aansluitcapaciteit voor offshore windparken verhogen van ongeveer 1 GW vandaag tot meer dan 7 GW in 2030. Op die manier kunnen het bedrijf en zijn medewerkers een belangrijke bijdrage leveren aan het behalen van de klimaatdoelstellingen, het behoud van de bevoorradingszekerheid en het versterken energie soevereiniteit.
Een goed ontwikkelde netwerkinfrastructuur is essentieel om ervoor te zorgen dat er voldoende - en in toenemende mate hernieuwbare - elektriciteit beschikbaar is voor zowel particuliere huishoudens als industriële bedrijven. 'De wetgeving die nu door de Duitse regering is geïnitieerd om de uitbreiding van duurzame energiecentrales te versnellen, is belangrijk. Ook om de afhankelijkheid van geïmporteerde energiebronnen op middellange en lange termijn te verminderen', zegt Stefan Kapferer, CEO van 50Hertz. 'Politici mogen echter niet vergeten dat de energie uit wind- en fotovoltaïsche centrales ook naar de verbruikscentra moet worden getransporteerd. Wetgevingsactiviteiten moeten daarom ook maatregelen omvatten die de hoognodige netuitbreiding versnellen.'
50Hertz is van plan om de komende vijf jaar (2022 tot 2026) tot 5,6 miljard euro te investeren in bovengrondse hoogspanningslijnen, land- en onderzeese kabels en onderstations. Dat is bijna twee keer zoveel als in de afgelopen vijf jaar (2017 tot 2021). Naast de uitbreiding van duurzame energie wordt deze ontwikkeling ook gedreven door een voorspelde sterke stijging van de vraag naar elektriciteit in het eigen netwerkgebied. Dit zal gebeuren omdat steeds meer bestaande industrieën hun processen koolstofarm maken en nieuwe, energie-intensieve bedrijven zich zullen vestigen, vanwege het bestaande hoge aandeel van hernieuwbare energiebronnen in het elektriciteitsverbruik in de 50Hertz-regio. Ook de toenemende elektrificatie van de transport- en warmtesector zal leiden tot een hoger elektriciteitsverbruik.
Terugkijkend was 2021 een succesvol jaar voor 50Hertz: het bedrijf kan een jaarresultaat rapporteren van 165 miljoen euro. Het bedrijf is ook van plan om de investeringen die nodig zijn voor de aanvullende netconversie en -uitbreiding voornamelijk via de kapitaalmarkten te blijven financieren - een nieuwe groene obligatie zal naar verwachting in 2022 worden uitgegeven. Toch zijn, zelfs in de huidige situatie, meer geschikte wettelijke voorwaarden vereist. Marco Nix, Chief Financial Officer van 50Hertz, licht toe: 'Hier zijn dringende aanpassingen nodig voor de herstructurering van het energiesysteem die de komende jaren nodig zal zijn. Dat geldt met name voor onze investeringen in onze medewerkers en in de beveiliging van onze IT-systemen.'
50Hertz en zijn uitbreidingsplannen - vooral in deze bijzondere situatie voor heel Europa - kunnen rekenen op de volledige steun van zijn grootste aandeelhouder, Elia Groep. Chris Peeters, Elia Group-CEO en voorzitter van de raad van commissarissen: 'Als Elia groep blijven we sterk betrokken bij de energietransitie en de Duitse 'Energiewende' in het bijzonder. Bij elke strategische beslissing die we nemen, bij elke investering die we doen, houden we rekening met het maatschappelijk belang. Daarom is het zo belangrijk dat we een lokale partner aan boord hebben: KfW Development Bank.'
Offshore windenergie speelt een centrale rol in de strategie van 50Hertz. Windturbines op zee halen veel vollasturen en wekken daarmee relatief continu veel groene stroom op. Momenteel voedt 50Hertz windenergie van vier windparken in de Oostzee met een capaciteit van ongeveer 1.000 megawatt (MW) aan zijn onshore transmissienet. Tegen 2030 is 50Hertz van plan om bijkomende windparken op het net aan te sluiten in het zeegebied tussen Rügen en het Deense eiland Bornholm, voor de kust van Darß, en voor het eerst in de Noordzee. In totaal betekent dit een extra totaal vermogen van ruim 6.000 MW offshore windvermogen dat kan worden ingevoed op het net.
Ook op het land zijn nieuwe bovenleidingen en ondergrondse kabels nodig om duurzame elektriciteit te transporteren.
Het door de Bundesnetzagentur goedgekeurde netontwikkelingsplan 2035 (2021) voorziet in ongeveer 500 km extra netwerkversterking en uitbreidingsmaatregelen in Oost-Duitsland en Hamburg tegen 2035. Dit omvat nog een hoogspanningsgelijkstroomverbinding (HVDC) tussen Mecklenburg -West-Pommeren en de Noord-Friese kust. Hiertoe willen 50Hertz en TenneT in het Heide-gebied een innovatieve gelijkstroomhub bouwen die offshore en onshore windenergie kan ontvangen en distribueren. Deze elektriciteit zal naar verbruikscentra in Zuid-Duitsland stromen via bijvoorbeeld de SuedOstLink, die al ter goedkeuring is ingediend, en de SuedOstLink Plus, die nog moet worden goedgekeurd.
Om deze netuitbreidings projecten sneller te kunnen realiseren zijn onder meer snellere goedkeuringsprocessen, beter toegeruste overheden en aandacht voor de werving van geschoolde arbeidskrachten nodig.
Ook de uitbreiding van hernieuwbare energie moet worden opgevoerd. Vorig jaar werden in Oost-Duitsland windturbines op land met een totaal vermogen van slechts 547 MW (geïnstalleerd windvermogen op land in 2021: 19.875 MW) in gebruik genomen, een totaal dat ver achterblijft bij de volumes die nodig zijn om de klimaatdoelstellingen te halen (ongeveer 1.000 MW). /jaar).
We zien echter positieve ontwikkelingen op het gebied van fotovoltaïsche energie, met de bouw van PV-installaties met een totaal vermogen van 1.670 MW (geïnstalleerd PV-vermogen in 2021: 16.355 MW). Voor een veilige stroomvoorziening op basis van hernieuwbare energiebronnen is echter een evenwichtige ontwikkeling van zowel PV als onshore en offshore windenergie vereist.