Beeld: EC
(ABM FN-Dow Jones) Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie heeft vandaag InvestAI gelanceerd, een programma gericht op kunstmatige intelligentie dat 200 miljard euro aan investeringen moet mobiliseren.
Dat is inclusief een nieuw Europees fonds ter waarde van 20 miljard euro voor AI gigafactories.
"Deze omvangrijke AI-infrastructuur is nodig", vindt Brussel. Zo wil Von der Leyen Europa tot een 'AI continent' maken met "de meest complexe AI-modellen".
"AI zal onze gezondheidszorg verbeteren, onderzoek en innovatie stimuleren en onze concurrentiekracht een 'boost' geven", aldus Von der Leyen in een toelichting.
Volgens de voorzitter gaat het om een "unieke" publiek-private samenwerking vergelijkbaar met CERN, het Europese centrum voor nucleair onderzoek, maar dan voor AI.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Bron: ABM Financial News
ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!
Zijn de verwachtingen niet veel te hoog voor AI, al deze investeringen wat gaat het opleveren. Het krijgt wel een hoog bubbel gevoel?
Zolang er met zoveel afkeer en afgunst in Europa en Nederland naar vermogen wordt gekeken gaan deze investeringen in AI of andere industrie er niet (voldoende) komen. Vermogen wordt steeds zwaarder belast zonder naar het risico profiel te kijken wat investeringen lopen. Niet vreemd dat steeds meer vermogen Europa verlaat. En in het verleden is gebleken dat als een overheid in innovatie gaat investeren dat meestal een mislukking wordt. Het moet echt van de markt komen.
Er moet behoefte voor zaken zijn vanuit de markt. Willen (kleinere) ondernemers wel zaken/personen vervangen door een vorm van AI. Is het wel rendabel? Willen mensen wel een zelfrijdende auto of rijden ze liever zelf? Willen mensen allemaal slimme (bemoeizuchtige) apparaten of hebben ze er helemaal geen behoefte aan? En zijn ze er bereid voor extra te betalen? De antwoorden op dat soort vragen zie ik nooit ergens terug. Als er ergens geld mee te verdienen valt komen de investeringen vanzelf. Zaken afdwingen gaat niet werken.