De meeste AEX/AMX-fondsen hebben hun halfjaarcijfers inmiddels gepubliceerd. Met zorgvuldig gekozen bewoordingen overstelpen de bestuursvoorzitters ons met verhoogde EBITA’s, EBITDA’s, operationele marges, bedrijfsresultaten en andere illustere winstbegrippen. Verder horen, zien en lezen we nog de verplichte kreten op het gebied van cashflow, nettoschuld, amortisatie, impairment, goodwill, voorzieningen, deconsolidatie, desinvesteringen en valuta-correcties. En uiteraard juichende berichten over de positieve effecten van besparingen, afslankingen, bezuinigingen en afstoting van niet- kernactiviteiten. De grootste pessimist zou toch moeten bezwijken onder zoveel optimistisch geweld.
HOE ZIT HET MET DE OMZET?
Ja, och, daar kunnen we niet veel over zeggen. Wel lijkt het dal bereikt, gloort er licht aan de horizon en zijn er positieve signalen. Maar we vinden het niet verantwoord om een omzetverwachting uit te spreken. Daarvoor zijn er teveel verstorende omstandigheden, waar we als onderneming geen invloed op hebben. Omzet is ook niet zo belangrijk. Het gaat nu om cash. Zolang cash-in meer is dan cash-out gaat het goed. Je kunt trouwens ook met dalende omzet winst maken. Kijk maar naar onze cijfers.
Laat ik nou altijd gedacht hebben dat omzet de basis is waarop de onderneming draait. En dat er geen marketingplan bestaat zonder omzetdoelstelling. Een bestuursvoorzitter zei eens dat het sterven begint als het groeien ophoudt. Hij bedoelde omzetgroei. Ik ben het daarmee eens. Zonder omzetgroei geen winstgroei.
Zijn er dan helemaal geen omzetgroeiers voor ‘04? Jawel, als je heel goed zoekt, vind je er een paar zoals DSM, KO, ASMI en Fugro. Op de lokale markt heb je een ruimere keus. Dat wil zeggen, in aantal. Relatief valt het ook zwaar tegen. Niemand zal verbaasd opkijken bij het rijtje Aalberts, Accell, Athlon, Sligro, Unit4 en nog een paar. Niet voor niets hebben die YTD een goede koersontwikkeling laten zien. Soms zijn beleggers namelijk oplettender dan de gladpratende ceo’s en cfo’s van de bigcaps vermoeden.
Dan nu maar met zijn allen in de small-caps duiken? Ik heb daar vanaf vorig jaar een gelukkige keuze mee gemaakt, maar ik vrees dat de rek er nu uit is. Ondanks het feit dat veel small-caps er fundamenteel goed uitzien. Terug naar de AEX/AMX? Een fors aantal van deze fondsen bivakkeert ver onder hun langjarig gemiddelde k/w. Maar dat is niet voor niets. Zelfbedachte winsten bij een slinkend eigen vermogen en een dalende omzet worden onvermijdelijk beloond met een dalende koers. Zo simpel werkt dat. Ebita’s en andere verhullende graadmeters kunnen dat niet voorkomen.
Nog een aardigheidje over de veelgeprezen wpa als graadmeter. Analisten en data-leveranciers nemen die braaf over uit het jaarverslag of het persbericht. Een rondje jaarverslagen ‘03 heeft me geleerd dat er bijna evenveel berekeningsvarianten van de wpa zijn als jaarverslagen. Dat het cijfer boven de streep (de nettowinst) rekbaar is als elastiek, wist ik al langer. Maar dat ook het cijfer onder de streep (het aantal aandelen) voor meerdere uitleg vatbaar is, was nieuw voor me. Zo leer je nog eens wat.
Een voorzichtig positieve 12-maandsverwachting heb ik voor: IHC, TPG, CSM, Aalberts, Ordina en Unit4. Deze verwachting is gebaseerd op een relatief lage k/w, omzetgroei en groei eigen vermogen. Daarnaast durf ik uit opportunistische overwegingen een gokje te wagen met de chippers en de uitzenders. Maar wees voorzichtig. Neerlands dal is pas echt bereikt als de lokale uitgevers en drukkers enthousiast worden. En dat zijn ze nog lang niet.
vrgr
marique