Ingenieur en bedrijfseconoom
Ondanks zijn lange ceo-schap bij een AEX-fonds was Meurice bij zijn vertrek nog net zo onbekend in Nederland als bij zijn aantreden in 2004. De ingenieur en bedrijfseconoom begon zijn loopbaan als R&D-assistent in een laboratorium, waar hij de ontwikkeling van fotochromitisch glas onderzocht bij een veranderende chemische samenstelling. Later werkte hij zich op in diverse managementfuncties in de techsector, waardoor hij zich in de kijker wist te spelen bij ASML.
Eric Meurice (rechts) in 2007, samen met (toen nog) cfo Peter Wennink.
Eric Meurice (rechts) in 2007, samen met (toen nog) cfo Peter Wennink.Hollandse Hoogte / Bram Saeys
Voor zijn komst in Veldhoven was Meurice vice-president bij Thomson Television Worldwide. Dat was een divisie van de toenmalige Franse producent van consumentenelektronica Thomson, die voortleeft onder de naam Technicolor. Daarvoor maakte hij carrière bij pc-producent Dell, ITT Semiconductors Group en chipproducent Intel. Zijn kennis van de ASML-klanten en de 'klanten van deze klanten' noemde zijn voorganger Doug Dunn als belangrijke reden voor zijn benoeming.
Onder leiding van de Fransman wist ASML zijn toch al sterke positie als chipmachinefabrikant verder te verstevigen, ook in de jaren dat de financiële crisis hard toesloeg. Bestellingen voor nieuwe machines werden in 2008/2009 ingetrokken, het bedrijf moest hard ingrijpen. Nadat ASML weer herrees, profiteerde de Fransman mee na verzilvering van aandelen en opties. Met een jaarinkomen in 2012 van €11 mln kwam hij met stip in de topdrie van grootverdienende ceo's in Nederland.
Kunststukje
Een kunststukje was in de zomer van datzelfde jaar de overeenstemming met drie grote klanten Intel, TSMC en Samsung om te participeren in ASML. De kapitaalinjectie die daarmee gepaard ging, kon worden aangewend voor de technologische vernieuwing waar het bedrijf nu de vruchten van plukt. Zo ontstond er financiële ruimte én betrokkenheid bij de grote afnemers om een nieuwe generatie chipmachines op basis van extreem ultraviolet licht verder te ontwikkelen.
Na zijn vertrek bij ASML verdween Meurice weer in de anonimiteit. Waar andere succesvolle bestuurders grossieren in Nederlandse commissariaten, kwam de Fransman hier niet verder dan één, naast commissariaten bij het Belgische Umicore en IPG Photonics uit de VS. In 2014 kreeg hij een plaatsje in de board van chipproducent NXP uit Eindhoven, dat nog altijd wacht op de overname door branchegenoot Qualcomm. Het bedrijf is weliswaar gevestigd op een paar steenworpen afstand van ASML. Maar met een volledig buitenlands bestuur is ook hier voor Meurice geen enkele aansluiting met het Nederlandse old boys network.