Het was weer een zeer geslaagde borrel, waarvoor mijn dank aan een ieder die hier aan heeft bijgedragen.
Leuk om elke keer weer meer personen achter de aliassen te leren kennen.
Ik kreeg ook geregeld vragen of ik wist of bepaald persoon/alias aanwezig was en wie dat was.
Er is wel eens geopperd om iedereen een batch te geven (wellicht is het optie dat degenen die daar interesse in hebben dat bij een eventuele toekomstige borrel dat kunnen aangeven??).
Mooi dat er zo veel over de presentatie op het forum is gezet, van harte aanbevolen.
Het was een leuke presentatie van Onno en Bart. Goed gedaan!
Ik heb ook nog wat uit zitten typen. Er is wel wat overlap, al heb ik geprobeerd die overlap te beperken.
De pijplijn is veelbelovend, nog 20 moleculen niet genoemd (zowel klinisch als pre-clinisch).
Enorme hoeveelheid nieuws voor dit jaar, investeerders kijken vooral hoeveel nieuws er aan gaat komen.
Wederom aangegeven hoe succesvol het target discovery platform is. Geeft vertrouwen voor de klininische en pre-klinische targets die ze nu nog in de pijplijn hebben.
Even nog ingegaan op de samenwerkingen (zoal al bekend is):
Gilead: ruim 2 miljard aan milestones en 20 tot oplopend 30% royalties
Abbvie: (maar ja laten we dat succes eerst maar afwachten…) Investeerders zijn nog steeds zeer geïnteresseerd in het CF programma, vordert nu snel.
Servier Milestones niet echt van belangrijk maar natuurlijk vooral de verkooprechten in de VS
Morphosys: samen opbrengsten en kosten delen.
IPF eerst de 3 moleculen individueel testen en daarna kijken naar combo
Voor Filgotinib gaat de veiligheid enorm belangrijk zijn en daar gaat Galapagos het waarschijnlijk ruim winnen van Abbvie (vooral omdat er bij Filgotinib beduidend minder bijwerkingen zijn tov de concurrentie in JAK).
Galapagos inmiddels in de top 15 van de wereld binnen de bio-tech sector.
Vraag: Zou een tekort aan specialisten of andere personeelstekorten gevolgen kunnen hebben voor de voortgang van jullie onderzoeken
Antwoord : goed personeel schaars maar wel gelukt om 100 gekwalificeerde personen kunnen aantrekken en het aantrekken van nieuw personeel gaat steeds makkelijker (Mechelen, Leiden, werkplek in Basel en paar man in Boston, daar willen ze nog graag extra personeel omdat het dicht bij autoriteiten is).
Komende jaren naast devolopment ook vele honderden personen voor de verkoopafdeling op te bouwen.
Vraag wat maakt het Target discovery platform zo bijzonder en welke technieken zijn er verder in beeld:
Antwoord: ze houden de andere technieken in de gaten maar tot nu toe is die van Galapagos het beste.
Al genoemd door o.a. Bioteg71 dat patent tot 2019 loopt en daar maken sommigen zich zorgen over zag ik. Het leek me zelf ook redelijk zorgelijk. Ik heb daar na de presentatie nog navraag over gedaan bij Onno. Die maakte zich er totaal geen zorgen om. De Farma is totaal niet geïnteresseerd in nieuwe targets en voor een bio-tech onderneming is de investering te groot (10 miljoen) om te gaan concurreren met Galapagos.
……………….
Is er al duidelijkheid voor het studie design voor 1690
Nee, ze willen naar studies waarmee ze rechtstreekst registratie kunnen aanvragen.
Komende week naar FDA na agreement naar EMA en hopelijk in maart bekend hoe studie er uit gaat zien en zodra dat bekend is wordt dat gecommuniceerd.
Zijn er binnen IPF al combi testen gedaan?
Nee maar dat gaat wel gebeuren. Aangezien de resultaten voor 1690 boven verwachting waren en daardoor is 1690 alleen (als zelfstandige behandeling) mogelijk al voldoende maar een versterkend effect met een combo zou natuurlijk mogelijk.
Waarom doen ze zo weinig met de cash positie?
Geen haast met overname, cash is een enorme van enorme strategische waarde in deze sector en daar gaan ze zuinig mee om. Vooralsnog vooral gebruiken voor eigen pijplijn te ontwikkelen. Verder weet je nooit wat de toekomst brengt. Veel complimenten van investeerders dat ze zo veel cash tot hun beschikking hebben. Er was ook nog een vraag of er dividend betaald kon worden van de cash. Ten eerste mag dat niet zo lang er geen winst behaald wordt en ten tweede wil men dat niet zolang ze geen normale cash flow hebben (vanaf het moment dat Galapagos een normale cash-flow geregeerd is dividend dus blijkbaar niet onbespreekbaar).
Vraag zal Filgotinib ook last hebben van verminderende effectiviteit zoals bij Humira etc.
Nee bij die andere remmers gaat het lichaam tegen deze anti-lichamen zelf ook weer anti-lichamen aanmaken en bij kleine moleculen gebeurt dat niet. Artsen zullen daarom ook liever orals zoals Filgotinib voorschrijven dan een biologics. Voor patiënten is het enorm belastend om steeds na 1 ½ jaar te switchen.
Wanneer komende de resultaten over die zaadproductie. Rekrutering verloopt moeizaam maar gaat wel lukken voor registratie aanvraag.
Waarom studie naar leveraandoening voor Filgotinib:
Antwoord: Standaard procedure zoals al gemeld door anderen niets zorgelijks.
Vraag over combo therapie: combi met de moleculen van Gilead was geen succes, nu proberen met moleculen van Galapagos maar die zijn daar nog niet klaar voor. Combi is wel noodzakelijk om 80 a 90% te halen. Het vermoeden van Bioteg71 dat een combi tot heronderhandeling van het contract zal leiden, lijkt mij ook aangezien Onno vorig jaar al aankondigde dat er op korte termijn een heronderhandeling plaats zou vinden als er nog een molecuul van Galapagos in de combi opgenomen zou worden. Helaas is Gilead dus eerst met eigen moleculen aan de slag gegaan.
Vraag over medicijnprijzen.
Bart geeft hier een mooi betoog over:
Bart Filius ergert zich enorm aan de onjuistheden die de media verspreiden.
Er word maar minder dan 1% van het BBP aan medicijnen uitgegeven (daar zit ook geen stijging in).
In VS is dat zelfs meer dan 2%!
Volgen Bart hebben we een probleem als Trump zich druk gaat maken over de bijdrage aan de medicijn uitgaven door Europa (ipv de uitgave aan de NAVO), want dat is een vele groter discrepantie.
In Nederland word juist in vergelijking met andere landen wordt weinig uitgegeven aan medicijnen.
NB naar mijn weten heeft Trump zich daar vorig jaar juist wel al druk over gemaakt.
Vooral ziekenhuizen klagen over de hoge prijzen omdat er een aantal dure (specialistische) medicijnen toegelaten zijn die via het ziekenhuis lopen en dus via het budget van de ziekenhuizen
De medicijnen die via de apotheek lopen (dus via huisarts voorgeschreven) zijn juist vaak heel goedkoop omdat daarvan al veel patenten zijn verlopen.
Medicijnen leveren ook een betere kwaliteit van leven op natuurlijk.
Belangrijk punt wat Bart aanhaalt is dat die hoge laten maar een paar jaar gelden, 10 tot 15 jaar en daarna kost het zo goed als niets meer. Dus de eerste jaren heb je veel voordelen, maar ook dus ook hoge kosten die de maatschappij moet opbrengen, maar daarna heeft de maatschappij voor eeuwig nog steeds de enorme voordelen maar niet meer de lasten.
In principe investeert de maatschappij dus (via deze bedrijven) in medicijnen die ruimschoots wordt terug verdiend (minder zorgkosten, mensen die weer in staat zijn te werken ipv ziek thuis zitten etc etc) zodra het patent afloopt. Geweldig toch. En sommige ziektes zullen zelfs uit de wereld verdwenen zijn (zie Gilead).
Waarom zijn mensen wel bereid veel geld uit te geven aan luxe, auto’s vakanties et etc maar niet aan gezondheid terwijl een vaak gehoorde slogan is, geld maakt niet gelukkig als je maar gezond bent.
Zonder zicht op rendement voor investeerders is het voor ondernemingen als Galapagos onmogelijk geld bij elkaar te krijgen om medicijnen te ontwikkelen.
Tot nu toe heeft Galapagos zich afzijdig gehouden in de discussie maar Galapagos gaat zich meer met deze discussie bemoeien.