Cannabis in onze kledij of in ons eten: wonderingrediënt of leuke gimmick?
18/11/2019 om 17:57
door
Sofie Geusens
Cannabis in onze kledij of in ons eten: wonderingrediënt of leuke gimmick?
Smeren we binnenkort onze choco op een brood gemaakt van cannabis? Als het aan supermarktketen Carrefour ligt wel. Daar introduceerden ze begin deze maand het Cannabread. En ze zijn niet de enige die op de hype rond de populaire wietplant springen. Lesley-Ann Poppe brengt binnenkort een cosmeticalijn uit op basis van cannabis, en verschillende kledingmerken hebben al hennephemden of -shirts in de rekken hangen. Maar hoe zit het met dat brood? Is dat gezonder? En zijn die cosmeticaproducten beter voor je huid? Is cannabis nu echt een meerwaarde in die producten?
Cannabis om te dragen
Cannabis in onze kledij of in ons eten: wonderingrediënt of leuke gimmick?
Van de vezels van de hennepplant kan textiel gemaakt worden, en dat is goed nieuws voor wie graag ecologisch en duurzame shopt. “Hennep is de meest duurzame natuurlijke vezel die we kennen. De plant groeit heel gemakkelijk en snel. En er zijn geen onkruidbestrijders nodig, want onder de plant groeit helemaal niks. Uit ecologisch standpunt is het dus zeker een goede vezel”, zegt Lieva Van Langenhoven, professor textielkunde aan de UGent.
Maar het is niet alleen goed voor het milieu, kleding uit hennepvezels zíet er ook goed uit. “Het is een hoogwaardige vezel die te vergelijken is met vlas. Kleding glanst daardoor mooi en zal ook comfortabel aanvoelen. Maar echt grote verschillen met bijvoorbeeld katoen zijn er niet.”
Het grootste probleem voor hennep is dat de markt nog erg klein is. De hele textielwereld is voornamelijk focust op katoen, en er zijn simpelweg niet zo veel hennepkwekerijen. “En meestal worden die planten voor iets anders gebruikt. Het is een kwestie van tijd voor hennep op grotere schaal geproduceerd zal worden, al zal dat nog niet onmiddellijk voor morgen zijn.”
Conclusie: mooi en duurzaam, maar ook zeldzaam
Cannabis om op te eten: brood, ijs, frisdrank, koekjes
Cannabis in onze kledij of in ons eten: wonderingrediënt of leuke gimmick?
Brood, ijs, frisdrank, olie, vleesvervangers en koekjes. Allemaal met cannabis. Of eerder gezegd: hennep, zoals de plant eigenlijk heet. Keuze genoeg voor wie graag eens een alternatief uitprobeert. Maar veel verschil met de ‘normale’ variant is er niet.
“Als we de voedingswaarde van hennepzaad bekijken, is die niet slecht. Op het vlak van eiwitten en vetten zit het goed. Maar er zijn geen grote verschillen te merken met andere zaden zoals pitten van pompoen, zonnebloem of lijnzaad”, zegt Koen Vanherle, voedingsdeskundige aan AP Hogeschool. “Ook de vitaminen en mineralen zijn oké, maar zijn niet echt bijzonder. Hennepzaad draagt natuurlijk wel bij aan de smaak, kleur en textuur van bijvoorbeeld brood, en dat kunnen redenen zijn waarom iemand ervoor kiest.”
Hennepzaad wordt geregeld gepromoot als superfood en zou een hoop voordelen hebben, maar veel wetenschappelijk bewijs bestaat daar voorlopig nog niet voor. “Het zijn vooral veronderstellingen die nog niet echt getest zijn. Dat het bijvoorbeeld goed is voor de cholesterol klopt wel, want er zijn weinig verzadigde vetten. Maar dat is bij andere zaden ook zo. Voorlopig lijkt het vooral op een hype, zoals chiazaad dat enkele jaren geleden ook was. Op zich niet slecht, maar ook niet zo bijzonder.”
Conclusie: gezond, maar ook (en vooral) een hype
Cannabis om te smeren: cosmetica
Cannabis in onze kledij of in ons eten: wonderingrediënt of leuke gimmick?
Een dag- en nachtcrème, een gelaatsmasker of oogcrème. Bij Lesley-Ann Poppe kan je ze allemaal kopen op basis van cannabis. Of beter gezegd: op basis van CBD, een niet-psychoactieve stof die voorkomt in de hennepplant. Volgens Poppe zou die ontstekingsremmend, ontsmettend en hydraterend werken.
Maar of dat allemaal klopt, is niet zeker. “Voorlopig missen we het bewijs dat die stof dat allemaal doet”, zegt Jan Tytgat, toxicoloog aan de KU Leuven. “Er zal wel een grond van waarheid inzitten. Uit enkele steekproeven weten we dat sommige mensen er een effect van merken. Die producten zijn dus zeker geen placebo’s. Maar echt gefundeerd wetenschappelijk onderzoek is er nog niet.”
Volgens Tytgat moeten we dan ook opletten met de hype rond de stof. “We gaan er geen kanker mee oplossen. We moeten nog uitzoeken welke combinaties werken en voor wat ze precies een hulpmiddel kunnen zijn. En dan kan het ook zijn dat er combinaties gemaakt moeten worden met THC. Want die stof is wél psychoactief. Maar vergelijk het met cocaïne en morfine: in een pijnkliniek mogen die ook gebruikt worden. In de toekomst zullen zulke producten dus zeker nog opduiken, maar eerst is er voldoende onderzoek nodig.”
Conclusie: meer onderzoek nodig
Om mee uit te pakken?
De reclamewereld gaat de laatste tijd gretig aan de slag met de termen cannabis, hennep en THC. En ook een afbeelding van de typische wietplant wordt vaak gebruikt. “Cannabis is een ingrediënt waar mensen mee willen uitpakken, omdat ze het stoer vinden”, zegt retailexpert Gino Van Ossel (Vlerick). “Het zal immers altijd een beetje controverse meedragen. Dat heb je bij andere gehypete ingrediënten zoals olijfolie of pompoenzaden niet zo snel. Cannabis is iets dat tot de verbeelding spreekt”.
Bron: hetnieuwsblad