Ik heb ook belangstelling voor beurstrading, maar wacht voorlopig met instappen. De slechte voorspelbaarheid van koersen op het moment wordt bevestigd in het volgende stukje dat ik net van nrc.nl plukte:
Jan Bouwens, Professor of Accounting, Universiteit van Tilburg zegt:
dinsdag 9 december 2008, 14:58 uur
Er is niets bijzonders aan de hand. Er is geen sprake van een nieuw tijdperk. De lage beurskoersen geven uitdrukking aan onzekerheid die thans bestaat bij de belegger. Onder ‘normale’ omstandigheden kan de markt bedrijfsinformatie relatief eenvoudig afzetten tegen trends ten einde de waarschijnlijke waarde te bepalen. Trends afgeleid uit de huidige ontwikkelingen zijn onbetrouwbaar, de markt mist daarmee een onafhankelijke benchmark. Voorzover mensen thans patronen trachten af te leiden, vinden zij valse trends, vergelijkbaar met wat Julian Feldman in 1962 in zijn beroemde experiment met nullen en enen liet zien: mensen zien patronen die niet bestaan.
De neiging om trends te zien waar ze ontbreken, vormt een aanvullende bron van verstoring. De markt moet nu varen op informatie van bedrijven alleen. Een norm waartegen de verstrekte informatie wordt geëvalueerd moet de markt zelf ontwikkelen. Dat kost tijd. Om enig vertrouwen te wekken moeten de bedrijven daarom hun informatievoorziening maximaliseren. Ze worden als het ware gedwongen door de markt maximale openheid van zaken te geven. Naarmate bedrijven meer (liefst verifieerbare) informatie verstrekken zullen zij relatief beter geprijsd worden. Naarmate de ontwikkelingen weer meer een trend gaan volgen –bij economische groei- zullen de koersen de meer bekende patronen volgen.
Feldman, Julian, 1962, “Computer Simulation of Cognitive Processes”, Harold Borko (ed.), Computer Applications in the Behavioral Sciences, Prentice Hall.
Met vriendelijke groet,
Stefan.