‘Rusland vraagt China om economische en militaire hulp’, impact zou enorm zijn
Amerikaanse media melden het met grote stelligheid, China zegt van niets te weten, maar de impact kan enorm zijn: Rusland zou de hulp van China hebben ingeroepen voor de oorlog in Oekraïne.
Bob van Huët 14-03-22, 07:42
Volgens een gezaghebbende Amerikaanse functionaris, die op voorwaarde van anonimiteit met een aantal Amerikaanse kranten sprak, zou Rusland de afgelopen dagen om steun van China hebben gevraagd, inclusief militaire steun. De hulp zou nodig zijn om de oorlog met Oekraïne tot een goed einde te brengen. De Amerikaanse ambtenaar wilde geen verdere details geven over de mogelijke militaire steun, zo melden Financial Times, The New York Times en The Washington Post.
De onthullingen kunnen onderdeel zijn van de propagandaoorlog die woedt tussen Rusland en de Verenigde Staten. Vorige week beschuldigde president Joe Biden China van het verspreiden van recente Russische desinformatie over chemische of biologische wapens, die juist een Russisch voorwendsel zou kunnen zijn om Oekraïne aan te vallen met dezelfde wapens.
Vandaag spreken Amerikaanse en Chinese topadviseurs elkaar in Rome. ,,We communiceren rechtstreeks met Peking om ze duidelijk te maken dat er absoluut consequenties zullen zijn voor grootschalige pogingen tot het ontduiken van de sancties tegen Rusland of steun aan dat land”, zei Jake Sullivan gisteren op CNN. Hij is de speciale veiligheidsadviseur van president Biden. ,,We zullen niet toestaan ??dat dit doorgaat en toestaan ??dat er een reddingslijn naar Rusland wordt uitgegooid, ongeacht vanuit welk land”, benadrukte hij.
Liu Pengyu, een woordvoerder van de Chinese ambassade in Washington, zei dat hij nog nooit van een dergelijk verzoek uit Rusland had gehoord. ,,De huidige situatie in Oekraïne is inderdaad verontrustend. De hoogste prioriteit is nu om te voorkomen dat de gespannen situatie escaleert of zelfs uit de hand loopt.”
Chinese wapenfabrikanten tonen hun waar op een beurs in Bagdad, begin deze maand.
Chinese wapenfabrikanten tonen hun waar op een beurs in Bagdad, begin deze maand. © AFP
‘Grenzeloze vriendschap’
De mogelijke rol van China in de Oekraïense oorlog ligt hoe dan ook onder de loep in Washington. China was een van de weinige landen die aanvankelijk internationale kritiek op de Russische aanval uit de weg ging. De Chinese leider Xi Jinping ontving ambtgenoot Vladimir Poetin voor de opening van de Olympische Winterspelen in Peking, slechts drie weken voordat Rusland op 24 februari Oekraïne binnenviel. Tijdens het bezoek van Poetin gaven de twee leiders een verklaring af ??waarin sprake was van ‘grenzeloze vriendschap tussen China en Rusland’.
De Chinezen onthielden zich vervolgens van stemming bij de Verenigde Naties toen die Rusland veroordeelden wegens de aanval op Oekraïne. Ook klonk er uit Peking onbegrip vanwege de economische sancties tegen Moskou. Chinese functionarissen hebben gezegd dat Washington niet mag klagen over de acties van Rusland omdat de VS zelf destijds Irak zijn binnengevallen onder valse voorwendselen. De VS beweerden bewijs te hebben dat Saddam Hoessein massavernietigingswapens aan het aanleggen was, hoewel er nooit iets is gevonden. China heeft inmiddels ook steun aangeboden als bemiddelaar voor vredesbesprekingen.