bearishbull schreef op 14 januari 2022 10:25:
In plaats van met iemand die de zaken anders ziet welles/nietes spelletjes te spelen zal ik een wat langer verhaal posten wat ik denk en waarom. Mischien begrijpen we elkaar dan beter. Of zien we precies op welk punt onze visies spaak lopen.
Om ergens te beginnen. We hebben een tijd achter de rug van ongeveer 3 decenia van rente verlagingen. Een hoop monetaire veruiming. Niet alleen met verlaging van korte rentes, maar ook door opkopen van centrale banken van langer schuldpapier wat dus ook langere rentes geeft gedrukt.
Door meerdere factoren, maar mijn inziens vooral door globalisering en grote technologische ontwikkelingen (vooral internet) heeft bovenstaande lang kunnen duren zonder veel inflatiedruk.
Ondertussen was er in 2008 een keerpunt wat heeft laten zien dat in een wereld van zulke grote schulden renteverhogingen killing kunnen zijn. Mensen konden veels te dure huizen kopen door de extreem lage rentes. Door wat renteverhogingen konden de hypotheken vaak niet meer worden betaald. Tel daarbij op al de securitization op hypotheken en het hele banken stelsel liep vast.
Zonder het ingrijpen van de centrale banken zouden we een 1929-achtige depressie krijgen. Daar ben ik van overtuigd. Maar door het ingrijpen van CB's is dat voorkomen.
Over bovenstaande. Dit is al discussie materiaal. Had de CB de markt haar werking moeten laten doen ipv het op te lossen door met geld te strooien?
Maar om verder te gaan. Rente ging NOG later naar tot onder de 0% voor sommige landen. Bijna al het schuldpapier wordt gekocht door CB's. Net op het moment dat landen (te licht) onder druk zijn gezet door wat schulden af te bouwen komt corona. Ook hier weer kiest de CB voor nog meer veruiming. De overheden kiezen voor NOG meer stimulatie en dus schulden(mede dankzij de lage tot negatieve rentes).
Nu zijn we bij vandaag. Alweer dankzij CB's en overheden is een zware recessie en waarschijnlijke depressie afgeweken. Dit is weer ten koste van schulden die nu hoger zijn dan ooit en monetaire veruiming waar volgens 'normaal handelen' de rek uit is. Alle stimulatie, tekorten aan producten zoals chips, grote onverwachtte consumenten bestedingen (men dacht een recessie te krijgen) en nog vele andere factoren zorgen nu voor een van de hoogste inflatie van de euro en dollar sinds decenia. En ik besef net al velen andere, dit zijn bijzondere tijden. Ook net als anderen denk ik na wat te doen met spaargeld. Dus wat doe ik en waarom?
Heel simpel gezegt zie ik 3 extreme scenario's. Alles ertussen behoort ook tot de mogelijkheden, maar laat ik ze alle 3 beschrijven.
1. Centrale banken kiezen ervoor hard op de rem te stappen. Rentes agressief te verhogen om de inflatie te stoppen.
Dit scenario vind ik de engste. Dit zal er volgens mij voor zorgen dat alle assets omlaag gaan in waarde. Van goud, tot aandelen, tot bonds, tot bitcoins. Er zijn landen en bedrijven met hoge schulden die defaulten. Dit is volgens mij het scenario waar vele commerciele roeptoeters het labeltje reset aan geven? Dit wordt een periode die alleen maar pijn kent en geen winnaars. De inflatie angst zal snel verdwijnen, maar het deflatie spook zal overheersen. Uiteindelijk komt er na de regen zonneschijn. Maar de regen kan lang duren.
2. Centrale banken kiezen ervoor zachtjes op de rem te stappen. De rente gaat heel, heel, heel traag en voorspelbaar en goed ver van tevoren gecommuniceerd omhoog. De wat hogere inflatie kan wat langer blijven, maar loopt niet te ver op. Behalve centrale banken worden overheden dringend aangeraden de schulden onder controle te houden of zelfs langzaam af te bouwen. Langzaam en geduldig is het steekwoord van dit scenario. Te snel de rente omhoog of te snel schulden naar een acceptabel level brengen kan een recessie veroorzaken. Dit scenario is balanceren op hoog niveau en heeft globale samenwerking (regelgeving) nodig.
3. Centrale banken kiezen (al dan niet openlijk) voor hoge inflatie. Rentes kunnen niet te ver omhoog zonder economische problemen door wereld schulden. Een manier om het schuldenprobleem op te lossen is deze weg te laten inflateren. Uiteindelijk kan na een periode van (hyper?) inflatie de rem erop en de rentes omhoog. De overheidsschulden zijn immers verdwenen. Dit zal een hoop sociale onrust geven voor de armere mensen die geen assets bezitten. Het weinige geld dat ze al hadden is waardeloos. De kloof tussen arm en rijk wordt groter dan het al was.
Alle 3 scenario's zie ik als een optie. Alleen ik kan mij niet voorstellen dat 1 de weg is waar men inslaat. Zo wel koop wat blikken voer en een goed wapen. Waarschijnlijk is cash king hier. In scenario 2 is spreiding belangrijk. Er wordt gebalanceerd met 2 zware gewichten aan beide kanten van de balanceer stok. Ik zie dit als meest realistische scenario. Er zullen altijd periodes zijn in dit scenario met angst voor zowel een 1 als 3 scenario. Veel volatility.
In scenario 3 is cash trash. Er zal weinig zijn dat de inflatie bij zal houden, maar beter heb je assets ipv cash.