GiGa schreef op 8 april 2022 13:38:
Dit is geen fusie maar een overname door Vikings”: familie Saverys verduidelijkt waarom het Euronav niet wil laten samengaan met Frontline
De aangekondigde fusie tussen de Antwerpse rederij Euronav en het Noorse Frontline krijgt een onverwacht vervolg. De familie Saverys verzet zich via CMB als grootste aandeelhouder van Euronav tegen deze “demarche”. Volgens de topman van CMB, Alexander Saverys, gaat zo’n fusie regelrecht in tegen de duurzame koers die het bedrijf wil varen. “Dit is geen fusie maar een overname”, klinkt het.
“Wij betreuren als grootste aandeelhouder deze aangekondigde fusie ten zeerste”, reageert Alexander Saverys. “Enkele maanden geleden hebben we bij Euronav onze strategie voorgesteld om een nieuwe, groene weg in te slaan. Daar is toen categoriek ‘neen’ op geantwoord. Gisteren moesten we via de pers vernemen dat er een fusie met het Noorse Frontline van John Frederiksen op til staat, maar daar verzetten wij ons fundamenteel tegen. Wij hebben nooit samengewerkt met Fredriksen en dat willen wij ook niet. Wij streven er niet naar een megatankerbedrijf te worden dat alleen olie vervoert, maar we willen ons concentreren op vergroening en de energietransitie.”
Door de fusie zouden Euronav en Frontline samen de grootste olietankerrederij ter wereld worden, met een marktaandeel van ongeveer 10%. In aanloop naar de fusie verwierven de Noren een belang van 10% in Euronav. Parallel bouwde CMB zijn belang uit van 13%.
Vikings
“We beseffen dat we hiermee geen blokkeringsminderheid hebben”, vervolgt Saverys. “Maar we zullen er alles aan doen om de andere aandeelhouders ervan te overtuigen niet mee te gaan in dit kortzichtige verhaal waarbij het transport van fossiele brandstoffen, meerbepaald aardolie, centraal staat. We staan voor een keuze tussen de oude en de nieuwe wereld.”
Verder is Saverys ervan overtuigd dat vooral Belgische aandeelhouders de “uitverkoop van een Belgisch bedrijf aan een offshorebedrijf in Bermuda” niet zullen pikken. “Dit is geen fusie in de zin van een ‘merger of equals’, maar een overname door de Vikings die ons 1.000 jaar geleden overrompeld hebben. Zij willen nu het bedrijf overnamen dat is opgericht door mijn vader, om het ergens offshore te gaan parkeren. Daar zeggen wij neen tegen.”
Naast CMB en Frontline is de samenstelling van de aandeelhouders bij Euronav erg divers. In mei volgt er een aandeelhoudersvergadering waarbij het debat ongetwijfeld in alle hevigheid zal worden gevoerd.
Waterstof
CMB bekijkt nu eerst de mogelijkheden om de samenstelling van de raad van bestuur te wijzigen. Over de toekomst van huidig Euronav CEO Hugo De Stoop wil Saverys nog niets kwijt. “We mogen niet vergeten dat we over mensen praten. Maar het is wel duidelijk samenwerken met de huidige raad van bestuur erg moeilijk is als we fundamenteel van visie verschillen op het vlak van energietransitie.”
Saverys benadrukt verder dat Euronav op dit moment nog 100% afhankelijk is van het transport van ruwe aardolie. “Maar wij willen het bedrijf in België houden en met de opbrengst uit olietransport investeren in nieuwe technologieën zoals waterstof en andere duurzame toepassingen.”