Ron Wijngaard
Onderstaand artikel over hoe de invasie van Europa en met name NL voortschrijdt staat als premium artiel op De T .nl. Ik neem toch graag even de moeite dit met u te delen.
Het leesplezier zal u vergaan.
„Voor mijn kinderen ga ik door het vuur”, begint een medewerker van voogdij-instelling Nidos. Toch groeit bij haar het ongemak over het toenemend aantal alleenstaande, minderjarige vreemdelingen (amv’ers). Vooral omdat er volgens haar geregeld heel jonge kinderen bij zitten. „Vroeger waren de kinderen meestal tussen de 15 en de 17 jaar als ze alleen kwamen. Nu zie ik ook Syrische kinderen van 8 of 10 jaar. Die worden door een oom gedropt in Ter Apel. Daar vragen ze asiel aan en daarna gezinshereniging. Waarna de hele familie overkomt. Waar geen plek voor is in de opvang.”
De medewerker ziet een patroon. „Opeens komen er dan achter elkaar kinderen uit dezelfde stad. Allemaal met hetzelfde geprepareerde verhaal. Het is gewoon verkapte mensenhandel.” Een andere medewerker, eveneens werkend in een grote stad, vertelt een soortgelijk verhaal. „Het is duidelijk dat kinderen vooruitgestuurd worden. Het eerste wat ze vragen is: wanneer komt mamma?”, dit jaar al meer dan 1700.
Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (640). En de toename zet door: kwamen er in juni 184 amv’ers, in juli waren dat er alweer 449. Het aandeel alleenstaande asielkinderen op de totale asielaanvragen steeg van 6,3 procent naar 9,4 procent.
Volgens immigratiedienst IND komt uit interviews met eigen medewerkers naar voren dat een deel van de amv’ers aangeeft dat de komst naar Nederland ’geen eigen keuze’ was. „Zij zijn hier gebracht door smokkelaars, zonder dat vooraf was afgesproken naar welk land zij gebracht zouden worden. Verder komt uit deze interviews naar voren dat kinderen uit Syrië en Irak vaker aangeven door hun ouders op pad te zijn gestuurd en een directere reisroute richting Nederland hebben gebruikt.”
Uit de cijfers van de IND komt naar voren dat het aantal jonge kinderen (6-12) dat alleen reist is toegenomen, vooral uit Syrië, Jemen en jezidi’s uit Irak. „De helft van deze kinderen lijkt niet te weten wat ze hier in de asielprocedure komen doen en zijn vooral goed voorbereid op het aanvragen van nareis/gezinshereniging.”
Uit de bevindingen van de IND valt op te maken dat het vooruitsturen van kinderen een nieuw migratiemodel is: „Vaak geven amv’s al vroeg in de procedure aan dat het vragen van nareis de reden voor hun komst naar Nederland is. Gevoelsmatig lijkt dit motief in de loop der tijd te zijn toegenomen (deze toename begon al vóór 2021). Het vooruitsturen van een kind heeft soms een financiële of culturele achtergrond. Vermoedelijk is de reis voor kinderen ook goedkoper.”
Gemeenten en de voogdij-organisatie hebben er hun handen vol aan. Een stad als Breda heeft naast de bestaande opvang voor alleenstaande asielkinderen eind juni een tijdelijke opvang geopend voor 48 amv’ers. „Daarnaast blijven we op zoek naar andere geschikte (tijdelijke) locaties om amv’ers op te vangen”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. In Eindhoven is er plek voor 35 kinderen bij gekomen. „We zien landelijk dat amv’ers een steeds groter percentage zijn van de vluchtelingen die ons land binnenkomen”, zegt een woordvoerder van deze gemeente. „Ook in Eindhoven zien we, verderop in het proces, een toename. Daarom zijn we bezig ons beleid daarop aan te passen.” Ook het kabinet broedt op aanpassing van het beleid, vooral op het vlak van gezinshereniging. „Je ziet vaak dat kinderen door hun ouders vooruit worden gestuurd. Als zij een vergunning hebben, kan de rest ook komen”, weet staatssecretaris Eric van der Burg (Vreemdelingenzaken). Het is ’natuurlijk niet goed’ als kinderen door ouders worden gebruikt, zegt de bewindsman, die het fenomeen ’eigenlijk wil afremmen’. „Tegelijk zijn er ook kinderen die vluchten voor familie.” De kwestie moet volgens hem op Europese schaal worden opgelost.
Wel onderzoekt het kabinet de mogelijkheden om de regels voor gezinshereniging aan te scherpen. Want al lijken de regels in Nederland op die in andere EU-landen, ze bieden op sommige punten meer ruimte. Zo krijgen alleenstaande asielkinderen in Nederland makkelijker een verblijfsvergunning. Bovendien moet in veel andere EU-landen de aanvraag voor de gezinshereniging door de na-reizigers worden gedaan in het land van herkomst. In Nederland doet de vooruitreiziger dat. Tegenwoordig is dat steeds vaker een kind.