Poetin staat open voor onderhandelingen, maar wil hij ook echt vrede? “Zo ver zijn we nog niet”
De Russische president Vladimir Poetin heeft gezegd open te staan voor onderhandelingen over de beëindiging van de oorlog in Oekraïne. Maar hoe serieus kunnen we zijn woorden nemen? “Poetin gaat een half miljoen troepen aan zijn leger toevoegen, wederom een teken dat dit niet snel zal opgelost zijn”, stelt professor internationale politiek Jonathan Holslag (VUB) bij VTM Nieuws.
“We zijn bereid om met alle betrokkenen te onderhandelen over een aanvaardbare oplossing van het conflict. Dus de bal ligt nu bij Oekraïne. Wij zijn niet degenen die weigeren te onderhandelen, dat zijn zij.” Dat vertelde Poetin in een interview dat op kerstdag werd uitgezonden op de Russische staatstelevisie.
“Die aanvaardbare oplossing” is volgens professor Jonathan Holslag “onaanvaardbaar” voor de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. “Poetin wil de erkenning van de geannexeerde regio’s en ook de erkenning van het Russische bezit van het schiereiland de Krim. Hij weet dat dat op een koude steen zal vallen in Kiev. Op die manier zal onderhandelen gewoonlijk niet mogelijk zijn.”
Wat de voorwaarden voor vredesgesprekken ook mogen zijn, de kans dat de Russische president zijn troepen terugtrekt, is even klein als de gesprekken op zich. “Poetin gaat een half miljoen troepen aan zijn leger toevoegen, wederom een teken dat dit niet snel opgelost zal zijn.”
Toch blijft de ultieme vraag onbeantwoord: hoe moet dit conflict eindigen? “Vaak is het zo dat één van de twee partijen een nederlaag lijdt, niet meer verder kan en dan gedwongen wordt om die gesprekken op te starten.” Professor Holslag is echter duidelijk: “Zo ver zijn we (nog) niet.”
Hoe denkt Oekraïne over vredesgesprekken?
Kiev heeft al meermaals laten verstaan open te staan voor onderhandelingen met Rusland, maar dan wel onder hun voorwaarden:
- De volledige terugtrekking van Russische troepen uit Oekraïne, inclusief het in 2014 door Rusland ingelijfde schiereiland de Krim.
- Russische herstelbetalingen
- De juridische afhandeling van oorlogsmisdaden - lees: berechting van Russische leiders
- Veiligheidsgaranties vanuit het Westen voor Oekraïne.
De Oekraïense buitenlandminister Dmitro Koelaba zei in een interview met persbureau ‘AP’ dat Oekraïne eind februari de gesprekken wil opstarten, ongeveer wanneer het een jaar geleden zal zijn dat Rusland met zijn “speciale operatie” begon. Volgens hem zouden die onderhandelingen logischerwijs bij de Verenigde Naties kunnen plaatsvinden en kan secretaris-generaal Antonio Guterres de onderhandelingen leiden.