Vandaag bekendgemaakt dat de economie is gekrompen het afgelopen kwartaal. Andere landen als Frankrijk en Belgie hadden geen last van een krimp.
Het is belangrijk om te weten dat dit Kabinet veel geld uitgeeft, maar ook verkeerde keuzes maakt zo is bijv. het klimaatbeleid m.i. veel te ambitieus.
De inflatie was/is torenhoog, de energieprijzen evenzo en onzeker, het is dan ook niet ongewoon dat burgers nu de hand op de knip houden.
Wanneer de vaste kosten in toom worden gehouden krijgen burgers meer vertrouwen en dan geven ze ook veel geld uit. Nu zitten mensen m.i. het geld op te potten om komend najaar af te wachten hoe de energieprijzen zich ontwikkelen. Daarnaast de stikstofdiscussie, mogen boerenbedrijven blijven? Let op de bouw, de infrastructuur en dergelijke. Alles hangt m.i. samen, dus men moet nu als overheid werken aan vertrouwen en de zeilen bijstellen.
Een krimp van 0,7 is fors, maar gelet op de bijna m.i. onmogelijke en te ambitieuze kabinetsplannen valt mij dit eerlijk gezegd nog mee. Anders had Nederland misschien wel een groei gekend van 2,5 procent m.i. Het kabinet pakt alles aan waar men maar wat belasting kan innen m.i. en dat is op zich niet erg, als de Staatsschuld dan ook maar afneemt en de overheidsuitgaven teruggedrongen worden, maar dat is m.i. juist niet het geval. De Staatsschuld laten ze verder oplopen. Uitgavenpatroon van de overheid /Kabinet lopen m.i. niet in de pas. Bij een Krimp van 0,7 procent moet je nu als overheid / kabinet keuzes maken en direct op de rem trappen, ambitieuze klimaatplannen in de ijskast zetten, de vaste kosten terugdringen.
Ze pakken de inflatie aan, maar de te ambitieuze klimaatplannen moeten m.i. in de ijskast, stoppen met te veel geld uitgeven aan onzinnige zaken als het uitkopen van boerenbedrijven bijvoorbeeld. Dat uitkopen kost klauwen vol geld. Laten ze dat geld houden of investeren in andere belangrijkere zaken om de economie te stimuleren.
Stel als Nederland één groot vervuild land was, een olievlek, dan is dat nog maar een druppel in de wereld !!