2)
De Kamer nam ook een motie aan waarin GL-voorman Jesse Klaver voorstelde om dit percentage verder te verhogen naar 36%, met steun van onder meer D66 en PVV. Dat is dus een verhoging van de vermogensbelasting met dik een tiende ten opzichte van het huidige niveau. Die maatregel moet een half miljard euro per jaar opbrengen, als bijdrage aan een hoger minimumloon en extra uitgaven aan kinderopvang.
Of dat doorgaat, moet nog blijken. Op 4 en 5 oktober staan de algemene financiële beschouwingen op de agenda. Daar zal de loep nog eens extra worden gelegd op de financiële haalbaarheid, impact en betaalbaarheid van de wensen die de Tweede Kamer tijdens de politieke beschouwingen op tafel legde.
„Het kabinet was op zoek naar extra geld in de begroting. Het tarief zou sowieso al op basis van plannen uit eerdere jaren nu naar 33% gaan”, constateert fiscalist Cor Overduin van Grant Thornton. Hij kijkt niet op van het voorstel van Klaver om er nog meer bovenop te leggen. „Ja, het kan niet op.” Drie jaar geleden was het nog 30%.
Overduin ziet er een politiek draai in. „Kennelijk is het bezit van box 3-vermogen in Den Haag iets verwerpelijks geworden. Deze overheid doet er dus alles aan om je te stimuleren om vooral alles wat je verdient niet te sparen of te beleggen, maar direct op te maken en dus geen buffer op te bouwen om tegenvallers op te vangen.” De fiscaal expert voert sinds 2014 met de Bond voor Belastingbetalers procedures over box 3, waarmee ze uiteindelijk succes hadden in het befaamde Kerstarrest van de Hoge Raad.
Zuur
Voor spaarders zijn de druiven zuur, meent Overduin. „De overheid die eerst banken toestond om een aantal jaar op rij de spaarders te trakteren op negatieve rente – andere landen verboden dat – gaat er, nu de rente eindelijk weer eens van zijn plek komt, via een tariefsverhoging weer een grotere hap uit nemen.”
Bekijk ook:
Weer kopzorgen om spaartaks: advocaat-generaal bestempelt ook herstelwet als ’discriminerend’
Het tarief voor de vermogensbelasting, nu dus 32%, betalen spaarders en beleggers over een fictief rendement op hun vermogen. Voor beleggingen en bijvoorbeeld vakantiehuizen is dat vastgesteld op 6,17%. Voor spaargeld is dit nog slechts 0,36%, maar de verwachting is dat dit volgend jaar veel meer wordt doordat de spaarrentes zijn opgelopen.
Knopje
Bovendien verhoogt het kabinet in 2024 feitelijk de belastinginkomsten doordat het heffingsvrije vermogen niet mee stijgt met de inflatie. Dat blijft staan op €57.000, hoewel de inflatie volgens het CBS vorig jaar liefst 10% bedroeg. „Dat is niet zoals het hoort, want het had voor inflatie gecorrigeerd moeten worden”, zegt Overduin. „Maar ja, dat is te duur en ze hadden dekking op de begroting nodig, dus dan draai je maar weer eens aan dit knopje. Het is niet de eerste keer dat er in box 3 wordt gerommeld met de weinige cijfers die wel jaarlijks voor inflatie werden gecorrigeerd.”
Truc
Overigens is nog de vraag of de belastingverhogingen in box 3 standhouden. Het oude systeem van vermogensheffing sneuvelde bij de Hoge Raad vanwege het onrecht dat spaarders en beleggers ook vermogensbelasting moeten betalen terwijl zij geen rendement of zelfs zwaar verlies hebben gemaakt. De reparatiewet dreigt ook in de Hoge Raad onderuit te gaan, nu de advocaat-generaal in zijn advies stelt dat beleggers nog steeds soms onredelijk hoog worden aangeslagen.
De Bond van Belastingbetalers strijdt al jaren tegen het huidige systeem, dat volgens kabinetsplannen op termijn gebaseerd moet zijn op het werkelijke rendement dat beleggers en spaarders maken. Voorzitter Jurgen de Vries vindt dat kabinet en Kamer ook met de nieuwe belastingverhogingen op het verkeerde pad blijven. „Regering en parlement nemen consequent genoegen met een onsje minder rechtvaardigheid of doelmatigheid, indien het gaat over de noodzaak de schatkist te vullen.”
Procedure
Van de procedure bij de Hoge Raad zal ook afhangen of de nieuwe belastingverhogingen in box 3 ook werkelijk geld in de staatskas gaan brengen. De Vries durft geen voorspelling te doen.
„Wat ik wel vermoed, is dat de Belastingdienst volgend jaar de scherven mag opruimen als honderdduizenden spaarzame burgers, gepensioneerde zzp’ers en kleine ondernemers bezwaar aantekenen tegen de box 3-heffing in hun aanslag 2023. Deze grote groep belastingbetalers zien hun spaarcentjes verdampen door inflatie en een box 3-heffing.”