Jacht op snel geld is even lekker als seks
Seks, cocaïne snuiven of heftig speculeren op de beurs maakt voor de hersenen geen verschil. Een onderzoeker ontwikkelt een middel om beurshandelaren te behoeden voor al te grote risico's.
'Om het menselijk gedrag te begrijpen, moet je de hersenen in. Anders leer je nooit hoe het echt werkt', zegt hoogleraar neurowetenschap en psychologie Brian Knutson. 'Ons onderzoek borduurt voort op de bevinding dat niets de hersenactiviteit zo sterk beïnvloedt als geld. Zelfs niet het tonen van blote lichamen of lijken. Mensen willen heel ver gaan voor geld. Zoals honden gemotiveerd raken door eten, werkt geld in op de hersenen van mensen.'
Beter dan de rest
In zijn onderzoek nam hij dopamine waar bij proefpersonen als ze riskante beleggingsbeslissingen namen. Deze chemische verbinding kan gevoelens van euforie en (seksueel) genot veroorzaken. Bij rationele investeringsbeslissingen was er geen dopamine te zien.
Bedrijven in de financiële wereld en uit de farmaceutische industrie zijn nu geïnteresseerd in praktische toepassingen. Ze hopen op een soort beurs-Prozac, dat beurshandelaren moet beteugelen. 'Beleggers willen altijd beter zijn dan de rest, en dus betere beslissingen nemen. We onderzoeken nu hoe de machinerie – het brein – werkt. Toepassingen die de machinerie beter maken, zijn daarna zo bedacht', zegt Knutson.
Publicatiedatum: vrijdag 3 februari 2006
Auteur: Michiel de Visser