en deze motivatie vergat ik nog te melden. grt roos. bron inveztor.
Gouden handel
Het ziet er niet naar uit dat ze het halen. De vijftien centrale banken die deelnemen aan het ‘European Gold Agreement’ (EGA) hebben tot dusver 331 ton goud verkocht. Dat betekent dat ze voor 27 september, de dag dat het ‘gebroken boekjaar’ voor de banken ten einde loopt, nog 169 ton in de markt mogen zetten. ‘Ik geloof er niet meer zo in’, stelt analist Matthew Turner in The Hedge Book, een rapport van Mitsui, Halliburton en Virtual Metals over de goudmarkt. ‘De 500 ton van het EGA is immers een limiet en geen doel.’
Eind jaren negentig werd de goudmarkt geplaagd door centrale banken die grote delen van hun voorraden verkochten. De enorme goudreserves van de westerse landen hadden hun functie als onderpand verloren en omdat het metaal niet inzetbaar is voor valutamarktinterventies ruilden de banken het in.
Om de daling van de goudprijs te beperken tekenden de centrale banken van de twaalf landen van de eurozone, Zwitserland, Zweden en de ECB het Akkoord van Washington. Ze besloten hun goudverkopen vijf jaar lang te beperken tot maximaal 400 ton per jaar. Vervolgens verlengden ze die overeenkomst in 2004 met vijf jaar. Zij het dat ze het maximum opvoerden tot 500 ton goud, een hoeveelheid die neerkomt op ongeveer een achtste van het mondiale goudaanbod.
Sinds 1999 hebben de banken ieder jaar hun quotum gehaald. Dat dat dit jaar mogelijk niet gebeurt, komt volgens analist Turner door Duitsland. Vanwege een conflict tussen de Bundesbank en de regering zijn de verkopen opgeschort. Volgens de regels mogen andere centrale banken het Duitse quotum overnemen, maar dat is tot nu toe niet gebeurd.
Als de banken dit boekjaar de resterende 169 ton alsnog in de markt zetten, heeft dat grote gevolgen voor de goudprijs, schrijft Turner. In 2004-2005, het eerste jaar van de huidige regeling, verkochten ze in de eerste tien maanden de grootste bulk. ‘Ze hadden voor de laatste twee maanden nog maar dertig ton over en dat geringe aanbod heeft zeker een rol gespeeld in de versnelling van de goudprijsstijging eind 2005. Dit keer kan de verkoop van 169 ton het tegenovergestelde effect hebben.’
Volgens Turner hebben verkopen van minder dan 500 ton ook consequenties. Handelaren hebben die hoeveelheid als basisaanname in hun spreadsheets staan en worden nu ineens geconfronteerd met minder aanbod. Gisteren deed een ounce goud (31,1 gram) $642. De kans is klein dat de prijs over twee maanden nog steeds op dit niveau ligt.