Binck naar China?
JEAN PAUL VAN OUDHEUSDEN - 19 JUNI 2007
In het afgelopen kwartaal werden er in China gemiddeld per dag 300.000 nieuwe beleggingsrekeningen geopend. Dat is meer dan het totale aantal rekeninghouders van Binck en Alex bij elkaar.
Twijfelt er nog iemand aan het groeipotentieel in China?
De Chinese overheid verhoogde eind mei de effectenbelasting om de markt wat stoom te laten afblazen. Het resultaat? De dag erna werden maar liefst 420.000 nieuwe rekeningen geopend… Mag ik u de beurswijsheid in herinnering brengen dat u op moet gaan passen als zelfs de buurman, die tot voor kort nog nooit belegd had, u vol trots over zijn beleggingssuccessen gaan vertellen.
Veel beleggers die sinds het begin van dit jaar een mooi rendement hebben behaald met Chinese aandelen op de beurzen van Hong Kong, Shanghai of Shenzhen zijn op deze niveau’s geïnteresseerd in variaties op het thema. Zo merk ik dat er veel interesse is voor de Emerging11, een selectie van landen waarin naast de BRIC-landen ook Vietnam, de Filippijnen, Indonesie, Pakistan, Turkije, Egypte en Mexico zijn opgenomen. Deze landen profiteren in de slipstream van de BRIC-landen van de aanhoudende economische groei in de opkomende markten wereldwijd. Om een voorbeeld te noemen, Indiase IT bedrijven outsourcen soms al activiteiten naar Egypte.
Ook krijgen wij veel reacties op het thema African Commodities, ofwel het beleggen in de bedrijven die eigenaar zijn van grondstoffen op het Afrikaanse continent. Sinds de Chinese president Hu Jintao begin november vorige jaar aankondigde om de ontwikkelingshulp van China aan Afrika te verdubbelen naar USD 5 miljard in leningen en kredieten beginnen meer beleggers te geloven in een daadwerkelijke ontwikkeling van het economisch onontgonnen continent.
Zijn deze beleggingen vrij van risico’s? Verre van. Hoewel er geen concrete tekenen zijn dat de wereldeconomie binnenkort gaat stagneren, zullen winsten in opkomende markten als eerste worden genomen als er zich tot signalen in die richting aandienen. Het is daarom voor beleggers momenteel van het grootste belang om extra goed op berichtgeving omtrent inflatie en rente te letten. Nu zijn beide nog goed onder controle en historisch gezien op lage niveau’s; het risico ligt dan ook in een plotselinge, onverwachte stijging.
Mede daarom zien we bij beleggers een hernieuwde interesse in grondstoffen. Enerzijds in goud, dat in zo’n scenario daadwerkelijk een ‘safe haven’ zou kunnen blijken te zijn. Anderzijds in landbouwgrondstoffen, omdat het gebruik ervan als alternatieve brandstof tijdens de hele discussie over klimaatverandering wederom prominent naar voren komt. Mocht u geïnteresseerd zijn in beleggingen die inspelen op de klimaatverandering kan ik u deelname aan het spel Ecojacht van harte aanbevelen. Ecojacht.nl is het startpunt waarbij u ook nog eens 10.000 euro aan beleggingen kunt winnen.
Jean Paul van Oudheusden is Hoofd Marketing bij ABN AMRO Bank N.V. Markets. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Van Oudheusden geven zijn mening weer over het genoemde aandeel en van de uitgever in dezen in zijn hoedanigheid als Hoofd Marketing ABN AMRO Bank N.V. Markets. Zijn beloning is gerelateerd aan het totaal resultaat van ABN AMRO Bank N.V. Markets.