Stalen zenuwen en een lange adem. Dat zijn de kernvoorwaarden voor wie wil beleggen in biotechnologiefondsen. De jonge sector draait om innovatieve producten, die potentieel zeer waardevol zijn, maar ook een hoog afbreukrisico hebben.
Ziekten kennen geen recessie en worden niet beïnvloed door economische cycli, dus is er altijd sprake van groei. En op het moment dat een medicijn de markt bereikt, neemt de waarde van een onderneming aanzienlijk toe.
Ziedaar de redenen om in biotechnologie te beleggen. De biotechsector groeit sneller dan het doorsnee farmabedrijf. Volgens schattingen zullen in de komende vijf jaar de omzetten en winsten in biotech met jaarlijks 20 tot 25% stijgen.
Daar komt nog bij dat de grote farmabedrijven voor nieuwe producten grotendeels zijn aangewezen op biotech, hetgeen die bedrijven tot gewilde overnamekandidaten maakt. Kortom, biotech 'is the place to be', zegt ING.
Maar niet voor mensen die risicoavers zijn. Koersschommelingen van meer dan 30% komen meer dan gemiddeld voor in de biotechsector, aldus Gerd Philippaerts, fondsmanager bij het ING Biotechnologie Fonds. Biotech heeft als karakteristiek dat het sterk onderhevig is aan speculatie en nieuws rond productontwikkeling. 'Hierdoor is de biotechsector volatieler dan het doorsnee aandeel.' De verklaring daarvoor is simpel, aldus de fondsmanager. 'Biotechbedrijven zijn veelal jong. Als die al winst maken, zijn ze vaak afhankelijk van één product. Dat staat centraal in de waardering. Als met het product iets misgaat, bijvoorbeeld door concurrentie, productieproblemen of neveneffecten, heeft dit vaak een dramatische impact op het aandeel.' Aspirant beleggers in biotech moeten daarom het hoofd koel kunnen houden en een horizon van minimaal vijf tot tien jaar hanteren.
Lange aanlooptijd
De wens is de vader van de gedachte - dat gezegde is de perfecte samenvatting van de biotechsector. Het traject van medicijnontwikkeling kenmerkt zich door hindernissen die als laaghangende boomtakken de horizon voortdurend aan het zicht onttrekken. Ontwikkeling van medicijnen kost letterlijk miljarden en er kan meer dan een decennium liggen tussen idee en product. Waar in de ICT iemand met een briljant idee binnen een halfjaar miljonair kan worden op een zolderkamer, is dat in de biotech onmogelijk.
'Biotechnologie is bij uitstek geschikt om in te beleggen via een mandje of een fonds, want het blijft een moeilijk gebied met af en toe grote tegenvallers en af toe grote successen', zegt Karin Steffens, fondsmanager van Robeco. Een aantal jaren geleden herverdeelde Robeco zijn fondsen, waarbij het biotechfonds werd opgeheven en ondergebracht in het Robeco Health Care Equities-fonds. Dat bestaat sinds 1998. Robeco belegt nu in zo'n tien biotechbedrijven, die dit jaar een gezamenlijk rendement haalden van 5%.
'Biotech vergt een andere benadering. In het universum van de biotechnologie is het overgrote deel niet winstgevend. Het gaat minder om de economische waardering en meer om de achterliggende wetenschappelijke grondslagen', aldus fondsmanager Steffens. 'Veel beheerders van biotechfondsen hebben een relevante wetenschappelijke achtergrond, in plaats van een economische. Zelf heb ik bijvoorbeeld een doctorsgraad in Moleculaire Biologie en Biochemie.'
Van de tien biotechbedrijven die Robeco in portefeuille heeft, is ruwweg de helft verlieslatend. 'De waardering van die bedrijven geschiedt op basis van een inschatting van de toekomstige kasstromen van alle producten als worden ze goedgekeurd', aldus Steffens. 'Daar wordt een correctiefactor op toegepast per product. Voor de laatste testfase, waarbij het product op mensen wordt getest, wordt er globaal rekening gehouden met een gemiddelde succeskans van rond de 67%. Al is dit niet voor elk product hetzelfde.'
Ook ING belegt in bedrijven die nog geen winst maken, zegt Philippaerts. 'We selecteren op een productportfolio dat gestoeld is op innovatie. Innovatieve producten hebben meer kans om marktaandeel te grijpen en prijsstijgingen door te voeren.'
Het ING Biotech Fonds noteert dit jaar een verlies van 10%. Het fonds bestaat sinds 2001 en belegt op dit moment in 36 bedrijven. Een aantal daarvan heeft een product op de markt, maar ING investeert ook in bedrijven met een product in de eerste klinische testfase. Bij die zogeheten 'early stage'-bedrijven duurt het nog jaren voor er een product op de markt komt - als dat al gebeurt. 'De vraag is of de verwachting eruit komt. Maar als je met die kleine bedrijven juist zit, is je return het hoogst', aldus de fondsmanager.
Prehistorie
Het Zwitserse Pictet Biotech Fund werd opgericht in 1995 en dateert daarmee uit de prehistorie van de biotechfondsen. Het was wereldwijd het eerste biotechfonds met dagelijkse liquiditeit en toegang voor de retailbeleggers. 'Wij geloven in megatrends', zegt salesmanager Benelux Bruno Hellemans. 'De mensen worden steeds ouder, de behoefte en de kosten voor gezondheidszorg blijven stijgen. Biotech helpt daarbij, omdat het er onder meer voor kan zorgen dat mensen uit het ziekenhuis blijven.'
Inmiddels heeft het fonds een beheerd vermogen van bijna $ 2,3 mrd. Het grootste deel daarvan wordt belegd in de Verenigde Staten, daarnaast is er nog een aantal relatief kleine beleggingen in Denemarken en Zwitserland. Samen zijn dat 36 bedrijven.
'Wij geloven niet meer in de grote farmaconcerns en investeren liever in nichesectoren die groeien', zegt Hellemans. 'De grote farmabedrijven hebben hun research verwaarloosd en hebben geen perspectief op nieuwe producten. Voor die nieuwe producten zijn ze genoodzaakt om zich tot de biotechbedrijven te wenden. Er is veel fusie- en overnamenieuws in de sector.' 'Early stage'-bedrijven heeft Pictet niet in portefeuille.
De waardering voor de hele sector is nu laag, zegt Hellemans. 'Er is een correlatie met healthcare en in die sector is het sentiment de voorbije jaren niet positief geweest.' Volgens hem leidt dat tot een goed instapmoment. Healthcare wordt gezien als defensief en kan profiteren van onrust. 'Bovendien is er veel overnamenieuws, wat ook het neerwaarts potentieel van de sector beperkt. Het is nu wachten op de doorbraak.'
Pictet Biotech Fund behaalde dit jaar tot dusver een rendement van 0,3% en in 2007 15,4%. De positieve resultaten ten spijt, erkent Hellemans dat biotech riskant blijft. 'Het gaat nu eenmaal over bedrijven die innoveren. En daarvan weet je nooit of dat aanslaat.'
biotech is bij uitstek geschikt om in te beleggen via een mandje of fonds, want het blijft moeilijk voorspelbaar
bron fd.geld 20 juni 2008