ikke4000 schreef:
Het doet me altijd wat verdriet te zien dat vrijwel niemand snapt hoe monetarir beleid van centrale banken echt werkt en dat velen er wat vreemde denkbeelden op nahouden. Ten eerste is het niet het geval dat centrale banken (ik praat nu over de westerse landen in Euiropa, Japan en de VS) gewoon maar geld bijdrukken en de banken eindeloos geld geven en zo de geldhoeveelheid doen stijgen.
De geldhoveelheid stijgt als er vraag is naar geld vanuit het publiek/bedrijven. Geld wordt gecreeerd door commerciele banken, die krediet geven aan het publiek, bijvoorbeeld een hypotheeklening voor een huis of een bedrijfskrediet of de roodstand op je girorekening. Wat centrale banken doen, is krediet geven aan de commerciele banken. Deze hoeveelheid krediet is echter redelijk constant. In de meeste landen hebben banken een reserveverplichting. Banken moete een bepaalde hoeveelheid tegoed aanhouden bij de centrale bank. Die hoeveelheid is afhankelijk van de omvang van bepaalde balansposten van de commerciele banken. En die veranderen niet dramatisch op korte termijn. Centrale banken geven commerciele banken precies genoeg krediet om aan die reserve verplichting te kunnen voldoen, niet meer en niet minder.
Het voornaamste verschil sinds het uitbreken van de krediet crisis is dat de centrale banken nu de banken ruimer van krediet voorzien aan het begin van de reserveperiode en dat dit vervolgens aan het einde van de reserveperiode weer wordt ingenomen (dit wordt wel front loading genoemd). Dit wordt gedaan om de marktrente wat stabieler en dichterbij de officiele rentetarieven te houden. Verhalen dat de centrale banken de markt overvoeren met miljarden zijn simpelweg niet waar. Er wordt gedurende de hele reserve p[eriode precies evenveel gegeven als voorheen, alleen de timing over de periode is nu wat anders.
De voornaamste politiek van centrale banken is niet geldhoveelheidsbeleid, maar rentebeleid. Door de rente te verhogen of te verlagen, proberen de centrale banken het gedrag van het publiek te beinvloeden. Een hogere rente zal tot meer sparen (wat geldvernietiging is) en minder kredietverlening (wat geldschepping is) leiden. Uiteindelijk is het het gedrag van het publiek in samespraak met het gedrag van de commerciele banken dat de geld hoeveelheid bepaalt. Wie denkt dat het anders zit, heeft het niet goed begrepen en denkt eenvoudigweg fout.