Ministers tasten eenheid kabinetsbeleid af
DEN HAAG - De ministers van CDA, PvdA en ChristenUnie buigen zich vrijdag aan het begin van de avond over de vraag of er nog eenheid is in kabinetsbeleid en of ze allemaal de bereidheid hebben dat ook naar buiten toe uit te dragen.
© ANP
Via korte en langere schorsingen bespreken de ministers volgens ingewijden de vraag die op tafel ligt. Ook is er beraad in eigen kring. Ingewijden zien de situatie somber in.
Het kabinet heeft vorige week afgesproken dat alle opties voor een langer verblijf in Afghanistan worden onderzocht, waarna een besluit wordt genomen.
Nu het huiswerk nog niet is afgerond, weigeren CDA en ChristenUnie aan de PvdA-eis te voldoen om een van de opties, het NAVO-verzoek tot een trainingsmissie in de Afghaanse provincie Uruzgan, al weg te strepen.
Na enkele uren beraad zijn deze standpunten niet gewijzigd, melden ingewijden. CDA en ChristenUnie willen niet aan de PvdA-eis voldoen om de optie op dit moment definitief van tafel te schuiven.
Pijnlijk
Tijdens het Kamerdebat van donderdagavond werden de tegenstellingen tussen CDA en PvdA pijnlijk duidelijk toen premier Jan Peter Balkenende uitlatingen van vicepremier en PvdA-leider Wouter Bos over een definitief nee op een NAVO-verzoek prematuur noemde.
Bos zei even later dat hij niks terugnam van zijn woorden en ze ook niet prematuur vond.
De oppositie in de Kamer viel hard over het kabinet heen en Balkenende zei later dat hij de kritiek begreep en dat meerdere ministers zich die moesten aanrekenen.
Ministerraad
Na een nachtje slapen kwamen de kemphanen vrijdag aan het einde van de ochtend weer bijeen voor de wekelijkse ministerraad.
Sinds half twee wordt er specifiek gesproken over Afghanistan. Het CDA wil een langer verblijf in Uruzgan, de PvdA wil daar per se weg en vindt dat het kabinet dat vrijdag ook officieel aan de NAVO moet laten weten.
Uitstel
Maar het CDA wil uitstel van een besluit. Het kabinet kan volgende week een extra ministerraad inlassen en zo toch nog voor de deadline van de Tweede Kamer (1 maart) een knoop doorhakken.
De ChristenUnie-ministers willen net als het CDA nu nog geen opties wegstrepen (zoals de PvdA wil), maar zijn tegelijk volgens een bron ''niet doof en blind'' voor de ontwikkelingen van de afgelopen dagen. De Kamerleden van de ChristenUnie willen ook weg uit Uruzgan, net als de PvdA.